On Catalunya

CITA A TARRAGONA

L’espectacle casteller més gran possible

Quatre colles de les 12 que hi participen, són favorites per guanyar la 29a edició del concurs de torres humanes que se celebrarà diumenge al Tarraco Arena

Imagen del pasado Concurs de Castells

Imagen del pasado Concurs de Castells / David Oliete / Concurs de Castells

5
Es llegeix en minuts
Jan Magarolas

El concurs és un gran esdeveniment que agrupa les millors colles castelleres que se celebra cada dos anys a la Tarraco Arena Plaça, l’antiga plaça de toros de Tarragona. Aquest primer diumenge d’octubre arriba a la seva 29a edició i les colles participants ja ho tenen gairebé tot preparat per lluitar per aconseguir el trofeu. Uns 6.000 castellers de 12 colles se citaran a partir de les 10 del matí en una de les tradicions més famoses i seguides de la cultura popular catalana. Dotze colles castelleres es veuen les cares en l’única diada del món casteller en la qual es puntuen les estructures i on la solidaritat habitual és substituïda per la competència sana entre els colors. Unes normes estrictes i un jurat seran els encarregats de vigilar i promoure la igualtat de condicions per a un espectacle que pot arribar a durar unes set hores.

El sistema és fàcil: les colles disposen de fins a cinc rondes per aconseguir puntuar amb tres estructures diferents. Cada castell pot quedar en carregat, descarregat, intent o intent desmuntat, cosa que definirà l’èxit total, l’èxit parcial o el fracàs de cada castell. La taula de puntuacions pactada entre les colles i els experts estableix la dificultat de les estructures. Si alguna de les colles suma punts en les tres primeres rondes, pot decidir millorar la puntuació amb les dues últimes, tot i que sempre es comptabilitzaran les tres millors estructures.

De les 12 colles castelleres que es presentaran diumenge a la plaça, quatre d’elles estan en millors condicions per guanyar el títol. Es tracta de quatre agrupacions que compten entre les seves cartes amb les estructures de gamma extra, les més complicades de totes, i que garanteixen un gran i emocionant espectacle per aconseguir el títol. Són les conegudes com a caps de cartell. Al final serà una combinació d’estratègia i sort la que permetrà obtenir la victòria.

Castellers de Vilafranca

Els preferits d’aquesta 29a edició són els Castellers de Vilafranca, que compten amb una gran varietat d’estructures realitzades amb les quals jugar, ja que són l’única colla que ha completat els castells de 10, els més alts, des de la pandèmia. Els vigents campions defensaran el títol i ho podran fer escollint entre diverses opcions ja mostrades al públic al llarg d’aquesta temporada: el 3 de 10 amb folre i manilles, el 4 de 9 amb folre i l’agulla o el 5 de 9 amb folre, cartes amb les quals tenen molta confiança. A més, els de la camisa verda voldran estrenar altres estructures que els poden donar el títol, com el 4 de 10 amb folre i manilles o el 9 de 9 amb folre, un castell que no ha completat ningú encara.

Colla Vella dels Xiquets de Valls

Disputant el vigent campió hi haurà les colles de Valls, la Vella i la Joves. Totes dues gaudeixen d’experiència de bones estructures. La Colla Vella dels Xiquets de Valls, per exemple, arriba a la cita amb dues estructures sense folre, de les més complicades tècnicament, com són el 4 de 9 sense folre i el 2 de 8 sense folre, tot i que encara per descarregar aquest any. El 4 de 9 amb folre i pilar o el 5 de 9 amb folre poden donar un bon grapat de punts, tot i que els de la camisa rosada es guarden una carta sorpresa per si la necessiten al final: el 3 de 9 sense folre, a més dels castells de 10. L’última vegada que la Colla Vella va guanyar el Concurs va ser el 2018.

Colla Joves Xiquets de Valls

Per la seva banda, la Colla Joves Xiquets de Valls es presenten amb el 2 de 8 sense folre i el pilar de 8 amb folre i manilles com a principals credencials a revalidar un títol que no aconsegueixen des de 1992, unes cartes d’alta fiabilitat vistes les estadístiques que porten aquest any. Se’ls poden sumar d’altres castells de gran entitat, com el 4 de 9 sense folre o el 3 de 10 amb folre i manilles, estructures de la més alta dificultat i que els de la camisa vermella mai han aconseguit fer. Com els seus veïns de Valls, el mític 3 de 9 sense folre també es presenta com una possibilitat després dels últims assajos. I és que el concurs, més allà de la colla vencedora, també es llegirà com el derbi entre les dues colles de Valls per veure qui supera l’altra.

Colla Joves Xiquets de Tarragona

I la quarta colla que opta al títol (o al podi si alguna de les altres falla) és la Colla Jove Xiquets de Tarragona, amb estructures com el 5 de 9 amb folre, el pilar de 8 amb folre i manilles o el 2 de 9 amb folre i manilles, totes de gamma extra i que els suposaran una gran quantitat de punts. La quarta en discòrdia, no obstant, també ha assajat a consciència el 4 de 9 amb folre i l’agulla i el 3 de 10 amb folre i manilles. Aquest últim, el castell de 10, seria el premi a una temporada irregular i a un intens treball al local. Els tarragonins han format part diverses vegades del podi del concurs però no l’han guanyat mai. En cas de fer-ho, seria la primera vegada que el trofeu es quedaria a Tarragona.

Més enllà dels caps de cartell

Notícies relacionades

Per darrere d’aquestes formacions, vuit agrupacions més volen lluir-se en una Tarraco Arena que estarà novament atapeïda de públic a les grades. Entre elles destaquen els Capgrossos de Mataró, que poden revalidar alguna estructura de gamma extra, els Xiquets de Tarragona, els Castellers de Sants i els Moixiganguers d’Igualada, que lluitaran per fer un o dos castells de 9, cosa que els deixaria en molt bona posició.

Més enllà de les 12 colles de diumenge, el cert és que el concurs té tres jornades. La primera es va celebrar diumenge passat a Torredembarra (Tarragonès), dedicada a les colles més humils, i amb els Nois de la Torre com a guanyadors amb el 2 de 7 carregat com a millor castell. La segona jornada serà demà dissabte i comptarà amb la participació de 18 colles mitjanes, que tenen la gamma de castells de 8 com a sostre i que també lluitaran per aconseguir el premi menor del concurs. Al final, aquesta edició del concurs haurà comptat amb la participació de 42 colles castelleres, gairebé la meitat de les que hi ha actualment al món casteller.