Kerry Washington, del Bronx a Hollywood
L'actriu de 'Little Fires Everywhere' aprofita la fama per lluitar pels drets civils i denunciar la violència racial
zentauroepp34623746 scandal abc s scandal stars kerry washington as olivia p201015112019 /
«Sempre seré una nena del Bronx que va ha acabat en llocs luxosos. Recordo sentir-me confosa, sobrepassada i de vegades també enfadada a l’adonar-me que una part de la població tenia opcions que es negaven a la gent d’on jo venia». Kerry Washington sol repetir aquesta història per recordar quant li ha costat a aquesta neta d’immigrants jamaicans arribar al lloc que ocupa avui, no només en la seva indústria com a actriu i productora, sinó també com a activista premiada per la defensa dels drets civils, la denúncia contra la brutalitat policial o el treball en el comitè d’arts i humanitats amb Obama.
La seva formació és potent: va estudiar Antropologia i Sociologia a la Universitat George Washington i Arts Escèniques a l’escola de Michael Howard. I, des de nena, dansa amb un professor del Bronx i la seva ajudant, una desconeguda Jennifer López que es guanyava la vida fent classes abans de mudar-se a Los Angeles.
«Sí, vaig aprendre a ballar amb JLo», recorda Washington, entrevistada per Gwyneth Paltrow per al ‘podcast’ ‘Women on Top’, sobre dones que han canviat les regles del joc. Paltrow explica com es van conèixer: fent una prova de cant –«té una veu increïble»– en l’elitista Spence, a l’Upper East Side novaiorquès, una escola de nenes blanques i riques. Un univers WASP a què Washington va tenir accés a finals dels 80 per l’afany de la seva mare, professora.
«L’educació era el més important a casa meva i Spence em va oferir la millor beca, però va ser un absolut xoc cultural. Aquella gent tenia heliports a les seves cases dels Hamptons. I jo sentia una combinació de sorpresa i traïció, perquè era una forma de vida invisible per a la meva comunitat. Així que vaig decidir actuar com si tot allò fos normal. Vaig aprendre a canviar el xip depenent d’on fos. Però he lluitat contra la síndrome de la impostora tota la meva vida».
Kerry Washington i Darby Stanchfield, protagonistes de la sèrie ‘Scandal’. /
«Això és només el principi»
Als seus 43 anys, dos fills, un marit exjugador de futbol americà convertit en actor i més de dues dècades fent cine, teatre i televisió, la nena del Bronx està llesta per dirigir la conversa. S’ho ha guanyat després d’èxits com ‘Scandal’ (sèrie de set temporades, creada per Shonda Rhimes), films com ‘Django desencadenat’, de Quentin Tarantino, i obres a Broadway com ‘American son’ (convertida en pel·lícula per a Netflix). El 2016 va fundar la seva productora, Simpson Street, en record al carrer (del Bronx) on vivia la seva àvia Isabelle. «Si sabés el que he aconseguit, al·lucinaria i segurament em diria: “Treballa més, això és només el principi”», diu Washington a ‘Variety’, reconeixent la motivació que troba en la seva família.
«Van arribar perseguint cert somni americà i també per ser els herois de la seva pròpia història. ¿Com sortir de la teva zona de confort i dirigir el teu propi viatge?». Aquesta va ser la pregunta que la va animar a treballar darrere de les càmeres, com a productora, a més de protagonista. Primer a ‘Confirmation’ per a HBO. Després en el documental ‘The fight’, sobre les batalles que afronten els advocats de la Unió Americana de Llibertats Civils (ACLU) en el Govern de Trump. També en ‘24-7’, film en preproducció que produeix i protagonitza amb Eva Longoria, directora del projecte. O a ‘Little Fires Everywhere’ amb Reese Whiterspoon.
«Formo part de dues comunitats
marginades, les dones i els negres, a qui no se sol escoltar», remarca
Aquesta sèrie de vuit episodis basada en la novel·la de Celeste Ng sobre racisme, maternitat, immigració i identitat sexual va arribar a la seva vida a través de Whitherspoon, amb qui va muntar Time’s Up després de les denúncies d’assetjament sexual a Hollywood. «Vam voler associar-nos i compartir tot aquest activisme, treballar juntes per tenir cert impacte en la cultura que ens envolta. Formo part de dues comunitats marginades, les dones i els negres, als quals no solen escoltar. Així que quan expliquem les seves històries és positiu per a tothom», remarca Washington.
«Kerry medita molt cada treball en el qual posa el seu nom. És molt conscient de la seva veu en aquesta indústria», insisteix Shonda Rhimes. De fet, ja no fa projectes en els quals només actua. «Fa molts anys un company em va dir: “No pensis, fes el que et diuen”. I no vull estar en aquesta situació una altra vegada, tot i que acabo de fer ‘The prom’ amb Meryl Streep i Nicole Kidman, un musical que m’encanta. De vegades el sopar ja ha començat i agraeixes que t’hi convidin, però en general m’agrada contribuir al menú», conclou l’actriu.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.