25-N: Dia Contra la Violència Sexista

Deixem les noies en pau: «Posem el focus en qui pateix la violència i limitem la seva llibertat»

  • Els missatges que responsabilitzen les noies perquè evitin situacions potencialment perilloses poden generar sentiment de culpa si són agredides

Deixem les noies en pau:  «Posem el focus en qui pateix la violència i limitem la seva llibertat»

Manu Mitru

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Les expertes en educació afectivosexual empatitzen amb la por de moltes famílies que les seves filles siguin víctimes d’una agressió sexual, però també remarquen que els missatges que responsabilitzen les noies perquè evitin situacions suposadament perilloses l’única cosa que aconsegueixen és culpabilitzar-les.

«Si la noia pateix alguna mena d’agressió se sentirà culpable i s’obsessionarà amb la idea que podria haver actuat diferent. És fins i tot menys probable que denunciï perquè, al jutjar-se ella mateixa, tem que la resta de la societat l’assenyali», apunta la sexòloga Laura Marcilla.

Llibertat limitada

A més, com que paradoxalment posem el focus en qui pateix la violència en lloc de fer-ho en qui l’exerceix, «són les víctimes potencials qui veuen limitada la seva llibertat de moviment, horaris i manera de vestir», afegeix Marcilla.

La psicopedagoga Mirta Lojo incideix que el problema no està en la persona agredida i creu que és urgent deixar de centrar-nos a veure què han de fer els pares de les noies. «Això no ajuda a empoderar les dones», adverteix. «Quan hi ha una violació es parla de la dona, d’on era, quina hora era o si estava despullada o vestida, però la figura del violador queda desdibuixada».

En la mateixa línia, la directora de l’AFFAC (Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya), Lidón Gasull, afirma que «no es tracta de continuar protegint les noies» sinó que els nois tinguin una «altra realitat davant per prevenir que siguin potencials agressors».

Fills sans del patriarcat

Malgrat tot el que queda per fer, des de l’AFFAC detecten un canvi positiu: «Les famílies se n’han adonat que cal actuar sobre els nois i educar en les noves masculinitats», destaca Gasull.

Notícies relacionades

El camí a seguir seria treballar des del sistema educatiu, amb la col·laboració dels mitjans, en polítiques públiques que reforcin la llibertat i no els estereotips que afavoreixen les agressions. «Cal posar l’accent en l’àmbit estructural, en com es construeixen aquests violadors, que no són uns descerebrats, sinó els fills sans del patriarcat», resumeix Lojo.

 

Temes:

Igualada