On Catalunya
visita cultural
Manresa convida a veure fòssils i minerals
El Museu de Geologia Valentí Masachs disposa d’un fons de més de 10.000 peces al campus de la UPC de la capital del Bages
Museo de Geología Valentí Masachs. /
El Museu de Geologia Valentí Masachs de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) està situat a l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa. Es pot visitar els diumenges d’onze del matí a dues del migdia excepte al juliol, l’agost, per Nadal i Setmana Santa. I es poden concertar visites per a grups. Disposa d’un fons d’uns 5.000 minerals, 2.000 roques i 3.000 fòssils, aproximadament. El fons s’ha format principalment amb mostres trobades pels membres de l’equip del museu, donacions de col·leccions particulars, intercanvis i algunes adquisicions que s’han fet.
El centre va ser fundat el 1980 i el doctor Valentí Masachs Alavedra va ser-ne el primer director. Amb la seva col·lecció particular de fòssils i minerals, juntament amb les mostres de minerals recollides pels membres del museu, es van muntar les primeres vitrines de mineralogia i paleontologia amb les quals es va inaugurar el centre. El 1993 es van incorporar les vitrines d’aplicacions dels minerals que van marcar una nova etapa en l’oferiment docent del museu a alumnes i professors de tots els nivells d’ensenyament, completat el 1995 amb nous expositors sobre la utilitat dels materials petris. A mitjans del 2007, el museu va obrir un accés directe a nivell del carrer de Bernat de Cabrera, que dona a l’espai Àrea de Reflexió, on alumnes i visitants poden aprendre i reflexionar sobre tres propostes: ​​La Terra s’esgota; Radioactivitat: pros i contres; Minerals i persones.
Notícies relacionadesEntre les col·leccions més notables hi ha la de Josep Lluís Serch Valls, que va entrar el 1983 i està formada per uns 100 minerals, procedents bàsicament d’Andalusia i Extremadura, de molt interès geològic, i la de Carles Curto Milà, que s’hi va incorporar el 1991 i està formada per 216 minerals d’arreu del món amb una qualitat extraordinària i de gran valor científic. Una altra de les importants és la de Josep Closas Miralles, que va ingressar-hi el 1997 i compta amb un llegat constituït per 2.300 minerals i roques, totes peces de bona qualitat, algunes de gran raresa i d’altres d’interès geologicomineralògic.
Finalment cal destacar la col·lecció recollida per Jaume Serrate i incorporada al museu el 2002, un conjunt d’uns 1.200 minerals que ofereix mostres de molta bellesa i d’interès didàctic, utilitzades habitualment a les aules.