On Catalunya

La calçotada és una celebració social amb gran tradició gastronòmica a Catalunya. L’ingredient principal és el calçot, una hortalissa similar a la ceba però amb un gust molt característic. El millor d’una calçotada és que se sol menjar en companyia i fora de casa. De fet, durant el confinament de 2020, la venda va baixar un 80%. Això demostra que el que realment ens agrada és ajuntar-nos amb família o amics i disfrutar-la en companyia, tot i que ens embrutem les mans.
Aquest plat tradicional de la nostra gastronomia se sol cuinar de diferents maneres i s’afegeix a múltiples plats, tot i que el més comú és coure’ls lentament a la brasa. Un cop cuinats, s’emboliquen en paper de diari per conservar-los calents fins al moment de consumir-los i solen sucar en salsa romesco. Per menjar-los, s’han de pelar estrenyent el bulb amb els dits i estirant-ne les tiges interiors.
Calçotada a la Barceloneta
Calçotada a la BarcelonetaL’època de calçots va de novembre a abril, però quan més es consumeixen és entre gener i març. Estem en el millor moment de l’any per planejar una calçotada. Si caminen pel barri de la Barceloneta, al carrer del Doctor Aiguader, a 10 minuts de la platja de la Barceloneta i a pocs passos de l’estació de metro, trobem el Pasa Tapas, un restaurant amb 25 anys d’experiència. En aquest establiment es poden degustar un dels millors calçots de la zona, acompanyats de la deliciosa salsa romesco de la casa, disponible a qualsevol hora del dia. El plat se serveix en teula i amb el porró de vi, un dels plats preferits del barri. Es recomana reservar taula amb temps, perquè la seva fama l’ha convertit en un lloc molt freqüentat.
A més, el Pasa Tapas disposa de grans sales privades per a grups amb capacitat de fins a 180 persones. El seu aforament el converteix en el lloc perfecte reunir grups grans en un lloc íntim complint les mesures de seguretat. Un cop acabada la calçotada, l’espai té una zona de recreatius per jugar al futbolí, als dards o al billar.
Plats plens a Eixample
Plats plens a EixampleAl barri modernista de l’Eixample es troba Bodega Joan, un lloc amb una història que data de 1942. Situat al carrer Roselló, el restaurant ofereix plats plens i deliciosos com els cargols a la llauna, el pop a la gallega, la mitjana de vedella a la brasa i, com no podia ser de cap altra manera, el clàssic d’aquesta temporada: els calçots.
I és que no hi ha millor lloc per menjar calçots a l’Eixample que la Bodega Joan, on la tradició de la cuina catalana i el seu ambient de taverna de barri creen el lloc perfecte per disfrutar d’un deliciós plat de calçots elaborats en brasa de llenya. A més, van acompanyats d’una salsa romesco casolana de creació pròpia. La Bodega Joan és coneguda tant a nivell local com nacional i internacional per la qualitat de la seva gastronomia, que utilitza productes de quilòmetre zero.
Beneficis nutricionals
Pasa Tapas
Carrer del Doctor Aiguader, 8, 08003 Barcelona
Telèfon: 93319 4233
Bodega Joan
Carrer del Rosselló, 164, 08036 Barcelona
Telèfon: 93453 1050
- Barcelonejant Així és el jardí viral de Barcelona amb més de 200.000 flors
- Districte de Ciutat Vella El tràfic de fàrmacs per crear la ‘droga dels pobres’ s’expandeix a la zona més vulnerable de Barcelona
- A les 40 setmanes L’alcalde de Girona Lluc Salellas anuncia la mort del seu fill no nat «de manera inesperada»
- La lliga de campions Adeu, Champions; ‘ciao’, Ancelotti
- L’anàlisi La remuntada mai va ser real
- Antiimmigració als EUA Alerta per la retirada de visats universitaris estrangers als EUA: «Sembla que aprofiten qualsevol oportunitat per deportar-nos»
- Propostes per a la Diada Deu llibres que acaben de ser (o seran aviat) sèrie: recomanacions per a Sant Jordi
- Avís de «perill» El Meteocat preveu una tarda de dissabte d’intenses pluges a Catalunya
- Aquestes destinacions són millors a l'abril que al març: paisatges de somni en el seu màxim esplendor
- Obituari Mor als 73 anys el periodista bosnià Boban Minic, resident a l’Escala