On Catalunya

art

Alfons Borrell, el pintor que és pintura

Per ell, la pintura és emoció i l'emoció és color. Ara la Joan Prats es banya en el seu arc iris

zentauroepp36854752 icult onbarcelona arte pintura antoni borrell170119191014

zentauroepp36854752 icult onbarcelona arte pintura antoni borrell170119191014 / ICULT ONBARCELONA

1
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alfons Borrell (Barcelona, 1931) és una rara avis en el panorama artístic català de la segona meitat del XX. Ho és perquè sempre ha anat a la seva, i ser tan seu li ha passat factura: l’oblit de les institucions fins al 2015, any en què la Fundació Miró li va dedicar una merescuda retrospectiva. Ser tan seu l’ha portat també a tancar-se al seu jardí per crear. I ser tan seu és el que li ha donat personalitat: la seva obra se sap que és seva només de veure-la. Són seves les cortines de color: blaus, taronges i negres que no tenen res a veure amb Rothko o Màlevitx (detesta la comparació). I són seves les emocions que reflecteixen les seves abstraccions. Perquè Borrell no pinta el que veu sinó el que sent. L’absència de forma no té res a veure amb el concepte i sí que té molt a veure amb l’emoció. Ell voldria ser pintura: tenyir-se de blau a l’entrar al mar, de taronja al sortir el sol. Perquè per a ell la pintura és una necessitat, i la inspiració, una emoció. Ara les seves molt seves abstraccions líriques estan penjades a la Joan Prats. 

‘24.VII.2015’. Mai va formar part dels moviments artístics de la segona meitat del XX, i això el va portar a certa desorientació fins que Brossa, el seu gran amic, li va ensenyar a no tenir por i a creure que el que feia estava bé. 

‘1.XII.2016’. Va començar en la pintura de la mà d’Anglada Camarasa, i encara que s’ha dedicat a altres ocupacions, mai ha deixat el pinzell, una necessitat vital.  

‘6.V.2016’. No busca la inspiració, encara que va cada dia al seu estudi, dóna menjar als seus peixos i als seus ocells, i es prepara per pintar. Si l’emoció arriba, pinta; si no, fa altres coses. No s’hi obsessiona.

Notícies relacionades

‘7.XI.2016’. Malgrat l’ús del color, el molesta que el comparin amb Rothko. La part mecànica i física de l’obra del lituà establert a Amèrica del Nord no té res a veure amb el que mou Borrell: sempre l’emoció.

‘7.VII.2016’. La seva pintura beu de la poètica del color, no de la poètica de la forma. Utilitza pocs colors, originals, sense barrejar i molt bàsics. No és una pintura decorativa, en absolut. Amaga coses, moltes vegades, dures.  

Temes:

Art