On Catalunya
CONCERT
Tocar la gaita a Barcelona
Carlos Núñez tanca l'any, un altre cop, al Palau. ¿Vols aprendre a tocar la gaita?
/
Els seguidors més acèrrims de Carlos Núñez saben, des de fa més d’un lustre, on farà el seu últim concert de l’any: al Palau de la Música Catalana.
«Molts mitjans de comunicació es queden fascinats per aquesta tradició d’acabar la gira aquí. I sempre explico que té tota la lògica: Barcelona és la nova capital de les músiques ibèriques. Quan vaig començar, la música celta estava molt de moda i l’epicentre era Galícia. Però s’ha desplaçat a Catalunya. I s’ho ha guanyat a pols per fer les coses bé», assegura el gaiter més internacional. La cita serà el dia 30 (programat pel Festival del Mil.lenni) i, aquesta vegada, compta amb un plus especial: la celebració del 20è aniversari del seu primer disc, 'A irmandade das estrelas'.
Durant tota la gira, Núñez es fa acompanyar per fins a 75 artistes, els mateixos amb què ha gravat la nova pel·lícula de Carlos Saura, 'La jota' Carlos SauraLa jota. La representació catalana és brillant: la genial orquestra de percussions ibèriques Coetus, dirigida per Aleix Tobias (amb seu a Barcelona); Aurore Vizentini, la compositora més jove per a cobla catalana, que tocarà la tenora i el flabiol; la vocalista (i actriu) Elena Tarrats (Ventdelplà, Mar i cel, L’avar), que lidera el trio galaicocatalà Gelria, i Gerard Alís, que sap tocar la gaita gallega, escocesa, catalana...
«El meu somni és ajuntar algun dia totes les gaites de Catalunya amb els seus instruments tradicionals: tenores, flabiols, gralles.... Instruments que perduren des de l’edat mitjana, una cosa que no ha passat en altres països, com Anglaterra, on per desgràcia han permès que es perdessin».
¿Quina diferència hi ha entre la gaita catalana i la gallega? «En els tubs, que en la catalana cauen cap avall», il·lustra. A Barcelona, Núñez insiteix que hi ha molt bons instrumentistes i professors. «Vizentini sé que està completant els estudis a l’ESMUC».
ALUMNOS QUE FORMEN BANDES
Notícies relacionadesSi esteu disposats a iniciar-vos, a tocar la gaita literalment, se n’imparteixen classes al Centro Galego (rambla dels Caputxins, 35-37). El primer grup musical sorgit aquí data del 1892, Lonxe da Terra. També podeu anar a la Casa Galega (Santa Eulàlia, 2, a l’Hospitalet). Fundada el 1987, compta amb banda pròpia, formada per alumnes avançats. I un altre centre a tenir en compte és l’A. C. Toxos e Xestas (Bronze, 7), en funcionament des del 1977. «L’any que ve celebrarem el 40è aniversari i estem veient com celebrar-lo capejant la crisi», explica Jose Ares, president de l’associació. Reconeix que aprendre a tocar-la «és bastant difícil, perquè requereix el control de l’aire». «A tothom qui ve el convidem a provar-ho abans amb el punteiro». ¿I quant costa una gaita? «Nosaltres en tenim, però si en volen una de pròpia, doncs entre 2.000 i 4.000 euros».
«MARCIÀ ALS ESTATS UNITS»
A la primavera, Carlos Núñez tornarà als Estats Units, on va actuar per primera vegada amb The Chieftains. «Al principi em veien com un marcià perquè no entenien com un espanyol feia aquest estil que associen a Irlanda i Escòcia; però, ara, el públic ja sap que hi ha tradició celta a tots els pobles del Mediterrani». Barcelona, a més, és capital.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- 25 estrenes de cine, de Maria Callas a Pixar
- Hisenda torna la renda al 97,4% dels contribuents
- Punxada de les sortides a borsa el 2024
- Catalunya, tercera en ocupació després de Madrid i Andalusia