El tron de l’oci es juga entre dones: obriu pas a les líders de l’entreteniment del futur

  • L’últim any, i després del ‘boom’ de l’‘streaming’, el talent femení ha fet un pas endavant en els càrrecs de direcció de l’entreteniment i empeny la seva transformació

  • Dues dones ja mouen els fils de Disney i Riot Games, els grans gegants en lluita

El tron de l’oci es juga entre dones: obriu pas a les líders de l’entreteniment del futur
9
Es llegeix en minuts
Carol Álvarez
Carol Álvarez

Subdirectora d'El Periódico

Especialista en Cultura, societat, Barcelona

ver +

Sting agafa el micro i interpreta una cançó que ressona en l’imaginari de milions de fans a tot el món. ‘What could have been’ –una de les principals cançons d’‘Arcane’, la sèrie animada revelació de l’any– és el plat fort del gran espectacle dels Game Awards 2021, l’esdeveniment més esperat per la comunitat ‘gamer’. ‘Enemy’, també de la banda sonora de la sèrie, va obrir de mans del grup Imagine Dragons el xou d’inici de la final del Mundial de League of Legends, un esdeveniment als ‘e-sports’ que aquest any es va celebrar a Islàndia, fent una picada d’ullet al públic europeu (s’acostuma a celebrar a la Xina).

Música, joc i espectacle audiovisual s’han fusionat com mai abans en un procés de transformació accelerat per la pandèmia. L’‘streaming’ i, sobretot, els telèfons mòbils han fet accessible en un món confinat i ple de restriccions un univers d’oci alliberador, experiències impossibles en un món real i tan acotat com el que ens va quedant.

Susan Arnold, de Disney, i Shauna Spenley, de Riot Games, es disputen l’hegemonia del sector.

/ El Periódico

Dalt de tot del negoci, dues empreses, Disney i Riot Games, competeixen pel pastís de l’audiència amb dones poderoses al capdavant, tota una manifestació de què s’està coent en la indústria i per on aniran les coses del futur. Comencem per Disney. Susan Arnold, alta executiva de la companyia des del 2007, serà a partir de l’1 de gener la successora de Bob Iger al capdavant de la companyia més rellevant en l’oci audiovisual. El tità global de l’entreteniment ha reforçat el negoci els últims anys a l’abraçar la producció de Marvel i Star Wars, un moviment que ha obert el seu catàleg a públics més amplis i adults, que acompanyen en el creixement la seva audiència infantil i enforteixen la seva longevitat de marca.

L’obsessió per perdurar

El sector ha patit els vaivens de l’audiència i els seus efectes traumàtics en els comptes de resultats durant massa temps i el cop final del coronavirus va ser definitiu per aprendre una lliçó: ja n’hi ha prou de picar en vetes i modes que duren el que duren i no donen estabilitat ni opcions de creixement. Responsables de companyies com Showtime Network, Neon i Riot Games coincidien en una xerrada organitzada per Hollywood Reporter en l’obsessió per perdurar en temps d’inestabilitat.

Aquest va ser el context en què Disney va fer probablement el pas més determinant a l’afegir-se a les guerres de l’‘streaming’ a través de Disney+. Va ser el novembre del 2019 (la primavera del 2020 a Espanya), i la televisió jugava la seva partida per a la renovació a través d’HBO, Netflix i altres petites propostes geolocalitzades. No obstant, el desembarcament del gegant de l’entreteniment en la lluita per l’audiència d’aquest tipus de canals va ser probablement la taula de salvació del seu negoci: en només un any de funcionament, havia arribat als 60 milions de subscriptors, mentre que queia en picat el benefici que tradicionalment generaven els seus parcs d’atraccions a tot el món. Les accions de la companyia van caure un 22%, arrossegades per les conseqüències del tancament dels parcs el 2020, segons Bloomberg. 

Ensopegada

Els plans de subscripció de Disney+ han patit una frenada imprevista aquest 2021, ja que dels 10 milions de nous abonats que tenien pensat aconseguir s’han quedat en 2,1 un cop les vacunes han començat a normalitzar la situació i el món ‘online’ ha deixat de ser omnipresent en la nostra vida. Però amb els parcs d’atraccions reoberts, i l’aposta d’inversió més ambiciosa de la companyia per al 2022 –amb 30.000 milions d’euros només previstos per a continguts (8.000 milions més que en l’exercici anterior)–, l’aposta per la televisió, el cine i, sobretot, els drets de l’esport, sembla una garantia d’èxit.

Disney també ha promocionat Jennifer Lee, responsable de l’èxit de ‘Frozen’, la pel·lícula que va començar la revolució de les princeses de la casa

Fins aquí la radiografia del pla Disney. No obstant, rere la nova estratègia del gegant hi ha alguna cosa més que el nomenament de Susan Arnold –una dona de l’‘establishment’ de la companyia i amb experiència prèvia en empreses de fora el sector, com McDonald’s i Procter and Gamble– com la primera dona a assumir un càrrec amb tanta rellevància en el món de l’entreteniment. El moviment ha fet aflorar altres valors impulsats en temps recents, com el de Jennifer Lee, directora creativa de la divisió Walt Disney Animation Studios.

La cap de la diversitat a Marvel

Lee és en si mateixa un símbol: guionista i productora de 46 anys, és la responsable directa de l’èxit de la pel·lícula ‘Frozen’, que no només va guanyar l’Oscar el 2013, sinó que va ser el tret de sortida de la revolució de les princeses Disney, que van renovar els perfils per convertir-se en endavant en dones més d’acord amb la realitat de la talla, ambicions i competències de les nenes i dones en la vida real. L’impacte de ‘Frozen’ també té les seves xifres: només l’any de llançament la pel·lícula va aconseguir 1.200 milions d’euros de beneficis, i s’ha convertit en el film musical més taquiller de la història, a més de ser la més vista a tot el món el 2013. La princesa Elsa va disparar les vendes de marxandatge de tota mena de productes i va donar peu a una seqüela que va ratificar l’èxit de la fórmula, ‘Frozen 2’, el 2019. 

