Monica Lewinsky, de ridiculitzada ‘becària’ a propietària de la seva història
Després d’anys de silenci i teràpia per la seva ‘relació’ amb Bill Clinton, produeix ‘Impeachment’, una ficció sobre aquell abús de poder.
Durant una dècada i mitja la història de Monica Lewinsky va estar segrestada per d’altres: interessos polítics, mitjans de comunicació, escriptors, còmics i un insultant relat que va calar entre molts ciutadans dels Estats Units i del món que la va reduir a una caricatura unidimensional traçada amb la brotxa grossa de l’insult: puta, grassa, ‘bimbollo’ i tonta, addicta al sexe... Ja no. Diantres, no.
Lewinsky ha pres des de fa uns anys el timó de la narració de la seva pròpia història i l’última mostra d’aquesta capitania és ‘Impeachment’, la tercera entrega de la sèrie ‘American crime story’, que després de portar a la pantalla en ficció el cas d’OJ Simpson i l’assassinat de Gianni Versace retrata ara l’escàndol polític que el 1998 va estar a punt de costar la presidència a Bill Clinton, amb el qual Lewinsky va iniciar una relació sexual consentida quan era una becària de 22 anys a la Casa Blanca i ell, 27 anys més gran, ocupava el Despatx Oval.
Gràcies a la determinació de Ryan Murphy, el creador de la sèrie, que va adquirir els drets del llibre de Jeffrey Toobin en què es basa ‘Impeachment’ però es va negar a portar-lo a la pantalla si ella no hi participava com a productora (i veia amb això els beneficis econòmics que comporta el treball), Lewinsky suma ara un nou crèdit a aquest currículum que ja poblen un màster en psicologia social per la prestigiosa London School of Economics i acompliments com ara escriptora, oradora i activista.
A la sèrie, que després d’un retard d’un any provocat per la pandèmia té previst la seva estrena el 7 de setembre al canal FX, ella serà interpretada per Beanie Feldstein, la protagonista de ‘Súper empollonas’, mentre que Clive Owen i Edie Falco donaran vida als Clinton i Sarah Paulson, a Linda Tripp, la dona que va gravar i va trair Lewinsky. I el projecte li ha obert les portes a molt més.
«Fer avançar la conversa»
Als 47 anys la californiana ha creat la seva pròpia productora, Alt Ending (Final Alternatiu), i 20th Television, que és darrere d’‘Impeachment’, ha firmat amb ella un acord per tenir opció preferent sobre les seves futures propostes, amb la presidenta de la companyia impressionada pels seus «instints» i per «el seu desig de portar a la pantalla històries no explicades i provocadores».
Beanie Feldstein, l’actriu que interpretarà Lewinsky /
Idees a Lewinsky no n’hi falten. «Estic interessada en narracions que siguin entretingudes, facin pensar i remoguin emocions, que facin avançar la conversa explorant la condició humana amb lents inesperades», ha explicat en un comunicat informant sobre la formació de la seva companyia i l’acord. «M’interessen molt les veus o perspectives que històricament no escoltem o veiem».
És un pas natural per a una dona que va sortir d’anys de trauma, silenci i teràpia amb la determinació, com explicava en un ‘podcast’ el 2018, «no de girar full sinó de seguir cap endavant», no fugir del seu passat sinó integrar-lo al seu camí cap al futur.
Notícies relacionadesLa via la va obrir ja el 2014, quan per primera vegada va escriure públicament sobre la seva relació amb Clinton en un assaig a ‘Vanity Fair’, la revista on continua sent col·laboradora i on va firmar un altre text el 2018 emmarcant la relació en la nova consciència sobre els abusos de poder que va obrir el moviment #MeToo. El van seguir una Ted Talk el 2015 que han vist més de 20 milions de persones i la col·laboració el 2018 amb ‘The Clinton affair’, una sèrie documental de sis capítols que tenia en els títols de crèdit de la producció no només el prestigiós Alex Gibney sinó també quatre dones, un element que va ser fonamental perquè Lewinsky acceptés col·laborar-hi. «Al llarg de la història les dones han sigut traduïdes i silenciades», va dir llavors. «És moment d’explicar les nostres pròpies històries amb les nostres pròpies paraules».
dear intern:
— Monica Lewinsky (she/her) (@MonicaLewinsky) 18 de junio de 2021
it gets better.
♥️
ps. don’t wear a beret for awhile, k?
Les seves s’han tornat una veu de referència no només en el #MeToo, sinó en la lluita contra el ‘bullying’ i l’assetjament tant ‘online’ com en el món no virtual. Lewinsky manté els seus afanys a cultivar la compassió i fomentar la privacitat a internet i a crear ambients més segurs a les xarxes socials, un mitjà que ha demostrat dominar amb mestria amb barreja de rigor i humor. L’última d’aquestes mostres va arribar fa uns dies, quan una becària d’HBO va enviar per error un correu electrònic a milers de subscriptors. Es va obrir la campanya «estimada becària» i Lewinsky va escriure: «les coses milloren» junt amb un ‘emoji’ d’un cor i una postdata plena de sarcasme cap a la seva pròpia imatge fa dues dècades: «No et posis una boina durant un temps, ¿val?»
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.