On Catalunya

Mercat

Productes ecològics entre carrers medievals

La Fira de Sant Miquel de Santpedor, que es remunta al segle XII, torna aquest cap de setmana al nucli antic de la població

Uno de los espacios del Santpedor en Flor del año pasado.

Uno de los espacios del Santpedor en Flor del año pasado. / Regió 7/Archivo/Óscar Bayona

2
Es llegeix en minuts
Queralt Casals

L’arribada de la tardor és, per a Santpedor, sinònim d’una de les fires més estimades del poble: la Fira de Sant Miquel, que gira al voltant del barri antic, que conserva l’estructura medieval de carrers estrets i acollidors. Durant tot el cap de setmana, el municipi de la comarca del Bages organitza activitats culturals i lúdiques, i diumenge, dia central de la festa, acollirà la fira de productes naturals i ecològics amb músics i artistes al carrer.

La Fira de Sant Miquel se celebra des de finals del segle XII i és una de les més antigues de la Catalunya interior. El seu origen es remunta a quan el rei Alfons va atorgar a Santpedor la carta de població, fita que va marcar l’inici d’aquesta trobada, inicialment centrada en l’artesania i la ramaderia. Amb el pas dels segles, la fira s’ha anat adaptant a les necessitats de cada època, però sense perdre mai l’essència que la fa única. Des de fa més de tres dècades, hi tenen un protagonisme especial els productes naturals i ecològics, que l’han convertit en una cita ineludible per als amants de la qualitat i la sostenibilitat, que cada any es reuneixen a la població.

Artistes locals

Notícies relacionades

Els carrers i les places del nucli antic de Santpedor es tornaran a omplir aquest diumenge per acollir les parades de productes d’artesania, gastronomia i regals, acompanyats de música i cultura, amb la celebració del tradicional concurs de músics al carrer, que ofereixen les seves actuacions en diferents llocs de la vila. En aquesta ocasió, com a novetat principal, la fira incorpora un nou espai d’artistes locals al pati de l’antiga fàbrica tèxtil de Cal Clarassó, que s’acaba de rehabilitar, amb l’objectiu d’impulsar el talent local.

El certamen també compta amb un extens programa d’actes lúdics, gastronòmics i tradicionals, com els 40 anys dels gegants de la població; el sopar de l’albergínia blanca, amb plats dissenyats per restaurants de la Catalunya Central; una visita guiada per la fira de la mà de dos personatges del segle XIX; el correfoc i l’actuació dels Castellers de Santpedor, els Minyons de Terrassa i els Tirallongues de Manresa. Completaran la festa el concert de La Cosina i l’espectacle teatral de Quim Masferrer. En definitiva, la fira ofereix un cap de setmana complet on els carrers de Santpedor, plens d’olors i colors, es converteixen en un bullici de gent.