Viatge al fons del supremacisme blanc

  • Neonazis, ‘incels’ i altres variants de l’extrema dreta es nodreixen i propaguen el seu ideari a través d’internet

  • La periodista novaiorquesa Talia Lavin ha bussejat a la ‘deep web’ i explica al llibre ‘La cultura del odio’ com opera el racisme contemporani

Viatge al fons del supremacisme blanc

ARCHIVO

5
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Fa segles que els deliris supremacistes de l’home blanc sotgen el món, però feia temps que la seva amenaça no era tan evident i tan intensa, especialment als Estats Units, en part a causa de l’anonimat i la facilitat de comunicació i organització que proporcionen les xarxes socials, i en part, per la irrupció en l’esfera política mundial de Donald Trump a mitjans de la dècada passada amb un discurs flagrantment xenòfob. Els racons més inhòspits d’internet són plens de fanàtics que veneren els perpetradors de sagnants matances i que, des de l’assalt al Capitoli el 2021, s’han multiplicat en nombre.

«S’ha de conèixer l’enemic. És important entendre d’on venen, en què creuen i què volen per poder combatre’ls millor», afirma la periodista Talia Lavin per explicar la raó de ser del seu primer llibre, ‘La cultura del odio’ (Capitán Swing), en què examina aquests grups barrejant reporterisme d’investigació, memòries personals i zel activista. Per documentar-lo va passar més d’un any infiltrada en gairebé un centenar de xats, llocs web i fòrums d’extrema dreta; alguns eren mers reposadors d’infames mems, i en d’altres s’advocava per la necessitat de depurar el món amb sang i es publicaven guies pràctiques per cometre tirotejos massius.

Com a part del seu treball de camp encobert, per exemple, Lavin va ingressar en la comunitat de WhiteDate, una web de cites per a supremacistes. Fent-se passar per una tal Ashlynn, soltera ària d’Iowa a la recerca d’un bon nòvio nazi, va rebre dotzenes de cartes romàntiques el contingut de les quals, segons el descriu a ‘La cultura del odio’, era com la versió epistolar d’«un accident automobilístic entre Nicholas Sparks i Mein Kampf». Amb una variació d’aquest avatar, així mateix, va mantenir un afer ‘online’ amb un admirador de Hitler ucraïnès fins que, cinc mesos després, va descobrir i va fer pública la identitat real del seu pretendent.

Recipient per a la reproducció

En aquests fòrums, va descobrir Lavin, impera el més extrem sexisme. Pel supremacista blanc, explica, «la dona només és un recipient per a la reproducció» i, per tant, el feminisme representa una amenaça existencial per a la pervivència de la raça. De fet, per molts joves la misogínia és precisament la via d’entrada al supremacisme; «mentre busquen un espai des del qual expressar l’odi que senten per les dones, es veuen atrets per altres odis», escriu Lavin. És el cas dels ‘incel’ o cèlibes involuntaris, que culpen la població femenina de les seves carències afectives i sexuals i a imatge dels quals va ser modelat Tommy, una altra de les identitats fictícies que la periodista va adoptar a la xarxa. 

Les diferències entre Ashlynn i Tommy són un reflex fidel de les diferents faccions ideològiques que hi ha en el si del supremacisme blanc actual. Els Proud Boys, per exemple, són punta de llança dels tots aquests moviments milicians nord-americans que adoren Trump i la pàtria i es veuen a si mateixos com la veritable policia d’Amèrica, i l’extrema dreta evangèlica fa seva la mateixa retòrica que el cristianisme va utilitzar durant segles per justificar la subjugació i el genocidi de comunitats colonitzades i marginalitzades. En tot cas, molts supremacistes rebutgen el cristianisme perquè el seu fundador, un tal Jesucrist, era jueu

Guerra racial a gran escala

L’antisemitisme de l’extrema dreta occidental, escriu Lavin, es fonamenta en la teoria del Gran Reemplaçament, segons la qual els jueus estan promovent onades de migració massiva a fi de contaminar la raça blanca amb sang impura i propagar així una raça més feble, i per tant més mal·leable de cara als seus somnis de domini mundial. Aquesta creença ha portat alguns sectors radicals del supremacisme a renegar de Trump, a qui culpen d’haver omplert el seu equip de govern de jueus. Entre ells destaquen els acceleracionistes, que promouen l’ús de la violència a fi de provocar al més aviat possible el col·lapse del sistema actual i una guerra racial a escala mundial.  

Notícies relacionades

A ‘La cultura del odio’, a més, Lavin posa en el punt de mira un altre grup: «Aquells que no creuen en la necessitat de deixar els supremacistes sense plataformes des de les quals propagar la seva bilis, i que defensen la llibertat d’expressió dels qui promulguen exterminis racistes»; la periodista inclou en aquest col·lectiu els polítics liberals, els cossos de policia i els qui controlen les xarxes socials.

Segons la seva opinió l’única eina útil per contenir l’extrema dreta és la mobilització antifeixista dels ciutadans per evitar la normalització de la retòrica extremista, per sabotejar els actes i protestes dels supremacistes i penetrar en les seves estructures per fer-les implosionar. «L’antifeixisme és una postura defensiva», escriu la periodista. «Emergeix quan emergeix el feixisme, i decau quan decau el feixisme». No hi ha motius per confiar que aquesta caiguda es produeixi en un futur pròxim.


L’orla de l’odi

Henry Ford

El magnat nord-americà, fundador de la Ford Motor Company, es va erigir en ideòleg antisemita des del 1920 a través tant de les pàgines del seu diari ‘The Dearborn Independent’ com dels textos que va recopilar al llibre ‘El jueu internacional: el problema mundial més gran’, considerat font d’inspiració essencial del nazisme alemany.

Donald Trump

El seu ascens a la Casa Blanca el 2016, després d’una campanya plena de retòrica xenòfoba, va ser com una injecció d’adrenalina al braç del moviment supremacista, que va defensar i va encoratjar de forma sistemàtica durant el seu mandat. Acaba d’anunciar que, si torna a ser president el 2024, indultarà els condemnats per l’assalt al Capitoli.


Dylan Roof

Al seu dia propietari i editor del lloc web neonazi ‘L’últim rhodesià’, el 17 de juny va irrompre a l’Església Episcopal Metodista Africana Emanuel, a Charleston (Carolina del Sud) i hi va matar nou persones afroamericanes. Després de ser detingut va confessar que havia comès el tiroteig amb l’esperança de desencadenar una guerra racial.

Brenson Tarrant



Va perpetrar dos tirotejos consecutius el 15 de març del 2019, en dues mesquites de Christchurch (Nova Zelanda), que es van saldar amb 51 morts i 40 ferits; el primer va ser transmès en directe per ell mateix a Facebook. Va plasmar les seves idees en un manifest de 74 pàgines, avui convertit en text de referència per al supremacisme.

Elliot Rodger


El 23 de maig del 2014, amb 22 anys, va perpetrar una matança a Isla Vista (Califòrnia) que es va saldar amb la mort de set persones, ell mateix entre elles. Conegut com el ‘Sant Elliot entre la comunitat ‘incel’, va deixar darrere seu un manuscrit autobiogràfic en què culpava de tot les dones per no estimar-lo com ell creia que mereixia.