On Catalunya

Patrimoni

L’arquitectura estrena rutes pel territori

La web Arquitectura Catalana ofereix 50 rutes per tot Catalunya agrupades per autors, zones o estils, de Gaudí als càmpings de Salou

La playa de Cadaqués

La playa de Cadaqués

1
Es llegeix en minuts
David Céspedes

Recórrer la gran obra arquitectònica d’Antoni Gaudí, trepitjar els carrers blancs de Cadaqués, descobrir obres modernistes, la Barcelona olímpica, el delta del Llobregat o Salou. Arquitectura moderna i antiga, i tot des d’un punt de vista turístic. D’aquesta manera neix la iniciativa Arquitectura Catalana (arquitecturacatalana.cat), l’espai digital més extens sobre arquitectura moderna i contemporània del país, que s’ha elaborat amb la col·laboració de totes les demarcacions de les escoles d’arquitectura de Catalunya. Segons els seus autors, són propostes ideades per "fer turisme de proximitat i conviden la ciutadania a tocar l’arquitectura que ens envolta més enllà del tòpic". Les rutes s’estenen per tot el territori català i tenen la particularitat que es poden fer a peu, amb bicicleta i amb cotxe. Tots els itineraris tenen un fil conductor, ja sigui a partir dels autors de les obres arquitectòniques, efemèrides històriques o àrees geogràfiques.

Són en total 50 rutes i recorreguts pel patrimoni. Els autors de la proposta detallen que la temàtica és molt àmplia. Es poden trobar propostes sobre Gaudí, el modernisme, Josep Maria Jujol, la Barcelona olímpica i també altres de més alternatives, com la que recorre els càmpings des del delta del Llobregat fins a Salou, la que se centra en l’arquitectura moderna de Federico Correa i Alfonso Milá a Cadaqués o la que segueix les traces del patrimoni de l’aigua a Barcelona. S’hi incorporen, també, rutes que toquen l’art, el cine i la literatura, amb itineraris basats en la vida i l’obra de Pablo Picasso i Joan Miró a Barcelona . L’anomenat turisme cinematogràfic també hi té un lloc, ja que es poden visitar i recórrer alguns dels llocs on es van rodar escenes de pel·lícules com Todo sobre mi madre o Salvador, entre d’altres.

Notícies relacionades

La recerca a la web és "fàcil i intuïtiva, ja que l’eina inclou filtres com la localitat, l’autor, la durada de la ruta o la temàtica. A més, es pot consultar en ruta i gràcies a un mapa interactiu es pot visualitzar el recorregut sencer prèviament", expliquen els seus autors.

La iniciativa vol convertir-se en una eina de referència a l’hora de planificar rutes d’arquitectura per Catalunya perquè la ciutadania pugui visitar i veure, de primera mà, l’arquitectura moderna i contemporània de Catalunya.