REPÚBLICA DE TWITTER

Bukele governa a cop de tuit

El nou president del Salvador recorre a les xarxes socials per donar ordres als seus ministres i vendre a la població una imatge planera i moderna de si mateix

zentauroepp49967821 el salvador s president nayib bukele speaks with the media a190925140705

zentauroepp49967821 el salvador s president nayib bukele speaks with the media a190925140705 / JOSE CABEZAS

8
Es llegeix en minuts
Sebastián Fest

La matinada del 17 de juliol a molts salvadorencs discutits amb el coixí els va recórrer el fred per l’esquena. El president Nayib Bukele els acabava de mostrar, via Twitter, aprofitant-se de l’aplicació FaceApp el rostre del futur que alguns temen: «Bukele forever». Eren les dues i el jove cap d’estat del Salvador (38 anys) es divertia oferint com a nova foto de perfil un Bukele canós, però amb la banda presidencial encara creuant-li el pit. 

Nayib Bukele, després d’‘envellir’ gràcies a FaceApp.

Els salvadorencs observen amb atenció els moviments del seu nou president. Uns quants ho veuen amb desconfiança i irritació. Molts d’altres, la majoria del país segons les enquestes, no tenen en aquests primers mesos d’experiència bukeliana cap problema a imaginar que el president vagi sumant cabells blancs al palau de govern de San Salvador. Així ho sintetitza Cristian, un xòfer de turistes de 28 anys: «El president anterior (Salvador Sánchez Cerén) no és que fos dolent... És que no feia res, ¡però res! Aquest nou president està sent molt valent, sobretot en el tema de la seguretat. Va donar 72 hores a les telefòniques perquè tallessin el senyal a les presons, des d’on els caps de les bandes ordenen els assassinats».

Fi de la guerra civil

Les ‘maras’ són el tema central en un país de sis milions d’habitants que en té quatre més vivint a l’exterior, la majoria als Estats Units. Bukele difon que la seva presidència marca la fi real de la guerra civil que va destruir el país entre 1979 i 1992. Descendent de palestins provinents de Betlem, és el primer president que no pertany a Arena (Aliança Republicana Nacionalista, partit de dretes) ni a l’FMLN (Front Farabundo Martí per a l’Alliberament Nacional), que encarnen els dos bàndols d’aquella contesa que s’estima que va deixar més de 75.000 torturats, assassinats o desapareguts, la seva gran majoria, civils. 

Bukele va ser part de l’FMLN abans d’arribar a un acord amb un petit partit per poder presentar-se a les eleccions del febrer del 2019. Va guanyar en la primera volta amb el 54%. Va fer servir Twitter i Instagram per assolir la presidència, però aquestes xarxes li serveixen ara sobretot per governar, en especial Twitter, que és una sorprenent finestra al que vol mostrar del seu govern. 

Té 1,1 milions de seguidors a Twitter, una xifra impactant en un país tan petit. Fernando Palomo, estrella de la programació d’esports d’ESPN i també amb aproximadament un milió de seguidors, és un dels salvadorencs més reconeguts. Palomo està convençut que bona part dels seguidors de Bukele són ‘fakes’, però el president actua com si no ho fossin i envia missatges com aquest en el seu compte de Twitter:

–«Tot el sistema de protecció civil ha d’estar alerta tota la nit mentre la població dorm».

El missatge va ser emès en les hores posteriors a un terratrèmol de nivell 6 a l’escala de Richter, i el va dirigir al compte de protecció civil del Salvador. La resposta de Mario Durán, ministre de Governació i Desenvolupament Territorial, no es va fer

esperar. –«Així serà, president».  

En les primeres setmanes del seu govern, Bukele va parlar de «medicina amarga» per curar el país i els la va receptar a molts. Sempre via Twitter. Acomiadava empleats i després rematava el tuit amb el seu fetitxe: «Medicina».

–«S’ordena a la ministra de vivenda, Michelle Sol, que faci fora el fill de l’expresident de la República de la seva plaça a Fonavipo [una institució que facilita vivenda a salvadorencs de recursos escassos] i que els seus 4.000 dòlars de salari passin a la institució».

La ministra va respondre: 

–«Ara mateix, president».

Acomiadats

El primer mes com a president, va acomiadar desenes de persones. Molts parents d’expresidents que trobaven les més inversemblants col·locacions en tota mena d’institucions al país. Bukele va apel·lar també a l’humor, a combinar garrotades amb somriures.

–S’ordena al secretari @ecastro71sv fer fora José Miguel Ramirios Guevara, fill de Norma Guevara, del seu càrrec com a director d’Innovació Tecnològica a la Casa Presidencial, amb un salari de 3.325 dòlars mensuals. Amb aquest pressupost, contracti tres tècnics de 1.100 cadascun». –«Immediatament, president».

Així va respondre el càrrec, que va prometre estalviar els 25 dòlars sobrants.

–«Amb els 25 que sobren compri una cafetera perquè treballin fins tard».

