On Catalunya

Itinerari amb majúscules

De França a Montserrat

Una ruta de deu etapes va des de la frontera fins al cor de Catalunya a través d’espais d’una gran bellesa

De França a Montserrat
2
Es llegeix en minuts
DAVID CÉSPEDES

Des de la frontera de França fins al cor de Catalunya. O el que és el mateix. Des de Puigcerdà fins al santuari de Montserrat. Una ruta amb majúscules inclosa en les propostes de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i que es pot fer per etapes. Concretament, són 10 etapes que passen per llocs com Puigcerdà, Alp, el coll de Pal, el santuari de Falgars, Borredà, Sagàs, Sant Pau de Pinós, Santa Maria de Cornet, Cabrianes i el Pont de Vilomara, per arribar finalment a Sant Vicenç de Castellet i l’emblemàtic santuari de Montserrat.

El primer tram el començarem a Puigcerdà, capital de la Cerdanya, i el sender proposat ens portarà per una plana, passant per petits pobles i travessant el riu Segre pel pont de Soler, segons consta a la descripció de la ruta. El segon dia sortirem des d’Alp i passarem per tres ports, el coll de roca Castellana, el coll de la Mola i el coll de Pal, on finalitza l’etapa, i travessarem pobles com Masella. La tercera etapa ens portarà ja a la comarca del Berguedà passant per espais d’una gran bellesa, com el Refugi d’Erols, i passarem per pobles com la Molina i la Pobla de Lillet per acabar al santuari de la Mare de Déu de Falgars. La quarta etapa l’haurem de començar des del santuari. Hem de tenir en compte que és un tram de la ruta marcat per un fort desnivell de baixada fins a arribar a la plaça Major de Borredà, on l’església i l’ajuntament donen la benvinguda als caminants.

Notícies relacionades

Arribem a l’equador de la nostra llarga ruta amb la cinquena etapa. En la descripció trobem que el tram creua el Berguedà, el Ripollès i Osona. Després de 16 quilòmetres, els caminants arribaran a Sagàs, passant per diversos ports . Des de l’ermita de Sant Pau de Pinós, d’estil romànic del segle XII, començarem aquesta setena etapa, de gairebé 15 quilòmetres, que ens portarà fins a l’església parroquial de Santa Maria de Cornet. En la vuitena etapa, de 16 quilòmetres, baixarem fins a la zona de Sant Martí de Serraïma. La novena etapa discorre per un traçat gairebé sense desnivell entre Cabrianes i el Pont de Vilomara, on finalitza, travessant l’Espai Natural de la Corbatera, zona d’interès ornitològic. El penúltim tram uneix el Pont de Vilomara i Sant Vicenç de Castellet a través d’un itinerari d’11 quilòmetres.

I, finalment, arriba la recompensa per a qui hagi aconseguit completar la ruta fins a Sant Vicenç de Castellet, als peus del massís de Montserrat. Caminant 18 quilòmetres més s’arriba al santuari i, si es vol, es pot venerar la Mare de Déu de Montserrat.

Temes:

Montserrat