10 coses que s'han de saber de Rami Malek

zentauroepp50329116 barcelona 10 10 2019 m s peri dico  t ssies  10 cosas que ha191011165917

zentauroepp50329116 barcelona 10 10 2019 m s peri dico t ssies 10 cosas que ha191011165917

5
Es llegeix en minuts
Núria Marrón
Núria Marrón

Periodista

ver +

L’actor, que ha tornat a la pantalla amb la quarta i última temporada de la sèrie ‘Mr. Robot’, anima la promoció del pròxim 007, en el qual fa de dolent, dient que en el rodatge es va fer un petó amb Daniel Craig. Repassem la trajectòria d’aquesta (cantelluda) estrella en explosió.  

1. No interpretarà brivalls gihadistes

Bastant abans de fer-se un petó amb Daniel Craig en el rodatge de l’últim 007 –«¿això em converteix en una noia Bond?», ha fet broma aquesta setmana–, Rami Malek havia deixat clar als productors de la saga que s’oblidessin d’ell si li estaven oferint el paper de brivall per la gens remota possibilitat que fos un gihadista o un líder islamista. «És trist que als actors amb arrels al Pròxim Orient només ens ofereixin papers de terrorista», havia dit l’actor, de 38 anys, que ja va fer de terrorista àrab a ‘24’; d’insurgent iraquià, a ‘Over there’, i –ja sense pistoles– de faraó, a ‘Una noche en el museo’, i fins i tot de vampir egipci –¿?– en la saga ‘Crepuscle’.    

2. «Tremolava» en l’audició de ‘Mr. Robot’

Ningú dubta que, difícilment, Sam Esmail podria haver trobat un millor candidat per interpretar el ‘hacker’ jonqui i psicòtic de Mr. Robot, aquell ésser aïllat i en col·lapse, però també amb un anhel irreductible de justícia, que es converteix en la persona perfecta per fer volar el món. No va ser fàcil, no obstant, arribar fins a Malek. Primer, perquè un centenar de candidats l’havien precedit. I, segon, perquè Esmail va topar en l’audició amb un individu d’ulls sortints «que tremolava» i deia que el guió li «generava ansietat». Però «ho va fer» –afegint dosis pròpies de dolor i vulnerabilitat– i des d’aleshores el director dubta de si aquell càsting tan manicomial en realitat no formava part de la ‘performance’. 

Malek va veure 1.500 vegades el concert de Live Aid per al biopic.

3.- Va parlar àrab fins als 4 anys

Malek explica que la sensació de desencaixament que comparteixen els seus dos personatges més icònics –el Freddie Mercury de ‘Bohemian Rhapsody’ i l’Elliot Alderson de ‘Mr. Robot’ – no li és en absolut aliena. Els seus pares, egipcis coptes, van emigrar a Los Angeles el 1978.I ell va parlar àrab fins als quatre anys, quan va començar a anar a una escola catòlica en la qual no s’atrevia ni a dir als seus companys que pronunciaven malament el seu nom. 

«No hi ha una primera o segona generació. La meva herència és el material del qual estic fet. Soc egipci». Explica, per exemple, que de petit «estimava»Omar Sharif i que una de les tradicions domèstiques era despertar els nens –té un germà bessó, en Sami, avui professor, i una germana, la Jasmine, doctora– a mitjanit per parlar amb els seus parents de Faltouz, el llogarret egipci familiar.

4. De l’institut a ‘Las chicas Gilmore’ 

Malgrat que els seus pares volien que fos advocat i cursava classes de debat, un professor del Notre-Dame High School de Sherman Oaks, on va coincidir amb Kirsten Dunst, va veure que les seves habilitats encaixaven millor amb la interpretació. Ja encarrilat, el seu primer treball va ser a ‘Las chicas Gilmore’ i també va posar veu a videojocs.

5.- Va deixar la interpretació el 2010

 Ho va fer després de ‘The Pacific’, sèrie en la qual es va trasbalsar més de l’habitual pensant que havia fet «el pitjor treball de la seva vida» ni més ni menys que davant Tom Hanks i Steven Spielberg, els productors. «Després vaig aprendre a posar-me menys responsabilitat sobre les espatlles». 

Lucy Boynton i Malek es van conèixer a ‘Bohemian Rhapsody’.  / ) / Etienne Laurent (efe/epa

6. Mesura les seves paraules

Parla amb comptagotes del seu gairebé tot: de la seva relació amb la religió copta, del seu mètode de feina i, per descomptat, de la seva història amb l’actriu Lucy Boynton, que va conèixer a ‘Bohemian Rhapsody’. «Ho vaig aprendre de Freddie: mai donis més informació del que desitges». De fet, poques vegades s’ha saltat el vot de prudència. Un d’aquests cops va ser setmanes enrere, quan, acompanyat per la revista ‘GQ’, va anar a una botiga Goop –el temple de Gwyneth Paltrow consagrat al benestar de luxe– per portar un detall a Boynton i va sospesar regalar-li sals minerals perquè –¿saben?– «ella és britànica i tot el que fa és fer-se banys». 

7. Va veure «1.500 vegades el xou del Live Aid»

Per sentir-se a les sabates de Mercury, es va posar dents postisses, va perseguir la gent que va conèixer l’artista i va veure «més de 1.500 vegades» la seva actuació en el concert Live Aid fins que la va poder reproduir gest a gest. Així, l’actor se les va apanyar per brillar en un biopic que va ser la riota de la crítica, cosa que no deixa de tenir mèrit. 

8. És un gurmet de l’estil

El seu personatge a ‘Mr. Robot’ el va descobrir al món amb caputxa, ulls salvatges i espatlles encongides. No obstant, a la catifa vermella es mostra com un gurmet de l’estil –‘dress code’: esmòquings cridaners i pantalons de camal estret– que va complint al peu de la lletra els ritus de la celebritat: ja ha guanyat un Oscar, ha protagonitzat una campanya de moda (Dior) i ha sortit en la llista d’influents de la revista ‘Time’.

9. Un rostre de l’Amèrica mestissa

Notícies relacionades

Malgrat que els personatges blancs i anglosaxons continuen dominant les ficcions, en els últims anys s’ha obert una esquerda per la qual s’estan colant actors que, com Sandra Oh i Malek, fins fa ben poc sentien que ni els seus trets ni els seus noms encaixaven en una indústria obsessionada amb la blanquitud i desconnectada de la realitat. L’Amèrica mestissa, doncs, demana pas.

10. El final de ‘Mr. Robot’ 

¿Què dirà Malek del final de la sèrie a la qual tant deu? Doncs que serà«emotiu i impactant».S’haurà, doncs, de veure què vol dir això exactament en aquest pols trasbalsat entre un pirata informàtic i el capitalisme global.