On Catalunya

TRADICIONS

El Bages celebra la seva tradició vinícola

La Festa de la Verema reunirà aquest cap de setmana més de 100 vins d’una vintena d’elaboradors

de la comarca

El Bages celebra la seva tradició vinícola
1
Es llegeix en minuts
QUERALT CASALS

La Festa de la Verema del Bages és un esdeveniment de caràcter popular amb manifestacions culturals i artístiques basades en la vinya i la tradició camperola i artesana. Durant el primer cap de setmana d’octubre, la població d’Artés es converteix en capital vinícola de la denominació d’origen Pla de Bages. En aquesta ocasió, a la festa es podran degustar i comprar més de cent vins d’una vintena d’elaboradors de la comarca.

Els carrers del nucli antic de la població d’Artés es converteixen en un autèntic escenari a l’aire lliure en reconeixement a la dilatada cultura vitivinícola del Bages i a la gent que la manté ben viva. L’esdeveniment vinícola, que l’any vinent celebrarà tres dècades, consolida l’aposta per promocionar el patrimoni amb una desena de visites guiades per tota la comarca. Aquest any, la mostra de vins, que se celebra diumenge, comptarà amb un total de 116 referències de 22 d’elaboradors de vi i cava. El president del Consell Regulador de la DO Pla de Bages, Carles Playà, destaca l’àmplia gamma de vins que es podran degustar, "cosa que demostra una consolidació no només de la festa, sinó de tot el Pla de Bages com a zona de vins".

Notícies relacionades

Un dels al·licients de la festa és l’àmplia oferta d’activitats entorn del patrimoni vinícola de la Ruta del Vi de la DO Pla de Bages. Per a aquest dissabte s’han programat una desena de visites guiades a diferents elements d’interès de la comarca i a nou cellers del territori. El mateix dia, en el municipi d’Artés, serà el torn dels tastos amb ritme, on es podran degustar vins de tots els cellers de la DO i plats gastronòmics i postres de verema elaborades per restauradors i pastissers locals.

Diumenge, la festa tindrà la plaça Major d’Artés com a punt neuràlgic, on es trobarà la mostra de vins, tastos, elaboracions gastronòmiques de productors locals i activitats relacionades amb la verema tradicional com trepitjar raïm i un taller artesanal de most. Les propostes s’estendran pels carrers del nucli antic, on hi haurà parades i activitats lúdiques i escenificacions teatrals. L’extens programa d’actes, com a principal novetat vinícola, inclou aquest any un tast de vins d’una varietat recuperada de la zona, el mandó, acompanyat d’un dinar tradicional de la mà d’un productor slow food.