On Catalunya
TEATRE
'La zanja': el colonialisme d'ahir i d'avui
La companyia Titzina torna a La Villarroel amb un altre exemple del seu teatre social que convida a la reflexió. 'La zanja' aixeca un pont entre el passat i el present amb l'explotació del tercer món de teló de fons
zentauroepp47605502 teatro190411123458 /
La història és cíclica i es repeteix. Tot i que sigui 500 anys més tard. Poca o cap diferència hi ha entre la colonització del conqueridor espanyolFrancisco Pizarroal Perú al segle XVIi la que protagonitzen avui multinacionals buscant matèries primeres, or en aquest cas, en aquelles mateixes terres. A aquest discurs s’agafen Pako Merino i Diego Lorca, el duo de Titzina Teatre, a la seva nova obra, 'La zanja', que presenta La Villarroel. Un muntatge que segueix els paràmetres d’una personalíssima manera de fer teatre i amb una carrera que ha tingut més reconeixement a fora que a Catalunya. I això que van fundar la seva companyia ja fa 19 anys a Cerdanyola del Vallès.
La zanja
La Villarroel Direcció i dramatúrgia: Diego Lorca i Pako Merino Intèrprets: Diego Lorca i Pako Merino Fins al 22 de abril A partir de 18 euros
Són gairebé dues dècades i només sis obres en el seu currículum. Una xifra curta que és fruit tant delllarg procés de preparacióde cada muntatge com de la seva llarga vida en exhibició. Merino i Lorca s’ho fan tot ells sols, i a consciència. Interpreten i firmen la direcció i dramatúrgia de totes les seves propostes, que obeeixen a un teatre que convida a lareflexió i amb una càrrega políticano exempta d’humor.
Un accident en un camí d’una empresa minera que transportava mercuri líquid, a mitjans de l’any 2000, en una població peruana és el punt de partida de ‘La zanja’. La companyia, segons alguns testimonis, va oferir diners per recuperar el mineral líquid. Nens, dones i homes ho van fer ignorant el mal que podia suposar per a la seva salut.
La conquesta de Pizarro
El muntatge, que s’obre amb Lorca narrant els antecedents històrics de la conquesta de Pizarro i de l’execució de l’emperador inca Atahualpa, recorda aquest episodi de forma indirecta. A partir d’aquí, ens presenten el conflicte. Un tècnic de la multinacional minera intenta sobre el terreny convèncer l’alcalde, un defensor de la terra, de les bondats de la seva proposta com una porta al progrés i al benestar de la comunitat. La retòrica habitual, vaja, dels qui exploten els recursos del tercer món.
Merino i Lorca despleguen el seu discurs, queplanteja preguntes i no dona respostes, amb una imaginativa economia de mitjans. Aquí es percep la seva formació a l’escolaLecoq de París. Un mínim canvi –a partir d’un objecte, del vestuari o de l’encertada il·luminació– introdueix en un espai gairebé despullat un nou personatge (i en són uns quants) en una trama que potser tingui massa ramificacions argumentals.
EL+
L’enginyosa economia de mitjans de Diego Lorca i Pako Merino per multiplicar-se.
Però així són Pako Merino i Diego Lorca. Juguen, proven i sempre van més enllà en una posada en escena fragmentada que s’ha de completar com un puzle. A 'La zanja' fins i tot hi ha ecos de la mitologia inca presentats com un conte propi del realisme màgic. Llarga vida al duo de Titzina.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao