On Catalunya

cine

Turisme de pantalla a la Cardona de Welles

Del 4 al 20 d'octubre, la població del Bages ofereix un cicle amb visites i exposicions per divulgar el seu llegat cinematogràfic

2
Es llegeix en minuts
SUSANA PAZ

Turisme cinematogràfic o turisme de pantalla. Això és el que proposa la Fundació Cardona Històrica (FCH) a través de la Cardona Film Office, que, creada ara farà un any, té l’objectiu d’atraure rodatges a la vila ducal i divulgar el patrimoni cinematogràfic local. Cardona és Orson Welles i Campanades a mitjanit, però també el Cine Modern, actual Auditori Valentí Fuster; el Cine Unió, que es conserva igual que quan va tancar les seves portes el 1986, o el Cine Imperi, antigament la Casa del Poble del republicanisme local, però expropiat per la Falange després de la guerra i que als anys 50 es va convertir en la fleca més gran de Cardona: encara es pot veure l’antiga taquilla.

Del 4 al 20 d’octubre, la població del Bages ha preparat Cardona, de cine, un cicle amb exposicions, conferències, visites guiades i projeccions amb la idea de "fomentar aquest turisme de pantalla que implica accedir a un públic diferent, complementari" del que han buscat, fins ara, el Castell i la Muntanya de Sal, explica Francesc Ponsa, director general de la fundació cardonina. A més de repetir els escenaris de Campanades a mitjanit amb Orson Welles i el Castell de Cardona, una visita de pel·lícula, els dies 5 (16.30 hores) i 16 d’octubre (17.00 hores) –aquest últim coincidint amb el dia exacte en què va començar fa 60 anys el rodatge del film– el nou cicle estrenarà un itinerari guiat inèdit: La Cardona de cel·luloide. Pep Jové Company serà l’encarregat de fer aquesta nova visita: és besnet dels propietaris de l’antic Cine Modern. La seva proposta vol descobrir al públic on s’ubicaven les sales amb cinematògraf i cines de Cardona des de principi del segle XX i fins a mitjans dels anys 80, quan la vila es va quedar sense projeccions: en total, set espais/nou cines –que no van funcionar de manera simultània–, més els dos de la Coromina.

Notícies relacionades

Itinerari guiat

El programa de Cardona, de cine començarà amb l’exposició Hollywood a Catalunya, a la Central Elèctrica del Parc Cultural de la Muntanya de Sal, del 4 d’octubre al 5 de novembre, i es complementarà amb la conferència Hollywood a Catalunya i el turisme cinematogràfic de sèries que oferirà Jaume Palau, consultor en turisme cinematogràfic i gestor cultural (4 d’octubre, 19.00 hores, Centre Cardona Medieval). L’11 es farà l’itinerari guiat La Cardona del cel·luloide (18.00 hores, plaça del Vall) i el dia 20, el monogràfic culminarà amb la projecció d’Ocells, de Pau Durà (18.00 hores, Teatre Els Catòlics). .

Temes:

Hollywood Cine