Yamil Bukele, germà del president, a qui va designar al capdavant de l’INDES, que controla la política esportiva del país, ha dit que les crítiques pel govern via Twitter no tenen raó de ser. «No sé si és per ser el seu germà, però en totes les trobades que tinc m’esmenten els canvis que s’estan fent. Tots veuen amb optimisme el que està passant. Jo no em fixaré en la forma o el model de comunicació, ell ho administra de la millor manera possible. Els que critiquen són gent gran o que ja no són funcionaris. Però el mateix funcionari li està responent, i el poble avui sap el que està fent cada funcionari. El president s’avança a les notícies, als mitjans».

No és precisament la impressió de Paolo Luers, un alemany que va arribar als anys 70 al país com a enviat especial del ‘Tageszeitung’, per cobrir la guerra civil. La va cobrir, es va afegir al bàndol guerriller i es va quedar a viure al Salvador. Avui és un influent columnista en la premsa local, i els seus excompanys l’acusen d’haver-se dretanitzat. «Això és un xou, tots els dies. És la primera vegada que veig un govern que pensa primer en l’impacte i després en les decisions», raona. «Hi ha una diferència conceptual entre un govern amb una bona estratègia de comunicació i un altre com aquest: aquí la comunicació està en l’origen de la política. Faig el que es deixa vendre bé. És a dir, populisme». 

Segons el periodista, Bukele supera per molt el Trump de les xarxes socials. «El més sorprenent que havíem vist era Trump tuitejant a la matinada. Nayib fa en gran part el mateix. El més controvertit surt de matinada. Per exemple: ‘És dissabte’, va dir una vegada a les dues de la matinada. ‘Que ningú pensi que el govern no treballa en dissabte, treballem 24/7’. El primer ministre que va reaccionar ho va fer a les sis. És una cosa humiliant per als ministres. Els està dient que no són plenipotenciaris en les seves àrees, que depenen d’ell. És un individu que no vol tenir gent que brilli com ell».

Por de les ‘maras’

Un dels grans problemes del país és la por de les ‘maras’. Ho reconeix el mateix germà del president: ficar-se amb les bandes és perillós, fins i tot si ets el cap de l’Estat.

«La gent va dir al president en campanya que afrontés la inseguretat del país. I ho està fent malgrat qualsevol situació que li pugui passar a ell o als seus familiars», afirma Yamil Bukele.

–¿Què vol dir?

–El tema de les ‘maras’ és molt delicat. I el que les està combatent és ell. En els últims dies ja es registren dos homicidis al dia, que, si més no (es van donar) en el temps de la treva... En vam tenir fins a 25 o 26 diaris.

–¿Pot resumir com de violentes i perilloses són les ‘maras’?

–Tenen un modus operandi amb codis de respecte que impliquen atacar l’altre per ser acceptat i respectat a la banda. De vegades has d’atacar un dels teus, de la teva família, per ser acceptat. 

–¿Hi ha el perill que s’enfurismin?

–Per Twitter ja va dir el president que no donarà el seu braç a tòrcer. I va dir a les colles que ell no vol atacar-les, però que deixin les armes, que tornin a casa seva, que siguin gent de bé.

Ajusticiament polèmic

Juan José Dalton porta un cognom que és una fita al país. Roque Dalton, el seu pare, va ser un poeta, assagista i periodista involucrat activament en la guerrilla. Membre de l’Exèrcit Revolucionari del Poble (ERP), va ser executat per la direcció del grup armat després de ser acusat de «revisionisme». Aquest ajusticiament és encara motiu d’agres disputes. El fill explica per què.

«Per a nosaltres va ser molt traumàtic que el 2009,  Mauricio Funes, primer president provinent de l’esquerra al Salvador, contractés un dels assassins confessos del meu pare. Després va arribar a la presidència Salvador Sánchez Cerén, que va ser el meu cap en la guerrilla, i va mantenir aquest nomenament». Per això, ara la seva família està agraïda a Bukele. Mai oblidaran el seu tuit del 3 de juny del 2019.

–«S’ordena al ministre de Governació, Mario Durán, que faci fora el director de Protecció Civil, acusat del magnicidi del nostre poeta Roque Dalton».

Notícies relacionades

Bukele és heterodox també en un altre aspecte: s’avé amb l’ambaixada dels Estats Units i s’ha proposat agradar a Trump. Tant és així, que quan el drama migratori va colpejar, com en el cas del salvadorenc que es va ofegar al Río Bravo amb la seva filla, Bukele va fer una declaració per a la sorpresa: «Podem culpar qualsevol altre país, ¿però i què hi ha de la nostra culpa? ¿De quin país van fugir? ¿Van fugir dels Estats Units? Van fugir del Salvador, del nostre país. És culpa nostra».

Té entre cella i cella reduir al mínim la violència i canviar una realitat que marca que 300 salvadorencs deixin el país diàriament. A més de decisió política, necessita tecnologia i diners per fer-ho, i això l’hi poden oferir els EUA. Barallar-se amb Trump arruïnaria la seva presidència.