On Catalunya

Barcelonejant

Flux: un pati d’esbarjo per a adults

Aquí es veuen més obstacles que en la relació d’Ayuso i Casado. Flux és un nou esport híbrid que combina parkour, ninja warrior i escalada en bloc. L’han inventat els propietaris del nou rocòdrom Flashh de Sant Cugat

Flux: un pati d’esbarjo per a adults

Robert Ramos

3
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Se sua només mirant. En 300 metres quadrats es veuen més obstacles que en la relació d’Ayuso i Casado. Ho va fer viral a Instagram la campiona d’Espanya d’escalada Aida Torres. El seu hipnotitzant vídeo corrent a un parell de metres sobre el terra ja té més de 395.000 m’agrada. No és parkour, no. En diuen Flux

És un nou esport híbrid que s’han inventat els propietaris del rocòdrom Flashh de Sant Cugat, on s’ha estrenat aquest experiment amb sabatilles. Combina parkour, ninja warrior i escalada en bloc. És a dir, que qualsevol persona a qui no li hagi picat una aranya radioactiva s’acaba sentint l’amic fluix de Richard Gere a ‘Oficial i cavaller’. 

«Encara falten rutes més fàcils per posar», anima Gerd, un dels propietaris de Flashh. Gerd Langhof, 40 anys, «escalador entusiasta», es resumeix ell. Alemany amb seu a Hamburg. Allà va obrir fa 23 anys el seu primer rocòdrom. Fa tres mesos va inaugurar a Sant Cugat un nou centre d’escalada ‘indoor’. És el que està de moda. Fa anys que s’estén pel món la febre per les altures. És el fons més repetit de les fotos de postureig de Tinder. Els rocòdroms urbans es multipliquen al ritme d’una plaga bíblica. Aquest setembre, de fet, Sharma Climbing va obrir a Gavà el rocòdrom més gran d’Espanya. Sembla una metàfora del món pandèmic, sí: tothom s’està enfilant literalment per les parets. «És part de la naturalesa humana –riu Gerd–. Venim de les mones. Portem l’escalada a la sang». 

El que ara està de moda és el boulder. Escalar en bloc: a menys altura i amb terra tou en comptes de cordes i arnesos. És un dels condiments del nou Flux. Al seu pati d’esbarjo es veuen preses per gatejar per la paret, barres i obstacles sobre per saltar com en el parkour de carrer, anelles per passejar-se per l’aire i una cinta per la qual intentar caminar en equilibri al cursa d’obstacles ninja warrior. L’objectiu –resumeix la seva web– és seguir unes rutes sense caure a terra. Com el clàssic joc d’el terra és lava, comparen, però per a adults.  

La idea se’ls va acudir als tres propietaris de Flashh: Gerd, la seva dona i l’escalador instagrammer Henry Heinemann. «L’escalada està creixent –justifica Gerd–. El parkour, també. És molts famosos, sobretot a Youtube. I hi ha xous de televisió de ninja warrior». Així que van decidir fer un 3 en 1 viral.  

Rutes d’obstacles

«Hi ha un metre d’escuma», anima Roger, assenyalant la lava de pega. Roger Soto, 36 anys, és el director de Flashh. És qui et mirarà amb cara compassiva mentre caus més cops que Ciutadans. No s’està tan malament a la lava embuatada, no. Hi ha un petit mapa a peu d’obstacles amb les rutes senyalitzades per colors depenent de la dificultat: rosa, groga, verda, negra. «La idea és portar el concepte del bouldering –també hi ha rutes per colors– al món del parkour», justifica. Cada setmana van canviant els obstacles. 

Notícies relacionades

Ells l’anomenen «the adult playground». El pati d’esbarjo dels adults. «En el fons no deixa de ser una proposta per divertir-se», s’encongeix d’espatlles Roger. «La idea és passar-ho bé amb una cosa diferent». Estan oberts –avancen– «a fer altres experiments». 

Més esports curiosos

No és l’únic esport híbrid que es distingeix per Barcelona. Fa anys que es practiquen aquí esports que Sergio Ramos tardaria mesos a pronunciar bé. Al Vallès hi ha un camp de disc golf: es juga a golf amb discos voladors. Al Maresme hi ha el de futbol golf. Cada setmana hi ha partit de bike polo al camp de la Ciutadella. «Les bicis són més fàcils de mantenir que els cavalls», es justifiquen aquests jugadors. Hi ha associació catalana de pickleball (tennis + bàdminton + ping-pong), de lluita de braços a l’estil ‘Yo, el Halcón’, fins i tot de quidditch, l’esport estrella de la saga de Harry Potter. I allà segueix el que encapçala cada any els rànquings d’«esports més estranys»: el ‘bubble football’. Cal perseguir la pilota dins d’una bombolla de plàstic. I sí, fan més gols que el Barça.