On Catalunya

No sense la meva birra

Ruta pels temples de la cervesa de Barcelona

Prepara els colzes i demana una birra. Aquestes són les millors cerveseries de la ciutat

Bars de Barcelona on et donen tapa gratis amb la canya

Ruta pels temples de la cervesa de Barcelona

Instagram

10
Es llegeix en minuts
Albert Fernández

Que cremi el món, però tu demana una altra canya ben fresca. L’enorme caiguda en la producció de llúpol provocada per l’augment de temperatures i la falta de pluja fa tremolar l’alquímia cervesera, amb risc d’alterar-ne el sabor i el preu. Un món sense cervesa és la pitjor apocalipsi imaginable: fa més por que veure el teu cunyat amb una disfressa de Wednesday Addams per Halloween.

Així que mentre estigui al nostre abast, no deixem de retre homenatge a la canya mitjançant el ritual d’allò quotidià: alçar el dit demanant-ne una, acostar els llavis al got sense deixar de balbucejar xafarderies, deixar-se un vistós bigoti d’espuma i llançar aquest sonor ‘ahhh’ al final del xarrup. La cervesa és el més alt elixir obrer: eleva els dies, invoca les fades i catapulta petons. Patrici es va fer sant i va tenyir de verd cada 17 de març a la tornada del seu segrest a mà de pirates de gerres plenes a vessar. Osiris, déu de l’agricultura i dels morts, va ser proclamat guardià de la cervesa a l’Antic Egipte. Avui dia els mites i llegendes entorn del suc d’ordi continuen multiplicant-se: hi ha un bar de Badalona que vol aconseguir un rècord Guinness cobrint les seves parets amb etiquetes de cerveses, i cada any diversos concursos busquen la canya millor tirada de la comarca.

Els camins de la cervesa són inexcrutables. Tant és quin sigui el seu origen o la condició, tota la humanitat es rendeix davant aquest beuratge sagrat. Així que que prepara els colzes i fes un brindis per nostra estimada espumosa. Avui fem una ruta per cerveseries de Barcelona com si fos l’última nit amb birra a la Terra.

1. Rajos moderns

Aixetes ‘hipster’

Hi ha vegades que cal rendir-se a convencions socials que diuen que cert local és «el lloc del moment». Ni tan sols s’ha de recórrer a una de les populars aplicacions estil RateBeer per saber que La Textil Collective (Casp, 33B) és un addictiu santuari per als fidels a la cervesa. Compten amb fàbrica de cervesa pròpia, i les seves copioses elaboracions van canviant sovint, de manera que pots escollir entre una àmplia varietat de cerveses artesanals elaborades allà mateix. Pots trobar cerveses torrades i afruitades, així com ipes cítriques i sucoses, pale ales estil belga, una sour de cafè, una altra amb infusió d’hibisc, i moltes més que permuten constantment. És una veritable bogeria. En aquest paradís birraire, fins i tot la galetes d’aperitiu estan fetes amb la civada que sobra de l’elaboració de la cervesa.

Una ipa de La Textil Collective. /

Instagram

Per si això no fos prou, el local destil·la elegància i grandesa en els més de mil metres quadrats del que antigament va ser un magatzem téxtil. En funció del punt del dia i l’espai en què et trobis, gaudiràs d’un restaurant distingit, una cocteleria o aquesta pura barra de cerveseria. La Textil congrega masses de la humanitat diàriament, així que convé reservar taula.

El que ens interessa: la seva barra superior et deixa la boca desencaixada amb els seus 22 tiradors. La cosa està dividida en tres zones: Fàcil, Hoppy i Funky, en funció del grau de risc que apliquis als teus xarrups. Resulta genial que existeixi la possibilitat de degustar alguna d’aquestes varietats abans de triar la teva pinta. El problema sempre és el mateix: després de tastar, segueix costant una barbaritat escollir. I així, amb aquesta de cara a mig camí entre l’eufòria birraire i l’estupefacció rural, no hi ha manera de passar per ‘cool’ entre tanta gent moderna.


