On Catalunya

Els pintxos de truita més deliciosos de Barcelona

Aquests bars i restaurants han convertit una cosa tan senzilla com una porció de truita de patata amb pa en un art. Aquí ningú es pren a la lleugera aquesta tapa transversal

Els pintxos de truita més deliciosos de Barcelona

Ferran Nadeu

5
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Esmorzar, mossada, àpat lleuger, berenar, sopar improvisat, el pintxo de truita és un invent increïble. És el parèntesi perfecte, un refugi en el qual protegir-se dels problemes, el triangle de la felicitat. Als següents bars i restaurants tenen un pintxo de truita amb el teu nom escrit. En aquests locals ningú es pren a la lleugera aquesta tapa transversal. Cada un té la seva fórmula, però tots han convertit en un art una cosa tan senzilla com una porció de truita de patata amb pa.

Triangle amorós - Colmado gurmet

És el pintxo de truita que més vegades he introduït al meu organisme. Una droga de la qual costa molt sortir. Al Colmado Wilmot (Calvet, 28) brillen les tapes i els guisats, armats amb un producte extraordinari. No obstant, els focus sempre s’acaben posant en les seves cremoses truites. El pintxo de la casa és el millor regal que et pots fer a mig matí. Truita treballada, més aviat prima, d’una suculència pecaminosa, amb una escorça prima i definida, ceba ben escalfada, patata cremosa (quantitat perfecta) i tollet de regal al plat. Ve amb dos talls de pa amb tomàquet acabat d’untar. I la peça és diabòlica: han ajustat la seva mida amb precisió perquè et costi Déu i ajuda dir que no a una segona ronda.

Línia gruixuda - El rei del Poblenou

En una zona del Poblenou que encara resisteix l’embat dels vins naturals i cafès d’especialitat, topo amb un espai discret, una terrassa que val un imperi, i una carta de tapes i aperitius gens menyspreable que hauré de provar un altre dia. He vingut al Local 225 (Doctor Trueta, 225) a menjar el seu pintxo de truita, un artefacte que m’han recomanat diversos habitants del barri. No decep. Està fet per als amants de la truita gruixuda. Sí, és una truitassa robusta, ben feta i llaminera. Està quallada en un punt intermedi que em sedueix i la manté cremosa, no líquida. Bons trossos de patata. Ceba en segon pla (¡bé!). La coronen amb una mica de formatge ratllat i li posen dos trossos de pa amb oli d’oliva per facilitar la demolició de la piràmide. De traca.

Suculència total - Obra rodona

Entro al Bar Bocata (Travessera de Gràcia, 86), un espai que malgrat la seva joventut s’ha convertit en el place to be de l’upper Diagonal. Compte, aquí es menja de cine. Cuina catalana tradicional i tapes efectives. Sense desviacions rares. Però el Bocata també ha fet soroll gràcies al seu pintxo de truita. I certifico que és un dels millors que he provat. De primeres, una sorpresa: no arriba en forma de triangle, el seu pintxo és una truita individual. M’expliquen que al matí i a la tarda serveixen truites individuals, cuinades en petites paelles, i per als dinars i sopars surten els pintxos triangulars de tota la vida. M’enfronto a la meva truita individual circular. Molt fina i tan sucosa que el seu interior ataronjat s’escampa quan li clavo el bisturí. Quina truita, amics, tot està boníssim, és una llaminadura melosa i untuosa que no dona treva a l’hora de l’esmorzar.

Estil clàssic - Aprop del Ninot

La Rosi va ser la reina de les truites a Sant Gervasi quan va estar al comandament del llegendari Bar Michigan. Ara, es reivindica a Cal Ninot by Rosi (Casanova, 138), un restaurant que practica una cuina tradicional extraordinària i ofereix una relació qualitat-preu immillorable. Amb el producte del mercat del Ninot, a casa de la Rosi es fabriquen uns pintxos de truita de patates acadèmiques. La versió clàssica és una oda a la senzillesa, un triangle bastant generós, moderadament prim i amb un aspecte pristí. Ou, patata, sal i oli. No hi detecto ceba. Sembla més quallada del que realment està. El seu interior llueix uniforme, però hi ha una cremositat addictiva amagada. A l’altre plat, tres llesques de pa amb abundant tomàquet untat i oli d’oliva en quantitat. El cel pot esperar.

‘Tourist free’ - De confiança

A la Bordeta el vermut es cou a foc lent a la terrassa del Tramendu Bar (passatge d’Andalusia, 8), un búnquer de la bona vida a prova de turistes. Si hi ha gana, els seus platillos i les seves tapes d’arrels catalanes són una opció perfecta: bones i sense complicacions. Si és l’hora del vermut i ve de gust una broqueta, atenció a la seva truita, perquè fa pupa. És una truita ben feta a la seva escorça, cremosa al seu interior, i de la qual atresoro un grat record: les patates estaven tallades a dauets. Aquestes coses em poden.

Benvingut a casa - Pintxo de prestigi

No necessita agències de premsa, ni influencers hiperventilats. El Norte (Diputació, 321) pot dir orgullós que el seu èxit es cimenta en l’honestedat, l’amor per l’ofici i l’hospitalitat. Amb això en té prou per donar una mica de llum a les nostres grises vides a base de plats reconfortants amb picades d’ullet el nord d’Espanya. El pintxo de truita és un salvavides que mai es desinfla. Fa anys que visito el Norte i mai ha abaixat el nivell de qualitat del seu pintxo, d’aquella truita fina, melosa, delicada i agradable. Amb una ceba que sembla caramel i una patata fina i més tendra que les galtes d’un ewok. Un dels millors pintxos de truita de la ciutat.

Crema del Raval - Pintxo en barra

Notícies relacionades

Per als malpensats: La Polla s’anomena així perquè és germana del cèlebre El Pollo, un bar de tapes del Raval rescatat per uns genis de la truita i famós per Rosalía. La Polla (Tigre, 33) és just al costat d’El Pollo i serveix les mateixes truites galàctiques. Arribo a última hora de la tarda i aprofito per donar tot el meu amor al pintxo clàssic, una truita gruixuda, imponent, amb una escorça ben cuinada i una estimbada de patata tendra a l’interior. Cremositat perfecta. Molt sabor. Còdols de patata que es noten. Dues llesques de pa amb oli. Canyes tirades al cel mateix. Aquesta barra és un partidàs.

Truites colossals - Cine de barri

Les megatruites del Laláns (avinguda de Mestral, 44) tenen una legió de devots que seria capaç d’anar a la guerra per elles. Aquesta veterana trinxera de barri acumula algunes eres entaulant una cruenta batalla contra la tonteria gastronòmica. La vella escola mai falla i, en el terreny de les truites, pobre del que empastifi la reputació d’un dels pintxos més llegendaris de Barcelona. El triangle és gruixut, la ceba està perfectament caramel·litzada, la patata té el punt perfecte, sisplau, és un plaer indescriptible enfonsar la forquilla a l’interior ambarí. No esmentaràs el nom del Laláns en va.