On Catalunya

Naturalesa arc de Sant Martí

‘Tour’ entre animals LGTBI a Barcelona

Gavines lesbianes, lleons bisexuals o cignes gais. Al món animal hi ha més diversitat que en la filmografia d’Almodóvar, tot i que durant segles s’hagi ignorat. Aquest cicle del Museu de Ciències Naturals li posa remei

‘Tour’ entre animals LGTBI a Barcelona
3
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en cultura digital, tendències i oci.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Que la pel·lícula ‘Buscant en Nemo’ no era científicament realista no és cap sorpresa. Perquè ho fos, en Marlin, el pare, s’hauria d’haver convertit en dona després de la mort de la mare. Sí, la pel·lícula va eliminar uns matisos trans que són molt habituals en l’espècie aquàtica, perquè si la femella de la comunitat desapareix, el mascle transiciona, i un dels peixos joves es converteix en el mascle reproductor. Vaja, en la vida real, la història acabaria amb en Nemo fecundant en Marlin, després que aquest creués tot l’oceà per trobar-lo. Sens dubte, un amor transatlàntic.

Però, tot i que sembli una simple anècdota, no és un cas aïllat. De fet, com a mínim, s’han observat fins a 65.000 espècies d’animals amb comportaments ‘queer’, segons explica Simón Perera, investigador en biomedicina i evolució humana i, juntament amb el gestor cultural Joan Martí, comissari d’Una Mirada LGTB+ a Planeta vida, una visita guiada que revisita la biologia utilitzant la col·lecció permanent del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (plaça Leonardo Da Vinci, 4-5). Aquest diumenge, a les 12.30 h, serà la pròxima sessió, i el diumenge 24 d’abril, a la mateixa hora, l’última del cicle.

«Això sí, abans de res, toca dir que cap d’aquests animals és gai», comenta Perera just al començar. El seu rol no és el de ‘bully’ de l’institut, avui no traurà de l’armari ningú. Ni la desena d’animals dissecats que l’apunten amb la mirada. «El concepte de gai, lesbiana, bisexual, etcètera és molt modern», i els animals no «s’hi identifiquen», només els humans. Per això, en aquest tour «simplement» expliquen una realitat científica que, malgrat estar molt censurada, existeix. I és que «la naturalesa té molta més diversitat sexoafectiva de la que creiem».

Gavines lesbianes, lleons bisexuals, cignes gais o hienes intersexuals. Els animals que conformen aquest zoo arc de Sant Martí són moltíssims, encara que les seves etiquetes sempre vagin en cometes. Però la seva diversitat no només és sexual o de gènere, també és present en com es relacionen. «Monogàmia, poliamor, poligàmia, famílies monoparentals... Totes aquestes s’han trobat al món animal», llista el guia. En resum, a la naturalesa hi ha tanta diversitat que fins i tot les unitats familiars dels films d’Almodóvar semblarien conservadores.

Notícies relacionades

Tot aquest coneixement és molt nou. «Fa 30 anys que s’investiga i només cinc que es divulga», explica Perera. De fet, la primera vegada que es va trobar «un animal gai» va ser durant l’exploració de l’Antàrtida, el pingüí, que té relacions monògames entre mascles i adopta cries per formar famílies homoparentals. Una troballa que es va censurar per adaptar-se a la moral de l’època. Fins i tot més tard, a mesura que es van trobar altres animals ‘queer’, es va arribar a dir que «s’equivocaven de gènere» i fins i tot que eren espècimens tontos. «El discurs científic moltes vegades s’ha adaptat al discurs social i moral en comptes de mostrar que la realitat és tal com és: diversa», sentencia Perera.

Però el projecte Una Mirada LGTBI+ (@unamiradalgtbi, a Instagram), no només s’aplica a la ciència, sinó que és transversal i vol visibilitzar la història ‘queer’ que hi ha hagut en tots els camps, malgrat que s’hagi censurat. Per exemple, han col·laborat amb el Museu Europeu d’Art Modern(Barra de Ferro, 5) i el Taller Balam (Pàdua, 25), visibilitzant la diversitat sexual i de gènere en l’art, la cultura i la història. I no són les úniques intervencions, com assegura Martí, al més pur estil Carles Porta, ja que continuaran posant el focus en aquestes realitats ocultes col·laborant amb més museus i entitats científiques i culturals.