On Catalunya

ciutat on 

Que el veí faci el dinar

Arriba Cuinee, l'Airbnb de la cuina a domicili. Xafardeges a veure què fa el veí per dinar i vas a casa seva a omplir tàpers. Una mare exprés en format plataforma

 

  / CARLOS MONTAÑÉS

3
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

És el que més s’acosta a una mare exprés: preguntes què hi ha per dinar i vas a casa seva a omplir tàpers. ¡Ding-dong! I t’obre la porta un veí amb un plat casolà acabat de fer en una bossa de paper amb logo. Sí, això de confraternitzar amb el veïnat demanant una mica de sal s’ha quedat curt. La cuina a domicili ha passat al nivell 3.0: «El que oferim no només és menjar, és una experiència», garanteixen. 

Això és Cuinee, l'Airbnb  de la cuina. Aquí s’ofereix menjar casolà fet en cases de veritat. El seu lema per fer boca: «Els teus veïns cuinen per a tu». El súmmun dels cuiners de sofà. Només cal teclejar el codi postal a la web i apareixen els plats que estan cuinant els xefs casolans que tens més a prop. T’ho mires, salives, cliques i vas a buscar el menú a casa del xef amb sensació d’estraperlo. Com diria Chicote: «Al·lucino pepinillos». 

¡Ding-dong! Obre la porta Emma Campdepadrós amb un tàper de tagín de vedella amb prunes. «Bon profit», saluda a l’estil 'Masterchef'. Fa un mes que es va donar d’alta a Cuinee, més o menys quan va començar a funcionar la web. «Sempre havia pensat fer una cosa semblant», assegura. És el que repeteixen la majoria d’aquests cuiners casolans. Ella solia treballar en restauració, ara té una fleca. «No és el mateix», s’arronsa d’espatlles. Té 30 anys i un nadó de 2 mesos que se sent de fons. Anas, es diu. «És un nom àrab», explica. Com les especialitats gastro que reparteix des de casa seva, a Sants. S’intueix de seguida quan et deixa passar a la cuina: al costat de la cassola fumejant amb restes de tagín hi ha un forn turc. Sol oferir a la plataforma casolana menjar marroquí, però també català i espanyol, afegeix. «I tot halal». 

«PASSIÓ PER LA CUINA»

«Hi ha gent que cuina molt bé a casa seva–en dona fe Severí Vinyoles, un dels fundadors de Cuinee–. Hi ha gent que té molta passió per la cuina i són cuiners extraordinaris, però el seu talent queda restringit a l’àmbit familiar. ¿Què és el que proposa Cuinee? –Severí s’autopregunta i respon–. Que aquests xefs casolans puguin lluir el seu talent i els seus plats». 

Cuinee és l’invent d’una start-up de tres catalans –en Severí, Pere Oriol, Núria Barnils–, i un italià, Domenico Beneduce. No és la primera plataforma que agrupa veïns que cuinen: a Brussel·les funciona Menu Next Door, que ben aviat es reinstal·larà a Londres i París; a Austràlia, Homemade. L’app d’Android de Cuinee estarà a punt d’aquí dos o tres mesos –preveuen els seus responsables– i la de l’iPhone sortirà un o dos mesos després. 

Són els xefs casolans els que es registren a la ­plataforma, els que decideixen què cuinen, quant costa el plat i quan es pot anar a recollir. Alessio Alfonso, per exemple, demà farà suflé de xocolata bio al Raval; Paula Pascual, chili vegà a prop de la Sagrada Família; Carolina Bernal, arepas colombianes al costat de la plaça del Doctor ­Letamendi. 

EL+

Compres menjar casolà fet en cases de veritat i socialitzes amb els veïns.

Notícies relacionades

De moment, només hi ha cinc xefs casolans a la plataforma. Encara està en la fase inicial. «Tenim peticions de 50-60 cuiners que estem gestionant», apunta en Severí. Aquí no es demanen títols. «Són cuiners vocacionals, pas­sionals, gent que cuina molt bé», justifica el cofundador de Cuinee. No fan càstings com els de Masterchef, però sí que porten un control. «Els volem conèixer personalment i els demanem que tinguin el títol de manipulació d’aliments». De fet, expliquen com treure-se’l en el formulari.  

«El que estem oferint no solament és menjar, és una experiència ­–insisteix en Severí–. Anar a casa del teu veí, comprar-li un plat que ha fet amb molt d’amor i tastar coses noves». Per exemple, un tagín de vedella amb ­prunes a l’estil de l’Emma. Té gust ­casolà, sí, però sense rentar ni una cassola. 

Temes:

Ciutat on