Perfil

Marc Lore: el tauró del comerç electrònic que ara vol fundar una ciutat utòpica

  • Ex-CEO de la precaritzadora Walmart, projecta una urbs on, amb un pressupost de 400.000 milions de dòlars, viuran cinc milions d’habitants

  • Ficar-se amb els rics: la nova afició de les sèries

Marc Lore: el tauró del comerç electrònic que ara vol fundar una ciutat utòpica
2
Es llegeix en minuts

El milionari Marc Lore ja té joguina per a les pròximes dècades. Una ciutat del futur, un projecte de 400.000 milions de dòlars i 60.000 hectàrees sense ubicació però amb nom. Es dirà Telosa (per Telos, «el propòsit més alt» per a Aristòtil), acomodarà cinc milions de persones d’aquí 40 anys i busca el seu espai en algun lloc de Nevada, Utah, Idaho, Arizona o Texas. En el vídeo promocional, l’ex-CEO de Walmart ‘e-commerce’ anuncia: «Serà tan vibrant com Nova York, tan segura com Tòquio, tan exemplar com Estocolm».

Lore promet edificis ecològics, un eficient transport públic, vehicles autònoms, energia sostenible i un disseny que, qui sap si inspirat en les superilles de Barcelona, permetrà accedir a la feina, l’escola i l’oci en només 15 minuts des de casa. Per fer-ho realitat l’acompanya la firma danesa Bjarke Ingels Group (BIG). La seva inspiració és l’economista del segle XIX Henry George, que creia que les terres havien de ser de tots. «Entre les errades del capitalisme està el model de la propietat de la terra sobre el qual s’han construït els EUA», diu el milionari, que en lloc de centrar-se en l’espai com Jeff Bezos o Richard Branson prefereix la terra.

Una imatge del projecte Telosa, del superric Marc Lore./ Arxiu

«L’espai és la pròxima frontera, però hi ha tant a fer aquí... No hem aconseguit el model perfecte per a la societat i hem de provar coses noves», insisteix. I planteja una cosa que a un americà li sona a ciència-ficció: «¿Què tal si pagues els mateixos impostos que avui però obtens els millors serveis socials del món?».

Capricis faraònics

El que sí que és molt real són les crítiques a aquests milionaris amb capricis faraònics al capdavant d’empreses els treballadors de les quals cobren sous tan baixos que han d’acudir a les ajudes públiques per sobreviure. Precisament amb dues d’elles, Amazon i Walmart, s’ha fet ric Lore.

Notícies relacionades

Nascut a Staten Island fa 50 anys, va créixer en una petita ciutat de Nova Jersey, on la seva mare era entrenadora personal de Julianne Phillips, llavors casada amb Bruce Springsteen, i el seu pare tenia una consultora informàtica. Ja des de l’escola es va interessar per les finances i a l’institut l’anomenaven «la calculadora humana». Es va graduar a Bucknell University, però no va acabar els seus màsters ni a Colúmbia ni a Wharton. Lore ho va deixar tot per la seva primera gran aventura el 2005, diapers.com, que sis anys després va vendre a Amazon per 545 milions de dòlars.

Després de dos anys amb Bezos, va fundar Jet.com, una companyia de comerç electrònic que va vendre a Walmart per 3.300 milions el 2016. Va passar llavors a presidir Walmart U.S. ‘e-commerce’ fins que va deixar la companyia el gener del 2021 per crear Telosa. Això i moltes altres coses, perquè inverteix en ‘start-ups’ juntament amb el seu soci Álex Rodríguez, llegenda del beisbol i exnòvio de Jennifer López, amb qui comparteix la propietat de dos equips de l’NBA, masculí i femení: els Minnesota Timberwolves i Lynx. També dona consells a Gwyneth Paltrow, per a qui Lore és «el mag del comerç electrònic», i apareix a les revistes del sector com el més exitós dels ‘techies’. Ara qui va ser l’executiu més ben pagat dels EUA vol fer història amb «la ciutat més oberta, justa i inclusiva del planeta». Un home de màxims.