On Catalunya

MÚSICA

Visca l'indie sense fer l'indi

Una cosa és regalar-se un festival i una altra passar-se de festivaler

1
Es llegeix en minuts
David Torras
David Torras

Periodista

ver +

Fa uns anys, un presentador americà, Jimmy Kimmel, va posar en marxa un experiment. Va enviar diverses càmeres a un dels festivals més multitudinaris del món, Coachella, una festassa californiana que ha deixat enrere els seus primers temps 'hippies' (ara n'hi ha a dojo de disfressats) per convertir-se en el paradís del postureig, on s'està més pendent dels 'likes' a Instagram que de qui hi ha a l'escenari.

La qüestió és que van anar per allà preguntant per diferents grups. I, és clar, alguns es van deixar anar. "Amazing!" era l'expressió més repetida. Sí, tots eren increïbles, tenien molta energia, discos boníssims... Però, oh sorpresa, eren noms inventats. Algunes de les respostes són per rebolcar-se per terra.

És probable que aquí més d'un caigués a la trampa. S'haurà de provar. Detectar algun indie sospitós i tirar-li l'ham: «Aquest any per fi venen els Big Bubbles...». I a veure si algú pica i deixa anar una cosa així com que «el primer disc és el millor».

Serà difícil. Encara que el postureig es manté, la cultura musical i festivalera ha crescut. Cada estiu el catàleg per triar és més ampli i, encara que sigui per cuidar la butxaca, s'ha d'afinar la punteria. No és fàcil arribar a tot.

I precisament pel sacrifici que sovint suposa regalar-te el gran gust d'escoltar en directe els que es mouen a tota hora per les teves llistes de Spotify, no hi ha res que molesti més que compartir-los amb els festivalers xerraires. Gent que es posa a les primeres files fent veure que els interessa el que sona, però que es passa l'estona xerrant, donant la tabarra, com si estigués a la barra del bar i el concert fos el fil musical. Terrible.

Notícies relacionades

Només falta que al davant hi tinguis un entusiasta del mòbil, dels que es passen l'estona amb el telèfon enlaire gravant sense parar. Vídeos que ni es veuen ni se senten decentment. Un testimoni sempre està bé, però no fa falta emetre'l en 'streaming'.

Que sí, que es porten molt els directes d'Instagram, però és millor tenir les mans lliures. Així que disfruta del concert. Canta i sigues feliç, que diria Peret. No era indie, però donava per a un festival.