On Catalunya
Agafa pa i suca
Paella amb doble vara de mesurar, per Òscar Broc
Els germans Franco van veure que els arrossos clàssics no triomfaven a Florida i els van adaptar al paladar americà

Dos germans espanyols s’han fet virals gràcies a l’èxit de les seves, ehem, paelles. Els Franco tenen un restaurant a Miami, una ciutat que s’ha rendit als seus arrossos, gràcies a un estratagema surrealista. Resulta que les paelles clàssiques no funcionaven entre el públic de Florida, de manera que els germans van decidir adaptar el plat al paladar americà, i es van treure de la màniga invents com la paella de ‘cheeseburger’ o d’ales de pollastre, per destacar els seus monstres de Frankenstein més cridaners. Doncs les paelles ‘burger’ són un èxit absolut, i els preus no són baixos.
Quan Jamie Oliver va ficar xoriço en una paella, gastrònoms, foodies, opinòlegs, tothom va veure l’oportunitat de penjar-se la medalla de la dignitat de la paella, vomitant una allau colossal de bilis i arrogància. ¿Què s’ha cregut aquest anglès? Un cuiner reconegut internacionalment, amenaçat de mort a les xarxes per haver ficat xoriço en una paella. Drama dels grossos. Feixos de cabells arrencats. Res de nou a l’horitzó.
¿Amb xoriço o ‘burger’?
¿Amb xoriço o ‘burger’?Però una cosa em crida l’atenció mentre repasso els titulars que parlen de l’invent dels Franco. Amb la paella ‘cheeseburger’ –al meu parer, mil vegades més qüestionable que la que porta xoriço– hem sigut infinitament més benèvols. «Dos germans espanyols triomfen a Miami», «La paella que ha revolucionat Miami», «Els germans Franco es fan d’or venent paelles a Miami», bla, bla, bla. A un reconegut xef britànic no li perdonem que posi embotit a l’arròs, però a dos empresaris espanyols els donem copets a l’esquena per ficar una ‘burger’ amb ‘cheddar’ en una paella, al cap i a la fi són compatriotes que triomfen a l’altre costat del bassal. Coses de l’arròs amb coses.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Postureig 'low cost' La mariscada més barata d'Espanya se serveix a palades a Barcelona
- Escapades El poble més pintoresc de Catalunya per visitar al febrer és un paradís modernista amb una festa que omple de color l'hivern
- El resort de luxe SLS Barcelona obrirà amb descomptes l’1 d’abril
- Futbol La seu espanyola del «líder mundial en connectivitat» que serveix el Barça és un domicili particular del barri de Sant Andreu
- Consum Bon Preu accelera la seva expansió i obrirà 12 nous súpers aquest any
- Aldarull Un grup causa aldarulls en un tren obligant a intervenir la maquinista
- Negociacions El PSOE i Junts es reuneixen abans del debat de la qüestió de confiança
- Un 93% dels trens de la Cerdanya incompleix l'horari
- CARDIOLOGIA ¿Què són i com evitar els greixos trans, que augmenten el risc de mort un 34%?
- 1.080 vivendes i un gran parc Una inversió milionària i el futur Clínic rellancen el sector Can Rigalt al nord de l’Hospitalet