PASSAT D'ODI

Bryon Widner: l''skin' penedit

Jamie Bell dona vida en el cine a aquest perillós neonazi que es va allunyar de la violència després de ser pare

zentauroepp52460162 mas periodico jamie bell en la serie skin200227113855

zentauroepp52460162 mas periodico jamie bell en la serie skin200227113855

2
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Quan Bryon Widner entrava en una botiga els altres clients agafaven els seus fills per protegir-los; quan anava a un restaurant, es feia el silenci; quan passejava pel carrer, els altres vianants es canviaven de vorera i ell se sentia orgullós de la por que inspirava. Tenia símbols de violència racista tatuats a la cara i la paraula «hate» (‘odi’) estampada als artells de la seva mà dreta, la que utilitzava per deixar fora de combat les seves víctimes. Les esvàstiques li adornaven el cap rapat. A la front, una fletxa gruixuda i negra simbolitzava la seva disposició a morir per la seva raça.

Widner es va convertir en ‘skin’ als 14 anys i durant els següents 16 va formar part d’alguns dels grups de racistes més notoris i violents dels Estats Units. La seva brutalitat feia que l’anomenessin pitbull; tenia una inclinació particular per tallar les cares de les víctimes amb una fulla d’afaitar perquè mai s’oblidessin d’ell. No obstant, un dia Widner va trobar l’amor i va decidir allunyar-se del racisme i la violència. Però, ¿com podia construir una nova vida amb una cara marcada d’odi xenòfob amb tinta indeleble? La seva història és recreada a ‘Skin’, el biopic dirigit per Guy Nattiv i protagonitzat per Jamie Bell (foto sobre aquestes línies) que ara arriba als cines.

 

Símbols neonazis

Igual que Widner, Julie Larsen tenia braços i cames coberts amb símbols neonazis i era activa en organitzacions supremacistes blanques. Però als 30 anys es va començar a qüestionar les seves creences racistes. Es va cansar de dir als seus quatre fills que no podien veure les pel·lícules de Walt Disney perquè a Hollywood manaven els jueus. Anhelava una altra vida. I, al seu costat, Widner va comprendre que ell volia el mateix, les rutines diàries amb els seus fillastres. I quan el petit Tyrson Widner va néixer el novembre del 2006 es va prometre que protegiria el seu fill d’una vida de violència i odi. 

Bryon Widner es va sotmetre a doloroses operacions per eliminar els tatuatges d’inspiració feixista de la seva pell. A sota, a la dreta, com va quedar la seva cara al final del procés. / AP / DUKE TRIBBLE (cOURTESY OF msnbc AND bRILL bRUMMEL pRODUCTIONS)

Fer-ho el va obligar a enfrontar-se a diversos dimonis. D’una banda, els seus antics companys ‘skins’ se li van girar en contra, difonent informacions falses a internet, acusant-lo de ser un traïdor i un desviat sexual i amenaçant-lo per telèfon enmig de la nit. D’altra banda, hi havia la vergonya: quan recollia els nens de l’escola, els pares i els mestres el miraven amb horror i li resultava impossible trobar una feina. Es va començar a veure a si mateix com el veien els altres.

Notícies relacionades

Va començar a investigar mètodes casolans per esborrar-se els tatuatges de la cara –en aquells temps, els especialistes que practicaven aquesta cirurgia eren pocs i molt cars–, i fins i tot va arribar a plantejar-se la possibilitat de ruixar-se la cara amb àcid. Finalment, com la pel·lícula relata, va obtenir l’ajuda financera que necessitava de la font més inesperada: l’activisme afroamericà.

Entre juny del 2009 i octubre del 2010, Widner va ser sotmès a 25 doloroses operacions. Quan les ferides van guarir, el pigment de la seva cara i les seves mans va quedar irreparablement fet malbé i va començar a patir migranyes amb freqüència. I les va patir a gust. Era un petit preu a pagar per sentir-se una nova persona.