On Catalunya

AGENDA BARCELONA

La Mercè: art, cultura i sabor

La festa major de Barcelona continua apostant aquest any per la descentralització i s’expandeix amb noves ubicacions com el Port Olímpic, el Moll de Mestral del Port i l’Espigó del Bogatell

Avance del espectáculo de drones de la Mercè 2024

Avance del espectáculo de drones de la Mercè 2024 / Flock Drone Art

4
Es llegeix en minuts
Jordi OtixON CATALUNYA PER A AJUNTAMENT DE BARCELONATEXT Anna Tañà

La Mercè ja està en marxa amb una intensa programació fins al 24 de setembre i combina música, arts de carrer i cultura popular, amb la clara intenció de descentralitzar la festivitat per arribar a més ubicacions i repartir la celebració per tota la ciutat. Amb 130 concerts, 54 actuacions de cultura popular i 80 espectacles d’art als carrers, la festa major de Barcelona s’estendrà a un total de set districtes.

Aquestes novetats, unides a les activitats ja consolidades com el correfoc al Passeig de Gracia, les diades castelleres a Sant Jaume i el Piromusical, aquest any amb la participació de Rosalia, pretenen convertir la festivitat en una referència musical i cultural del territori. Durant quatre dies la dansa, el teatre, la música, el circ i les arts visuals conviuran per oferir la màxima oferta possible d’activitats per a tots els públics. Tota la programació es pot consultar a www.barcelona.cat/lamerce.

La lectura del pregó al Saló de Cent de l’ajuntament avui a les 19.00 hores, a càrrec de la il·lustradora Carme Solé Vendrell, serà l’acte inaugural. Vendrell és reconeguda per ser l’autora de la gegantona Laia, símbol de Barcelona. Aquest any, la ciutat convidada és Casablanca, que portarà a Barcelona el millor de la seva cultura amb espectacles de música, dansa, circ i propostes urbanes. Oferirà una immersió en la cultura marroquina. Entre els espectacles musicals sobresurt Maalem Hassan Boussou Ensamble & Raúl Rodríguez, que fusionen música gnawa i flamenc.

La cultura popular representa l’eix central de la Mercè i té com a epicentre un programa consolidat que compta amb la Trobada Internacional de Gegants i la Cavalcada de la Mercè. També el poupular correfoc i les diades castelleres. La programació musical, ja és reconeguda per la seva extensa i variada programació en la qual aquest any destaquen artistes com Stay Homas, Miki Núñez o La Fúmiga, també incorporarà noves localitzacions com la plaça Catalunya. Al seu torn, el Festival BAM continuarà actuant com una plataforma per a les bandes emergents i alternatives, creuant de manera transversal per tota mena d’estils: rock, electrònica, rap, pop i sons llatins.

El MAC Festival, per la seva banda, omple espais com el Parc de l’Estació del Nord, la platja de la Nova Icària o el castell de Mont-juïc d’arts escèniques. La gran culminació de La Mercè, el piromusical, arribarà l’última nit de la festa amb la firma de la cantant Rosalia, que s’ha encarregat personalment de seleccionar la música que acompanyarà a l’espectacle de focs artificials de l’avinguda Reina Maria Cristina.

Festival Terra i Gust

La Mercè també és una bona ocasió per donar-se un caprici gastronòmic. Terra i Gust, la Festa de l’Alimentació Sostenible (alimentaciosostenible.barcelona), celebra la seva quarta edició a la Ciutadella enfocant-se en una gastronomia conscient que ressalta els aliments de proximitat i saludables, i promou pràctiques sostenibles. Fins diumenge ofereix productes ecològics i de temporada a preus accessibles.

L’esdeveniment inclou showcookings, tallers i xerrades, així com l’entrega dels tercers Premis a la Responsabilitat Gastronòmica de Slow Food Barcelon. La festa promou l’agricultura i l’economia locals, reduint residus i recolzant la inclusió social mitjançant la contractació de personal d’escoles d’hostaleria i formació per a col·lectius en risc d’exclusió.

Barris de celebració

La Barceloneta, els Indians i el Parc i la Llacuna celebren aquests dies les seves festes majors amb activitats per a tots els públics. Als Indians, els carrers del barri s’ompliran de vida amb una gran varietat d’espectacles, concerts i activitats familiars fins al 29 de setembre. Marquen l’agenda festiva el Despertar Matinal, les nits de concert o el castell de focs artificials.

A la Barceloneta, els protagonistes seran la tradició i la diversió. La festa començarà el 25 de setembre amb el pregó i, entre les activitats més esperades, destaca la Sortida del Canó, que se celebrarà el diumenge 29 recorrent els carrers juntament amb el General Llangardaix. I per descomptat, la gastronomia ocuparà un lloc especial. La Confraria de Pescadors oferirà una degustació i el Barceloneta Tast torna al Port Vell.

Per la seva part, el Parc i la Llacuna encara la recta final de la seva festa major amb activitats musicals, familiars i gastronòmiques que se celebren a la placeta de la Carretera Antiga de Mataró. Destaca la paella popular prevista per a aquest diumenge, seguida d’un ball de disfresses. Dimarts, abans del final de festa, se celebrarà la final del seu particular concurs Got Talent.

Notícies relacionades

Més informació a la pàgina web dels districtes de la ciutat (ajuntament.barcelona.cat).

Inscripcions obertes

Barcelona compta amb 52 centres cívics, espais oberts a la ciutadania i que funcionen de manera autònoma i amb la seva pròpia identitat. En ells s’hi pot trobar des de cursos i tallers, fins a activitats culturals. El seu objectiu principal és el d’unir els ciutadans amb un tracte de proximitat per oferir una programació cultural i d’oci diversa. Les inscripcions per a aquesta temporada estaran obertes fins al dia 27 de setembre a la pàgina web www.barcelona.cat/centrescivics.