L’àlbum i la pel·lícula més venuts el 2014. / periodico

Una altra dona, l’argentina Victoria Alonso, està al capdavant de Marvel Studios. Des del 2006 la productora ha ascendit dins l’empresa, que en els últims dos anys ha fet un gir radical per tornar-se més inclusiva i representativa dels gustos i diversitat de l’audiència. De 56 anys, aquesta executiva de la companyia va ser ascendida a presidenta de producció de Marvel Studios fa tres mesos i està darrere el fenomen ‘Eternals’, que obre una nova etapa de superherois amb un protagonista homosexual i altres personatges que lluiten contra l’edatisme i discapacitats com la sordesa. 

Riot Games, l’aspirant

Però el poder de Disney pot haver trobat un competidor dur de rosegar, i la princesa de ‘Frozen’ pot notar que el seu tron trontolla per la irrupció de la Jinx, una adolescent trastornada de trenes blaves fins als peus que empeny l’imperi d’una altra empresa americana de matriu molt diferent: Riot Games. La Jinx, un dels personatges del videojoc ‘online’ més jugat de la història, League of Legends, està catapultant al ‘mainstream’ la companyia, que té en els seus plans desbordar el seu públic d’origen, els ‘e-sports’, per saltar al multivers de l’entreteniment.

Perquè ens fem una idea: 180 milions d’usuaris de tot el món es van connectar només al novembre per jugar a League of Legends. On Disney aposta per cançons enganxoses, Riot Games compta amb la divisió RiotMusic, especialitzada en bandes sonores de videojocs i milions de seguidors a TikTok. La sèrie de Netflix ‘Arcane’, que va ser la primera a desbancar ‘El juego del calamar’ del tron mundial i que està ambientada en el videojoc, ha acompanyat el fenomen amb cantants de la talla de Sting, Imagine Dragons, Woodkid, Bea Miller i Ramsey, mentre que bandes de K-pop participen en les produccions que s’han fet en el llaminer mercat asiàtic. 

Riot Games va ser fundada el 2006 i, només tres anys després, ja estava muntada en el dòlar gràcies a l’èxit del seu videojoc League of Legends, el més jugat en PC i que li va obrir la porta del creixement en els ‘e-sports’, les seves lligues mundials i el seu negoci imparable. L’univers fictici de Runeterra –un Disneyworld a una altra escala i sense suport real– també s’alimenta del ‘boom’ per la narrativa fantàstica i la ciència-ficció, i ha donat lloc a una diversificació del producte en còmics, jocs de taula, marxandatge i ara la televisió, que no serà l’últim pas. 

L’‘all-star’ de League of Legends al Palau Sant Jordi.


/ FERRAN NADEU

La companyia acaba de llogar en una de les zones més exclusives de Los Angeles 200.000 metres quadrats per traslladar les seves oficines de cara al nou repte expansiu que perfila. Fundada per Brandon Beck i Marc Merrill, és propietat del magnat xinès de la tecnologia Ma Huateng a través de la seva empresa Tencent Holdings, especialitzada en missatgeria instantània, pagaments ‘online’ i videojocs per a telèfon mòbil. Merrill ha exposat obertament els plans de la companyia per fer el sorpasso a Disney a partir dels seus dos punts forts: la tecnologia mòbil i els videojocs.

A buscar el tron de l’oci

En aquest desafiament, Riot Games va situar a l’octubre una dona, Naz Aletaha –que ja tenia responsabilitats dins l’empresa–, al capdavant de la divisió esportiva de League of Legends, una peça més del tomb cap al talent femení que ja va tenir el seu punt d’inflexió al gener amb el fitxatge de Shauna Spenley com a presidenta de la divisió d’entreteniment de la companyia i amb poder de decisió sobre els productes de cine, televisió, música i consum que es dissenyen a partir dels gustos i perfils dels jugadors. Spenley –que procedeix de l’univers Netflix, on va treballar la dècada passada– va participar en l’estratègia de creixement de l’audiència de la plataforma televisiva des de la bomba que va suposar la sèrie ‘House of cards’.

Malgrat la seva gran audiència, a Riot Games saben que han de diversificar els continguts i superar el seu taló d’Aquil·les: un entorn amb un passat recent molt tòxic amb les dones

Notícies relacionades

Tot i que la base de la seva audiència consolidada és gran, dins la companyia saben bé que, per tenir opcions, han de diversificar els continguts i superar el seu taló d’Aquil·les: un entorn que té un passat recent molt tòxic amb les dones. Una demanda per assetjament contra el CEO de la companyia ha enterbolit la imatge de Riot, com tantes altres empreses de videojocs sota la sospita de tracte discriminatori cap a les dones. La companyia està fent un esforç per implementar les bones pràctiques, com acredita haver sigut reconeguda en la llista del novembre del ‘Financial Times’ com una de les 850 empreses del món amb més compromís per la diversitat de gènere, ètnia i orientació sexual dins la seva plantilla. 

En l’estrena mundial d’‘Arcane’, que es va acompanyar d’un xou ‘online’ amb actuacions i avançaments de l’animació, els cantants es movien per un escenari que recreava la ciutat subterrània de Zaun, una de les regions de Runeterra. Qui sap si pot acabar convertit en un parc temàtic, alhora que Disney planeja portar als seus parcs la realitat augmentada, en aquesta peculiar pugna amb segell femení pel tron de l’entreteniment del futur.

Temes:

Videojocs Disney