On Catalunya
MUSEU IMAGINARI
L'Arc de Triomf, amb ulls de còmic
L'afició a les vinyetes va fer que l'actual director general de Norma Editorial descobrís, sent un adolescent, el monument aixecat per Josep Vilaseca el 1888 amb motiu de l'Exposició Universal d'aquest any
zentauroepp47864831 museu190424134308 /
Cada vegada que veu l’Arc de Triomf, cosa que passa gairebé diàriament perquè la seva oficina és a pocs metres d’allà, Óscar Valiente somriu sense poder evitar-ho perquè el connecta amb la seva època d’adolescència, quan sentia, com ara, passió pels còmics. Cada vegada que visitava Barcelona amb la seva família (venien a veure la seva tia), aquell noi que es volia dedicar al món de les vinyetes aprofitava per acostar-se a la zona que avui dia es coneix com a triangle friki. "Hi havia llibreries com Continuarà, Gigamesh, Norma Cómics... Aquesta última és la que més m’agradava", recorda.
Per a aquest salmantí de naixement que va créixer a Vinarós (Castelló), era tan obligada la visita al seu parent com a aquestes llibreries. Per això l’Arc de Triomf té un "component simbòlic" molt potent per a ell, ja que exerceix d’"ancoratge emocional" al recordar-li la seva aspiració de dedicar-se a l’univers de les historietes, somni que va acabar complint: avui dia, als 43 anys, és el director general de Norma Editorial, la seu de la qual és molt a prop del monument que va aixecar Josep Vilaseca el 1888 amb motiu de l’Exposició Universal d’aquest any.
Un monument immortalitzat
Quan encara no havia assolit la majoria d’edat, es va instal·lar a casa de la seva tia i va continuar freqüentant aquests temples de la cultura popular mentre feia els primers passos professionals en l’empresa que dirigeix. Per això recorda molts còmics en què apareix l’edifici. Tot d’un plegat, li passa pel cap 'Los vagabundos de la chatarra', escrit per Jorge Carrión, il·lustrat per Sagar i editat per la mateixa Norma Editorial. “És l’últim en què ha sortit", explica l’expert, que confessa que va descobrir la zona de l’Arc de Triomf a través de la seva afició pels còmics. "Destacaria els dracs de metall dels fanals que hi ha als peus del monument, una iconografia de Barcelona que sempre m’ha agradat", afirma. Una iconografia, podria afegir, molt de còmic.