2. Ritus nòrdics

Espases en alt

Per Odín que no trobaràs millor enclavament per xocar gerres i dibuixar el teu millor somriure fermentat que Ølgod Brewpub (Hospital, 74). Aquest local a mig camí entre la imatgeria vikinga i la pulcritud dels millors pubs alemanys és ideal per emprendre aventures bombollejants. Les seves cerveses artesanals de Km 0 porten resons de ‘L’anell del Nibelung’ al teu cap, tot i que en realitat sonen puntejos nerviosos dels Strokes. El contrast entre el líric i l’‘indie’ està servit, mentre les pupil·les recorren àvidament les rajoles blanques de les quals emergeixen com antigues promeses 30 aixetes de cervesa. Disposen fins i tot de més opcions en llauna i ampolla.

Una pale ale d’Ølgod Brewpub. /

Instagram

Pots deixar-te guiar pel confiat personal i buscar el millor destí per al teu paladar escollint entre mitja pinta (4-4,5€) i pinta (7-9€). També pots provar amb una degustació a un preu més assequible, esmolant al màxim les teves papil·les gustatives. Aquí no hi ha ipes, però fer un recorregut per les varietats de la seva producció local et fa entreveure la glòria d’arribar al Valhalla.

El germà petit d’aquest local del Raval és Kælderkold Craft Beer Bar (Cardenal Casañas, 7) La saga nòrdica s’estén fins al Gòtic en aquest bar de cerveses artesanals que brollen de 17 glorisosos assortidors i un ambient viking del tot estimulant.

Aixetes a granel, exposicions d’art, un billar, esdeveniments cervesers i decibels emergint dels altaveus mentre es tempera la pinta i deixes a un costat la teva espasa. Aquestes tavernes et fan sentir com si estiguessis en un banquet d’Asgard.


3. Clàssics atrevits

Espumosa militància

Ens agrada el que és d’aquí, la gent local que parla el teu idioma i fa temps que dedica carinyo al miracle del llúpol. Sense anar més lluny, La Cervesera Artesana (Sant Agustí, 14) és des de 1996 un refugi de confiança per als apassionats de la cervesa. Les seves parets de totxo, els mobles de fusta i aquestes calderes de llautó que porten a la nostra taula cerveses de diversos racons del món converteixen les vetllades en festivals. A la primera microcerveseria de Barcelona hi pots beure, però també pots veure com s’elabora aquest or líquid.

Maridatge de La Cervesera Artesana. /

.

En aquest club cerveser de l’Eixample facturen més de 25 estils diferents de cervesa, amb idees tan díscoles com gustos de menta i bolets. A més disposen de més de 100 varietats importades d’arreu del món. No cal dir que organitzen tota mena de tastos i experiències al voltant de la copa.

També et donaran molt carinyo a La Bona Pinta (Diputació, 433), un racó agradable de tracte formidable i bons preus, amb 7 tiradors que sempre van canviant. A prop de la Sagrada Família, La Cerveseria Clandestina (Còrsega, 611) proposa un ambient familiar amb més de 10 tiradors, al voltant de 50 cerveses d’importació i un simpàtic rànquing de cerveses amb els logos formidablement dibuixats a guix. Te’n xivo dos d’il·lustres més i les descobreixes tu: Homo Sibaris (plaça Osca, 3) i Cerveseria Jazz (Margarit, 43).


4. Fantasia mexicana

Michelada Team

Un respir, que no tothom aguanta certes amargors, per fascinants que siguin. Hi ha a qui li agrada deixar-se entabanar per l’espurnejant follet de la civada però que prefereix sabors més juganers, una mica de fantasia. Si disfrutes les cerveses suaus de cos gràcil i sensuals aromes cítriques, Mèxic és la teva regió. I en aquest joc, la michelada és la reina. Com que sents devoció per aquest graciós combinat de cervesa, suc de llimona, sal i salsa picant, t’ho passaràs bomba a La Chula Cerveceria Mexicana (Rosselló, 483). La seva robusta poció de clamato i cerveses mexicanes posa la pell de gallina i dispara rialles. És pur plaer.

Michelada de La Chula. /

Instagram

A La Chula l’ambient de neó i focus vermellosos afila complicitats. I a més tenen terrassa per prendre l’aire després d’aquests nachos i el cebiche. Si vols seguir la conquesta de l’imperi asteca, pots remenar la teva michelada al ritme de la música a Gringa (Lleialtat,16), o buscar noves explosions de sabors amb les superlatius Margarites i michelades d’El Pachuco (Sant Pau, 110). Compte, sempre acompanyades de tacos.


