Eleccions als EUA: milícies, desinformació i tambors de guerra civil

zentauroepp55312862 members of the far right proud boys stand in front of demons201015112913

zentauroepp55312862 members of the far right proud boys stand in front of demons201015112913 / JIM URQUHART

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Durant l’onada d’incendis que va assolar la costa Oest dels Estats Units el mes d’agost, no només el foc es va propagar a una velocitat incontrolable. També ho va fer la desinformació. A les zones rurals d’Oregon, vigilants armats amb rifles d’assalt van prendre les carreteres d’accés a la regió davant el rumor estès que els incendis estaven sent propagats per militants d’extrema esquerra. No era més que una notícia falsa, negada per les autoritats locals, però va servir per anticipar els riscos que enfronta el país en aquestes eleccions presidencials, les més explosives de la seva història recent. Gairebé la meitat de la població no creu que seran netes i honestes, segons un sondeig recent de YouGov, i tant la desinformació com l’amenaça de violència estan per tot arreu.

Ningú ha contribuït més a inflamar les tensions i sembrar els dubtes sobre els comicis que el president Donald Trump. Quan l’‘impeachment’ va deixar el seu futur en l’aire, va advertir que hi hauria «una cosa semblant a una guerra civil» si els demòcrates aconseguien apartar-lo del poder, i abans que comencessin a emetre’s els primers vots per correu, ja havia proclamat que hi haurà un frau massiu el 3 de novembre. «L’única manera en què podem perdre és si les eleccions són manipulades», va dir a l’agost. El mantra ha calat a l’Amèrica conservadora. Per les seves ones i xarxes socials proliferen tota mena d’escenaris conspiradors que avalen les teories del president i preparen el terreny per a una resposta armada dels patriotes de la dreta.

Ningú ha contribuït més a inflamar
les tensions i sembrar dubtes sobre els comicis que el mateix president

Un càrrec públic com Michael Caputo, un dels coordinadors de la resposta sanitària de la Casa Blanca al coronavirus, va demanar el mes passat als republicans que s’armin per fer front a la suposada «insurrecció» que preparen els demòcrates per després de les eleccions. I en un vídeo viral més recent, el locutor radiofònic Dan Bongino va clamar que els rivals del president cuinen un cop d’estat amb el suport pels militars per al 3 de novembre. Pocs s’estan prenent a la lleugera l’insistent soroll de fons, particularment des que Trump va trucar als seus seguidors a vigilar els col·legis electorals.

Veneració per Trump

Aquests seguidors inclouen l’extrema dreta nord-americana, una violenta nebulosa de milícies paramilitars, grups Patriotes, supremacistes blancs, profetes de la fi del món o insubmissos fiscals. Només les milícies compten amb uns 20.000 membres, almenys una quarta part d’ells veterans de l’Exèrcit, segons les estimacions més recents dels experts. Fins fa poc, el principal vincle que unia tots aquests grups era el seu odi envers el Govern federal, que veuen com l’encarnació de la tirania, però aquesta fòbia ha canviat en els últims quatre anys en una veneració sense límits per Trump. Tant, que són ara una cosa semblant a la seva guàrdia pretoriana a l’ombra.

Enfrontaments a Portland (Oregon) entre grups d’extrema dreta com els Proud Boys i els Patriot Prayer i manifestants contra la violència policial. / REUTERS (MARANIE STAAB)

«Alliberar Michigan»

Quan aquestes milícies van irrompre al Parlament estatal de Michigan a la primavera per protestar contra els confinaments de la pandèmia, el president va aclamar la seva gosadia cridant a «alliberar Michigan» i altres estats. La conseqüència immediata van ser trombes similars d’homes armats als capitolis d’Idaho i Oregon. Però tot va adoptar un caire molt més sinistre fa uns dies, quan l’FBI va arrestar 13 membres d’organització paramilitar que pretenia segrestar la governadora demòcrata de Michigan per jutjar-la per «traïció» a bord d’una embarcació al llac que porta el nom de l’estat.

Només les milícies compten amb 20.000 membres, i almenys una
quarta part són veterans de l’Exèrcit

«Aquests grups creuen que la polarització social i els recents disturbis racials són la prova que el país està a punt del col·lapse i que la seva violència ajudarà a precipitar-se els canvis socials i de règim que ambicionen», diu en una entrevista Bruce Hoffman, expert en terrorisme del Council on Foreign Relations. Des de fa mesos, sosté, s’estan preparant per actuar durant les eleccions, d’acord amb la seva activitat a les xarxes i als canals privats de missatgeria interceptats per les autoritats. Alguns, com els Proud Boys i el moviment Bogaloo, han portat a terme sessions informatives i han planejat concentracions per acudir als col·legis electorals el dia de les eleccions.

Crides a la guerra civil

Notícies relacionades

«El que estem veient són crides a la guerra civil i el conflicte racial, combinats amb una provisió creixent d’armes», ha dit l’exnúmero dos del Departament de Contraintel·ligència de l’FBI, Frank Figliuzzi. Amenaces que són compartides d’una banda substancial de la ciutadania. Un sondeig d’aquest mes publicat pel ‘USA Today’ afirma que el 61% dels nord-americans creuen que el país podria estar al caire d’una segona guerra civil i la meitat dels enquestats diuen haver fet provisió d’aliments essencials per avançar-se a un potencial escenari de caos derivat dels comicis o de la recrudescència de la pandèmia.

Tampoc els amos de les xarxes socials s’ho estan prenent a broma. Facebook suspendrà els anuncis polítics després del 3 de novembre, quan és molt probable que no hi hagi un resultat definitiu, i ha prohibit les pàgines de QAnon, el moviment conspirador que veu Trump com el salvador del món i advoca entre d’altres per assassinar les elits demòcrates del país. També Twitter s’ha compromès a alentir el seu trànsit i canviar alguna de les seves funcions bàsiques per frenar la desinformació i les crides a la violència electoral que circulen pel seu portal.