On Catalunya

GASTRONOMIA JAPONESA

Descobreix els secrets del sake a Barcelona

Una nova sèrie d’experiències gastronòmiques a la Ciutat Comtal impulsen la candidatura de les tradicionals tècniques d’elaboració del sake com a Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO

Descobreix els secrets del sake a Barcelona

Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
ON CATALUNYA PER A Agència Tributària Nacional del JapóTEXT Alberto Zamora

Sota el nom de "Sake japonès. Anima’t a tastar-lo", l’Agència Tributària Nacional del Japó ha llançat una campanya per promoure la tradició del sake, permetent conèixer i disfrutar diferents varietats de la beguda, en diferents esdeveniments, botigues i restaurants de la ciutat de Barcelona. Igualment, també s’han organitzat formacions per a sommeliers i restauradors. Les activitats trobaran la seva culminació amb experiències de maridatge, que comptaran amb plats elaborats per reconeguts xefs locals, en vint restaurants durant les dues primeres setmanes d’octubre. Esdeveniments com Palo Market Fest o Maremagnum també acolliran degustacions de cara al públic.

D’aquesta manera, es pretén aconseguir que tècniques tradicionals d’elaboració del sake, shochu i awamori aconsegueixin passar a ser Patrimoni Cultural Immaterial; de manera que es destaqui la importància històrica i cultural que les esmentades begudes tenen al Japó, reivindicant no només la destresa artesanal necessària per produir les begudes, sinó també el profund vincle que els esmentats processos tenen amb la identitat japonesa.

Formació sobre sake

La formació pretén capacitar els professionals amb un coneixement exhaustiu sobre el sake i la seva versatilitat, de manera que els assistents puguin millorar els maridatges dels seus plats.

El programa de formació comptarà amb la direcció de Roger Ortuño, reconegut expert en gastronomia japonesa, sommelier de sake, encarregat de Comerjapones.com i guanyador de tres condecoracions del govern japonès per la seva destacada tasca divulgativa.

Llançament en un marc incomparable

El prestigiós Hotel Nobu de Barcelona va acollir la inauguració de la iniciativa. L’esdeveniment va tenir lloc el 30 de setembre, i va comptar amb la presència de l’Excma. Sra. Akiko Shikata, cònsol general del Japó a Barcelona, encarregada del discurs inaugural.

Durant l’esdeveniment, l’Agència Tributària Nacional del Japó va presentar els objectius de la nova campanya i l’esmentat Sr. Roger Ortuño, figura clau en la promoció de la cultura culinària nipona a Espanya, va oferir una conferència sobre l’art de l’elaboració del sake. D’altra banda, els assistents van tenir l’oportunitat de disfrutar d’una selecció de diferents tipus de sake, acompanyats d’una selecció de maridatges per a l’ocasió.

Els festivals abracen el sake

La beguda tindrà presència en dos esdeveniments destacats de Barcelona. En primer lloc, comptarà amb un estand al Palo Market Fest, que se celebrarà els dies 5 i 6 d’octubre i permetrà als assistents al festival descobrir els secrets d’un dels tresors culturals més preuats del Japó. L’esdeveniment serà un marc perfecte per disfrutar de degustacions de la beguda.

El sake també assistirà al Maremagnum, del 9 al 13 d’octubre, amb un horari de 12.00 a 20.00. Durant aquests dies, els visitants podran tastar una gran varietat de sakes, en un estand en el qual també rebran recomanacions sobre maridatges gastronòmics ideals per complementar la beguda.

Maridatge amb sake

Com a colofó a les activitats proposades dins de les jornades "Sake japonès. Anima’t a tastar-lo", de l’1 al 14 d’octubre, una vintena de restaurants de Barcelona oferiran menús especials, basats en la combinació de sakes i maridatges, amb una sèrie de plats seleccionats, que permetin complementar a la perfecció la beguda japonesa.

Notícies relacionades

Els restaurants participants són A Tempo, ABaC, Âme, Arko Restaurant, Assalto Bar de Vins, Avenir Restaurant, Belbo Terrenal, Bisavis, Can Pineda, Direkte Boqueria, Gaudim, La Mundana, Leche de tigre, Nectari, Sagardi 1881, Teatro Kitchen & Bar, Topik, Uma, Xavier Pellicer Restaurant i Xerta Restaurant.

Amb aquests esdeveniments es pretén fomentar una col·laboració més gran entre la gastronomia local i els productors de sake. Els visitants es veuran beneficiats de la presència d’alguns dels millors xefs de Barcelona, que aportaran la seva creativitat a l’hora d’abordar els maridatges.