CAP ASSETJADOR

Roger Ailes: el depredador sexual de la tele

El poderós executiu de la Fox va abusar de les seves empleades durant dècades. Ara una minisèrie rememora el seu auge i caiguda

zentauroepp34777955 file   in this sept  29  2006 file photo  fox news ceo roger190627110123

zentauroepp34777955 file in this sept 29 2006 file photo fox news ceo roger190627110123 / Jim Cooper

3
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Roger Ailes tenia un ‘do’ per detectar els instints més primaris de la gent i explotar-los. Gràcies a ell es va adonar que les faldilles molt curtes i les cabelleres rosses combinades amb grans dosis de propaganda racista i patriotisme histèric podrien enlluernar una audiència de milions d’espectadors i, en especial, homes de raça blanca inclinats a propagar les teories conspiradores més boges –per exemple, que Barack Obama és un musulmà nascut a Kenya–, sempre que reforcessin la seva reaccionària cosmovisió. 

I també, gràcies a aquest 'do', va convertir la cadena nord-americana que va presidir durant dues dècades, Fox News, en una organització capaç d’aconseguir que George W. Bush ocupés la Casa Blanca durant dos mandats, i d’exercir de braç mediàtic de Donald Trump. Mentrestant, darrere de portes tancades, es dedicava a practicar l’assetjament sexual en sèrie, i a imposar una cultura que marginava, degradava i cosificava les dones. Protagonitzada per Russell Crowe, la minisèrie 'La voz más alta' –demà arriba a Movistar+– rememora el seu ascens i caiguda.

 

És probable que el magnat de la comunicació Rupert Murdoch, llavors propietari de 20th Century Fox, fos conscient del perill que Ailes encarnava quan el 1996 el va posar al capdavant del seu nou canal de notícies. Al cap i a la fi, aquell home, un analista polític extraordinari que al seu dia havia participat en les campanyes presidencials de Richard Nixon i Ronald Reagan, acabava de ser expulsat de la cúpula del canal CNBC per motius que van resultar anticipar els seus problemes a la Fox. 

El seu temperament volcànic, el seu autoritarisme i la seva crueltat eren part del que feien d’ell un dels millors productors televisius de la seva generació, però també li impedien per complet adaptar-se a un entorn corporatiu. 

Amb la seva pistola

A més, era un home tan increïblement paranoic que la seva pistola l’acompanyava a tota hora. A part d’instal·lar una porta d’acer per protegir el seu despatx, va construir un enorme búnquer sota casa seva, i va envoltar tant el seu espai laboral com el domèstic de càmeres de seguretat. Acostumava a monitorar els ‘e-mails’ i converses telefòniques dels seus empleats i contractar detectius privats. Pel que sembla, ser hemofílic el va abocar des de nen a viure amb una por permanent de la mort; i això, al seu torn, el va fer singularment capaç de detectar les pors dels altres.

Amb el temps, barrejant amb habilitat la informació, la propaganda política i l’entreteniment, va convertir les pors dels seus espectadors en fúria col·lectiva. Fox News va ser el gran altaveu de tots els escàndols que van afectar els Clinton, i va convèncer l’opinió pública de part del món de la necessitat de la guerra de l’Iraq. 

Després  que  
Gretchen Carlson
destapés l’
escàndol, dues
dotzenes de
dones el
van denunciar

Els homes hereten el gen de l’hemofília de les seves mares, i qui sap si això va fer Ailes veure les dones com la causa de les seves debilitats. Però no hi ha cap excusa en la manera en què tractava les seves empleades, sempre de forma grollera i irrespectuosa. Se les menjava amb els ulls i els feia comentaris sobre els seus pits o les agafava del darrere o provava de besar-les contra la seva voluntat. A Fox News, les dones temien quedar-se soles amb ell. Amb el temps, la companyia es va veure envaïda per una tòxica atmosfera de vestidor masculí. Però ningú s’atrevia a parlar; el sou era massa bo.

Ningú esperava que acabés sent Gretchen Carlson –encarnada en 'La voz más alta' per Naomi Watts– qui destapés l’escàndol. Antiga Miss Amèrica, era vista com la presentadora arquetípica de Fox: rossa, conservadora i orgullosament antiintel·lectual. Carlson va rebutjar una vegada i una altra les propostes i coaccions d’Ailes. «Si tu i jo haguessim tingut relacions sexuals fa temps, a tu t’hauria anat millor i a mi també», li va dir el seu cap poc abans d’acomiadar-la.

Abans del #MeToo

Notícies relacionades

El juliol del 2016, més d’un any abans que el moviment #MeToo posés Hollywood potes enlaire, la periodista va sacsejar la indústria mediàtica a l’interposar una denúncia contra Ailes per abús sexual. Poc després, dues dotzenes més de dones havien fet el mateix, algunes amb referència a fets succeïts cinc dècades enrere. El magnat ho va negar tot. A la seva carta de renúncia, no donava senyals de creure que hagués fet res de dolent. L’any següent, abans d’haver de respondre pels seus actes, va morir. Però el seu llegat continua viu, i per deixar-ho clar no hi ha més que recordar la màxima gràcies a la qual Fox News va construir el seu lideratge d’opinió: repetir la mateixa falsedat una vegada i una altra fins que s’assumeix com a veritat.