Pia Klemp: la capitana incòmoda sòcia de Banksy
zentauroepp54768357 pia200904130955
«La motivació política que em mou és la meva incapacitat d’acceptar que una persona s’ofegui a la frontera més mortal del planeta –la frontera externa de la Unió Europea– i no fer res per evitar-ho». Aquesta frase potser és la que defineix millor Pia Klemp, que s’ha convertit en una figura mediàtica a través del seu activisme. Aquesta capitana alemanya és una de les veus destacades que denuncien la inacció de la UE davant els repetits naufragis de pasteres carregades amb éssers humans al Mar Mediterrani.
L’embarcació, ara dirigida per Pia Klemp, es va convertir en un titular de premsa aquesta setmana. Com va revelar en exclusiva el diari britànic ‘The Guardian’, l’artista urbà Banksy va finançar la compra i l’arrencada del ‘Louise Michel’. «Soc un artista del Regne Unit i he fet alguns treballs sobre la crisi migratòria, òbviament no puc quedar-me amb els diners –li havia escrit per ‘e-mail’. ¿Podries utilitzar-los per comprar un barco nou o alguna cosa així? Sisplau, fes-m’ho saber. Bona feina. Banksy».
El barco ‘Louise Michel’, apadrinat per Banksy. /
L’embarcació va partir en secret el 18 d’agost del port valencià de Burriana. Pintat de rosa i amb dissenys del mateix Banksy, el barco ja ha rescatat més de 80 persones, entre elles 14 dones i quatre menors. És la manera com Klemp respon a les acusacions –abocades fonamentalment per ultradretans com l’exvicepresident del Govern italià Matteo Salvini– de ser còmplice del tràfic de persones.
Sense experiència al mar
No és casualitat que l’embarcació que avui capitaneja Klemp porti el nom d’una anarquista i feminista francesa del segle XIX. La biòloga, nascuda a Bonn el 1983, no ve d’una família amb tradició marítima. Ni tan sols va créixer a la costa. Com ella mateixa reconeix, va obtenir la llicència de capitana per exercir l’activisme. En un primer moment, ho va fer a càrrec d’embarcacions de l’ONG ambientalista nord-americana Sea Shepherd per combatre la caça il·legal de balenes. A partir del 2015, va començar a rescatar vides humanes a alta mar amb l’organització Sea-Watch.
La fiscalia italiana la investiga per «afavorir la immigració il·legal» i altres càrrecs que poden sumar fins a 20 anys de presó
La seva rebel·lia també té un preu: la fiscalia italiana la investiga pel delicte d’«afavorir la immigració il·legal» i altres càrrecs. Afronta una possible pena de presó de fins a 20 anys. «És realment increïble que se’m vulgui portar als tribunals per exercir la responsabilitat més important que té la capitana d’un barco: salvar persones a alta mar», va reflexionar Klemp en una entrevista amb la televisió alemanya ARD. «La solidaritat amb persones necessitades s’ha convertit en un crim a Europa», va dir en una conferència dels mundialment coneguts TED Talks.
Notícies relacionadesL’activisme de Klemp l’ha portat més enllà del mar: l’any passat, va publicar ‘Bailemos con los muertos’. La novel·la explica la seva experiència com a capitana de barcos rescatistes entre el 2017 i el 2018. Durant aquells dos anys, Pia Klemp va participar en el salvament d’unes 5.000 persones, però també va ser testimoni de la mort de moltes d’altres. La confrontació directa amb la mort i amb el debat moral que suposa l’activisme donen títol a la seva primera i fins ara única novel·la. «La solidaritat és una cosa que no es pot pensar, exigeix actuar» és la màxima d’algú disposat a invertir totes les seves forces en un activisme que, avui a Europa, pot suposar la presó.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.