On Catalunya

Tradició

La Mediterrània més dissident surt a escena

La fira manresana se celebra fins diumenge amb 74 propostes que uneixen tradició i innovació per mostrar la creativitat del sector

fcasals34219109 icult  ni o de elche y los volubles 160610153856

fcasals34219109 icult ni o de elche y los volubles 160610153856

1
Es llegeix en minuts
Susana Paz

Dissidències. Per procedència, per cos, per gènere. És l’eix temàtic de la 27è edició de la Fira Mediterrànea de Manresa, que ahir es va inaugurar amb el muntatge Para cuatro jinetes, de la jove companyia de dansa Mucha Muchacha i els activistes de l’experimentació audiovisual i sonora Los Voluble. Un espectacle que, segons el director artístic del certamen, Jordi Fosas, defineix completament l’essència de la Fira. Fins diumenge, la Mediterrània aporta 74 espectacles (de música, arts escèniques i cultura popular), 57 dels quals (el 70%) són estrenes. Més que mai. No és casualitat: el Mediterrani és el mercat d’espectacles de les arts d’arrel tradicional i els programadors necessiten saba nova. El miler de professionals acreditats la tindran. Amb una mirada i una "programació polièdrica" del que s’està coent, en especial per part dels "artistes joves".

Notícies relacionades

La dissidència també la protagonitzarà el coreògraf andalús Manuel Liñán amb Muerta de amor, que tancarà el certamen, diumenge. I ja el primer dia, cultura popular des d’identitats de gènere amb L’Esbord (Folk as Queer) i Alberto Velasco, un creador que a més de treballar des de la seva identitat queer també reivindica el seu cos fora dels cànons estètics vigents. I més dissidències. La dels artistes que han emigrat i han continuat creant al país d’acollida, com Momi Maiga, jove senegalès virtuós de la Kora que omplirà el Teatre Conservatori; o la proposta del ballarí palestí Sharaf Darzaid, Love in the time of Apartheid.

Una dels focus artístics d’aquest any es dedica al Magrib mediterrani amb quatre propostes, entre les quals, Widad Mjama, "la primera dona rapera del Marroc" que homenatja les Chikhates", dones guardianes d’una tradició centenària. Ho farà amb el productor, compositor i músic d’electrònica tunisià Khalil Epi. Les novetats musicals de l’escena catalana tindran com a protagonistes el cantautor Roger Mas acompanyat de la Cobla Sant Jordi en una continuació de l’aplaudit espectacle conjunt que van estrenar a la Mediterrània del 2011 (des de fa setmanes amb totes les entrades esgotades); el nou treball de Tarta Relena (en col·laboració amb el Sónar), Guillem Roma i la Copla Marinada, Los Aurora, Fetus, Germà negre o Balkan Paradise Orchestra. I així fins a arribar a 74.

Temes:

Manresa