RECONEIXEMENT
Benedict Cumberbatch: un distingit tot terreny
L'intèrpret britànic acaba de rebre el premi Bafta al millor actor televisiu pel seu paper d'aristòcrata addicte i traumatitzat a 'Patrick Melrose'
zentauroepp48160237 mas periodico ilustracion de tassies t ssies dibujo 19 05190515183426
A Benedict Cumberbatch (Londres, 1976) no hi ha paper difícil que se li resisteixi. És un expert a assumir reptes en un constant més difícil encara. Quan pensàvem que ja l’havíem vist fer de tot, arriba 'Patrick Melrose' i aconsegueix que t’esclati el cap gràcies a la seva interpretació d’un noi de classe privilegiada, addicte als estupefaents i consumit pels fantasmes de la seva infància. Ficar-se en la pell de l’'alter ego' que va dissenyar l’escriptor Edward St. Aubyn al llarg de cinc novel·les per parlar de la decadència de l’aristocràcia britànica i els monstres que l’habiten no ha sigut una tasca senzilla, però gràcies a ell per fi ha guanyat el Bafta al millor actor de televisió, un premi a què havia optat en sis ocasions més, tres de les quals pel personatge que ens va permetre a molts conèixer-lo, aquella brillant reformulació de Sherlock Holmes en la sèrie 'Sherlock' per la qual sí que va guanyar un Emmy el 2014.
La febre per Benedict Cumberbatch va començar aproximadament el 2010, quan fins i tot es va crear un club de fans que es feien anomenar les 'cumberbitches'. L’actor ja tenia en aquell temps una llarga carrera com a intèrpret, sobretot teatral i televisiva. Havia encarnat Steven Hawking, Vincent Van Gogh i, fins i tot, Victor Frankenstein en un muntatge a càrrec de Danny Boyle. Però amb 'Sherlock' va començar la seva fama d’intèrpret de prestigi. Tothom volia treballar amb ell, des de Steven Spielberg –a ‘War horse (Caballo de batalla)’– fins a Peter Jackson, que va fer servir les seves qualitats guturals per posar la veu al drac Smaug i al Nigromant en la trilogia d’'El hòbbit’.
El 2013 va participar en cinc pel·lícules. Va ser el brivall de 'Star Trek: En la oscuridad', de J. J. Abrahams; va formar part del repartiment de la pel·lícula guanyadora de l’Oscar '12 anys d’esclavitud’, i per fi va aconseguir el seu primer protagonista en cine encarnant el polèmic i esmunyedís Julian Assange a 'El cinquè poder', i va demostrar que la seva capacitat de transfiguració no coneixia límits.
Dots de cant i ball
No obstant, va ser gràcies a la seva interpretació d’Alan Turing a ‘The imitation game (Desxifrant l’enigma)’ (2014), la història del visionari pare de les computadores condemnat per la seva homosexualitat, que va aconseguir una popularitat massiva. Aquell any, Benedict Cumberbatch es va passejar per totes les 'late nights', va demostrar la seva simpatia, els seus dots de cant i de ball i el vam veure trepitjant l’alfombra vermella d’un premi sí i l’altre també, fent-se fotos a tort i a dret i donant lliçons d’estil juntament amb el seu amic Tom Hiddleston i Michael Fassbender en una sèrie d’instantànies que el van convertir en l’home més 'cool' del moment gràcies al seu port distingit, els seus trets marcians i els seus ulls que canvien de color depenent de la llum.
El seu paper del
matemàtic
Alan Turing
el va convertir
en l’home
més 'cool' del
moment
Durant una època, cadascuna de les seves aparicions eren una festa. O bé portava ovelles d’escaiola a una 'première' o bé recollia un premi en bermudes. El seu 'photobom' amb U2 es va convertir en viral i objecte de mems i en poc temps ja era un autèntic especialista en la matèria. Però Cumberbatch no només es caracteritza per les rialles i la conya. L’actor es va prendre un any sabàtic per exercir de voluntari al Tibet i fer classes d’anglès, s’ha manifestat a favor dels drets de la comunitat LGTBI, és un feminista declarat i es nega a participar en rodatges en què les seves companyes de repartiment cobrin menys que ell, perquè, segons afirma, la bretxa salarial és una qüestió que Hollywood hauria de tallar de manera immediata. El 2015 va contreure matrimoni amb la dramaturga experimental Sophie Hunter, amb qui actualment té dos fills i manté una discreta vida privada malgrat la seva faceta mediàtica.
‘Vengadores: Endgame’
L’actor és capaç de combinar gairebé en el mateix temps un Hamlet de Shakespeare al Barbican Theatre i posar-se en la pell del psicodèlic Doctor Estrany de la Factoria Marvel. Entrar a formar part de l’equip dels Venjadors va ser un altre cop d’efecte en la seva carrera, però això no li ha impedit enfrontar-se a altres desafiaments, com ara encarnar Dominic Cummings, l’estrateg que va forjar l’èxit del 'brexit' en un telefilm que destil·la vidriol, sobretot si tenim en compte que Cumberbatch s’ha declarat activista proeuropeu.
Notícies relacionadesL’actor ha sigut l’últim fitxatge de la sèrie de fantasia d’Amazon Prime ‘Buenos presagios’, en què serà Satanàs, i encara podem veure’l en la cartellera amb la imbatible 'Vengadores: Endgame’. Té pendent d’estrena el drama bèl·lic de Sam Mendes '1917' i 'Ironbark', sobre un espia durant la guerra freda. Ja ha sigut condecorat per la reina Elisabet II amb la medalla de comandant de l’Imperi Britànic (el seu avi va ser un oficial premiat). Molts s’atreveixen a aventurar que es convertirà en una icona cultural a l’altura de Laurence Olivier.