5. Grans mestres

La volta al món

Anem a la recerca dels grans temples cervesers del moment. A Barcelona abunden i proliferen exponencialment. Per això cal intentar no distreure’s i dirigir els passos de primeres a BierCab (Muntaner, 55). Aquest espai gastronòmic i cerveser dedica deu tiradors a la cervesa de la casa, Naparbier. La resta fins a arribar a 30 dispensadors, conté elaboracions angleses i belgues, entre d’altres. Els ‘bartenders’ són impol·luts, l’oferta de plats altament recomanable. Estrany serà que no repeteixis.

Una de les últimes incorporacions de BierCab. /

Instagram

Acudim als mestres. ¿On buscaràs cervesa, quan anheles sabors genuïns? A Bèlgica, per exemple. A IMPRFCTO (av. del Paral·lel, 104) saben que tracten amb material sensible, però s’ho tenen cregut. El paladar cerveser es dispara, perquè tens birres trapenques, làmpiques, vermelles de Flandes, d’ordi de blat o de fruita, i també ipes o stouts.

Aquí no només és bona la cervesa, es tracta de tota l’experiència: un ambient divertit i dinàmic, la decoració surrealista, bona gastronomia, més trivial, futbol i espectacles de música i monòlegs de comèdia en castellà, francès i anglès. Ens explica el Max que la varietat que més triomfa és la triple, unes rosses tipus ‘belgian blond ale’ de 8 a 10 graus, com la Chouffe de tirador, la Karmeliet i la Westmalle (i moltes més). És un estil molt popular a Bèlgica i aquí també té molt èxit.

L’altre gran refugi belga és a les Corts. La Maison Belge Brasserie (Rambla del Brasil, 55) és un edèn del llúpol amb tiradors canviants ambientació de celler dels setanta i cordialitat ad hoc.

Una altra cerveseria d’elaboració finíssima i espai de sobres per no xocar colzes és Garage Beer Co (Consell de Cent, 261), una fàbrica d’escumejants somnis que des del 2015 encanta els heralds de la birra fins a multiplicar el seu imperi a quatre locals.

La nostra gran debilitat és The Growler (Consell de Cent, 261). En aquest local sanejat i senzill apel·len a les qualitats nutritives de la cervesa. La seva selecció insisteix en cerveseres locals catalanes i nacionals punteres, però estan encantats de tenir elaboracions craft de diferents ‘brewerys’ tant d’Holanda, Bèlgica, Alemanya, Suècia, Noruega, Polònia, els EUA i de molts altres països. No poden evitar deixar anar anglicismes descrivint els seus elixirs, però l’ambient és pròxim i la parròquia gaudeix amb la selecció de rock i psicodèlia. I a l’hora de recollir-se, un extra: a The Growler et preparen un envàs d’un litre o dos litres perquè en gaudeixis veient la teva sèrie favorita a casa.


6. Gas i puntualitat

Birra ‘o’clock’

¿Què me’n dius de citar-te per fer una gloriosa pinta en un local distingit d’aires victorians, tot elevat amb la rectitud de la puntualitat britànica i les antigues cortesies, per compartir taula majestuosament amb un... gos? A BrewDog Barcelona (Casanova, 69) els gossets no només són benvinguts, ¡és que a més organitzen tastos per als peluts! Imagina poder brindar amb el teu millor amic, l’únic que no mira el mòbil xarrupant la canya mentre li llegeixes l’últim whatsap del teu ex. Però tornem a la formalitat. BrewDog és un local d’origen escocès, així que cal esmerçar-se amb l’accent al demanar el seu Indian Pale Ale. ¿A veure com ho pronuncies?

Tres gossos a BrewDog entre ampolletes de cervesa per a gossos en un tast per a gossos. És postureig caní. Ells beuen la cervesa en bol. /

Jordi Cotrina
Notícies relacionades

A BrewDog compten amb 20 tiradors de cervesa artesana, entre els quals sempre inclouen un bon nombre de ‘guest beers’ per acompanyar la seva producció pròpia.

Si t’agrada l’ambient de pub british, pots buscar cants hooligans i grans pintes en locals tan mítics com el pub gegant irlandès Michael Collins (plaça de la Sagrada Família, 4) o el sorollós i encantador The Shamrock (Tallers, 72). Són ideals per conèixer gent, descobrir birres, debatre sobre el pròxim campió de la Premier League o fins i tot tenir una entretinguda cita de Tinder. Brinda i gaudeix, però sisplau, mai vessis ni una sola gota del brollador ambre.