On Catalunya

EXCURSIÓ DOMINICAL

El poble amb vinyes on Almodóvar va gravar

Alella, la denominació d’origen més petita de Catalunya, ofereix variades i interessants cases modernistes i medievals

Alella

Alella / Maria Rosa Ferré-ACT

2
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en cultura digital, tendències i oci.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa dos dies potser estàveu de vacances més enllà del Pirineu, i ara us esteu llevant cada dia amb l’alarma rutinària que avisa que toca anar a treballar les vuit hores diàries. Les vacances queden ja tan lluny que venen ganes d’aprofitar les pauses del vàter per arrencar a plorar. ¿Un bon remei per curar la depressió postvacacional? Passar-se el cap de setmana fent escapadetes. Una de ràpida –a 20 minuts de Barcelona (uns 18 quilòmetres)- i amb molt a oferir és Alella, al Maresme.

Aquest poble a la Serralada Litoral, que té uns 10.000 habitants i es troba a l’interior tot i que a només a dos quilòmetres del mar, està envoltat de vinyes: no en va és famós pels seus vins, amb DO Alella, la denominació d’origen més petita de Catalunya i la més propera a Barcelona, promet el consorci. Compta amb cinc cellers principals (Alta Alella, Bouquet d’Alella, Celler de les Aus, Marfil Alella i Roura) a més d’una infinitat de botigues i bars on degustar els vins de la regió i fer una mica d’enoturisme, que està tan de moda. ¿Una recomanació gastronòmica? El famós 1789 Restaurant (rambla Àngel Guimerà, 1, Alella).

Mirador del turó d'en Galceran, en Alella. /

Ajuntament d'Alella
Notícies relacionades

Més enllà d’inflar-se a menjar i beure, Alella també té turisme cultural. Un dels principals atractius del poble per als instagramers que s’han dedicat a retratar-lo són els edificis modernistes i masies medievals que poblen els seus carrers. De les més famoses és la Torre del Governador (Martorelles, 6, Alella), que va servir de set per a Raphael i Almodóvar (aquí va gravar escenes de La mala educación). Tot i que està abandonada –i des de fa anys, tancada i barrada–, encara es pot apreciar la seva majestuosa entrada i la torre que corona els seus murs. Una petita joia molt desconeguda i que per tant mereix una visita.

Per acabar amb l’excursió, un altre dels atractius favorits per als addictes al postureig: les vistes. El poble, a l’estar encaixat a la Serralada Litoral, compta amb accessos directes i ràpids a miradors panoràmics de tota la costa del Maresme, amb vistes que s’estenen fins a Barcelona, com és el cas del mirador del Bosquet i del mirador del Turó d’en Galceran. Deixaran una estampa molt instagramejable, especialment cap al tard, que podria posar el colofó a l’excursió dominical.