On Catalunya
GASTRONOMIA
L'albergínia blanca torna per quedar-se
El Mercat de la Terra de Sant Fruitós de Bages promociona aquesta variant de la planta, recuperada fa poc i símbol de la gastronomia local

SANT FRUITÓS MERCAT DE LA TERRA
Fa no tant temps, al Bages només es veia albergínia blanca en alguns horts particulars. Però la Fundació Alícia, un centre d’investigació en alimentació –al seu dia impulsat, entre d’altres persones, pel xef Ferran Adrià– que està ubicat entre horts i camps, al monestir de Sant Benet de Bages, va iniciar un projecte perquè els agricultors de la comarca comencessin a cultivar aquesta variant, històricament present en el territori. Va ser un autèntic èxit. Productors, cuiners i consumidors van respondre a la crida, i la van convertir en un emblema de la gastronomia local, junt amb productes com el vi picapoll i el seu DO Pla de Bages, o el clàssic mató de Montserrat.
I no és per a menys. L’albergínia blanca té un gust més suau que la dolça, una textura més melosa i té menys polpa. No és amarga i això la converteix en una variant delikatessen de l’albergínia tradicional. I, per si això no fos prou, es tracta d’un element nutritiu i molt bo per a la salut. Per tant, l’albergínia blanca és bona, és saludable i, és clar, fomenta el consum de quilòmetre zero per als restaurants i consumidors del territori central de Catalunya. Els cuiners la utilitzen en una gran diversitat de receptes, i es pot combinar amb altres elements tradicionals de la comarca, com els tomàquets, o bé maridar amb els vins denominació d’origen.
Tastos, xous i música
Notícies relacionadesSant Fruitós de Bages, una localitat de menys de 10.000 habitants limítrofa amb Manresa, és un dels municipis que van encapçalar al seu dia la recuperació de l’albergínia blanca. Sense anar més lluny, la Fundació Alícia està ubicada allà. Des d’aquest maig, l’ajuntament s’ha associat amb Slow Food BCN per acollir el Mercat de la Terra cada tercer dissabte de mes, com a eina per promocionar els productes i, sobretot, els productors, amb tastos, xous i música en directe.
Aquest cap de setmana, l’eix temàtic serà l’albergínia blanca. A més de poder comprar l’aliment o les seves llavors directament dels productors, també hi haurà una mostra d’albergínia, on els participants, que portaran les seves albergínies crues o cuinades, podran guanyar premis. També hi haurà un tast i un concert a càrrec de Quartet de Blues.
- Responsables de 19.000 menors Drets Socials cessa la directora general i el subdirector d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA)
- Pòdcast a Youtube José Elías, sobre el gran problema dels joves: «O espavilen o vindrà…»
- Les enemigues de l’‘hamami’
- Futbol Thiago Alcántara, Jordi Alba i l’exlíder local d’ERC postulen precandidatura conjunta a la presidència del CE l’Hospitalet
- Amanda Hughes: "No hi ha cap altre lloc com Barcelona"
- Ple al Parlament El Govern assegura que el traspàs de Rodalies servirà perquè els trens funcionin millor
- Mobilitat ferroviària El 24% dels 272 trens de Rodalies i Regionals estan fora de servei
- Finances Catalunya aprova la pujada de la taxa turística, però estudiarà que no s’apliqui per igual a tots els municipis
- Investigació La companyia catalana Parlem va presentar al Barça un projecte gairebé idèntic al del moldau Birladeanu una setmana abans de registrar-se New Era a Espanya
- Vandellòs presenta al·legacions contra el projecte de construcció d'un magatzem nuclear