On Catalunya

Un pla sense cops de colze

La Mercè alternativa, diversió sense marabunta

La Mercè ja és aquí: la festa major de Barcelona, un fenomen de masses que cada any té més i més adeptes. ¿Voleu disfrutar de la cultura sense haver-vos d’abocar a un gran bany d’humanitat? Apunteu-vos les següents recomanacions.

Al passeig Lluís Companys, la Setmana del Llibre en Català ofereix 270 activitats literàries, concerts i espectacles 

La Mercè alternativa, diversió sense marabunta
4
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en cultura digital, tendències i oci.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan al calendari treu el cap el dia 24 de setembre, Barcelona s’omple de marabuntes. Per mobilitzar els catalans no hi ha res com un programa amb centenars d’activitats gratuïtes. La Mercè ja és aquí: la festa major de la capital, un fenomen de masses que cada any aconsegueix més adeptes. Això sí, també hi ha els haters: aquells que odien tant les masses que aquests dies s’atrinxeren a casa seva com els Borbons a Abu Dhabi. ¿Voleu disfrutar de la cultura sense abocar-vos a un bany de masses? Construïu la vostra ruta alternativa per a la Mercè.

Concerts i espectacles

Música emergent sense colzades

Per als misantrops que consideren que tres són multitud, ni se us acudeixi anar a la platja del Bogatell als massificadíssims concerts d’Oques Grasses, Stay Homas o Els Catarres, entre d’altres. Fugiu-ne com Paz Vega d’Hisenda. El bo de les últimes edicions de la Mercè és la deslocalització dels concerts i espectacles: com que estan repartits per tota la ciutat, les masses també es divideixen, i és una oportunitat per conèixer artistes emergents interessantíssims sense cops de colze per veure l’escenari.

Un any més, el BAM té un cartell de luxe amb una proposta més alternativa. Apunteu: avui de les 23.30 a la 01.00, el col·lectiu travesti Futuroa, conegut pels seus Saraos a la sala Apolo, s’estrena amb un xou a l’escenari de la plaça Catalunya. I demà, a la rambla del Raval, de les 21.00 a les 22.00, passeu pel concert de L’Beel, que hibrida flamenc i música àrab amb tocs urbans. I també demà, a la plaça Catalunya, de les 00.00 a la 01.00, no us podeu perdre Ouineta: pop urbà que cada vegada ressona més a les playlists dels que saben de música. I dilluns, dia 23, vigília de dia festiu, hi haurà concert de Putochinomaricón a la plaça Catalunya, de la 01.30 a les 02.30, un cantant de tecnopop amb una sòlida carrera en l’underground nacional.

Portes obertes

Explora Barcelona

Una altra de les tradicions de la Mercè: les portes obertes. Desenes d’edificis, monuments i equipaments culturals tancaran taquilla i oferiran visites gratuïtes aquests dies. Des del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) fins al castell de Montjuïc i el Poble Espanyol. Feu el guiri per la vostra ciutat sense gastar-vos un euro.

¿Us quedeu amb ganes de visitar més monuments? Aprofiteu que aquests dies coincideixen amb Manifesta, una biennal d’art que obre edificis que normalment tenen tancat. Això sí, encara que aquí toqui pagar entrada, és una oportunitat única. Podreu visitar monuments com les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs, vella central tèrmica de la dècada dels 70, tancada des del 2011 i que no havia sigut mai d’accés públic, o la Casa Gomis, més coneguda com la Ricarda, a la reserva verda del Prat de Llobregat. L’obra, projectada per l’arquitecte Antoni Bonet Castellana per encàrrec de la família Gomis-Bertrand durant la dècada dels 60, és un bé cultural d’interès nacional (BCIN) i té visites restringides.

Literatura al carrer

Setmana del Llibre en Català

Passejar pel passeig de Lluís Companys durant la Mercè us oferirà flashbacks de Sant Jordi. Per a aquesta 42a edició, la Setmana del Llibre en Català, que ha hagut de canviar de dies i emplaçament amb motiu de la Copa Amèrica de vela, s’ha traslladat a Arc de Triomf.

Aquest any, aprofitant que s’encavalca amb la festa major de la ciutat, han decidit donar un toc més festiu a la seva programació, amb concerts i espectacles que ofereixin més vida a la literatura dels estands. "Hem passat de fira a festival, que era el nostre objectiu", explica la directora de la trobada, Cristina Domènech.

En total, 270 activitats, 100 novetats literàries, gairebé 300 expositors, 247 segells editorials, 22 llibreries i 19 institucions, i tot plegat durant nou dies, des d’avui fins al 29 de setembre. Una barbaritat que de cap manera no haurà d’envejar res a Sant Jordi.

El Piromusical de la Mercè

Terrasses per veure’l

Si no voleu acabar amb el coll més llarg que Cayetana Álvarez de Toledo, eviteu l’avinguda Maria Cristina i pugeu a una terrassa. És la millor manera de veure el Piromusical, ben enlaire i sense multituds. Aquest any, el repertori musical l’ha triat Rosalía.

Notícies relacionades

El més obvi és el centre comercial Las Arenas (Gran Via, s/n). A l’última planta d’aquest centre hi ha un mirador panoràmic que dona just cap a la zona de pirotècnia. I, tot i que normalment pujar-hi surt de franc, el dia de la Mercè només es permet l’accés a aquells que tinguin una reserva en algun dels restaurants que hi ha. Així que ja ho sabeu: agafeu el telèfon i guardeu una taula.

Una altra opció que podeu tenir en compte: els hotels –sí, també van amb reserva–. Teniu The Clock Terrace, de l’hotel Catalonia Plaza (plaça d’Espanya, 6), amb una façana que té un rellotge gegant molt reconeixible. O el B Hotel (Gran Via, 389-391), amb una terrassa que apunta directament a les torres venecianes. Un altre clàssic: l’hotel Miramar (Carlos Ibáñez, 3), situat a les muntanyes de Montjuïc, amb un mirador (dins de l’hotel) on hi ha unes vistes increïbles de la ciutat, incloent-hi l’avinguda Maria Cristina.