On Catalunya

VIA VERDA

La ruta del ferro i el carbó

El passat industrial de Ripoll, Sant Pau de Segúries i Ogassa es reviu en aquest traçat pensat per fer a peu o en bicicleta

Dos ciclistes recorren la via verda entre Ripoll i Sant Joan de les Abadesses, dissabte passat.

Dos ciclistes recorren la via verda entre Ripoll i Sant Joan de les Abadesses, dissabte passat. / CLICK ART FOTO / DAVID APARICIO

2
Es llegeix en minuts
DAVID CÉSPEDES

La comarca del Ripollès acredita una llarga tradició amb la indústria del carbó i el ferro. El seu subsol va ser font durant molts anys de minerals. Les mines formaven part de l’activitat industrial i el seu llegat encara es conserva. El ferro i el carbó han donat nom a una de les rutes incloses en el programa de Vies Verdes. Entre Ripoll i Sant Pau de Segúries s’estén una ruta batejada amb aquest nom en al·lusió precisament a l’extracció de carbó que es portava a terme antigament, per exemple a les mines d’Ogassa.

Notícies relacionades

La ruta, com en tot el traçat de les Vies Verdes, segueix l’antic traçat del ferrocarril. Són gairebé 20 quilòmetres de ruta ideals per recórrer-los a peu, en un passeig o amb bicicleta i, alhora, contactar "amb un passat industrial del qual som hereus", afirmen els promotors de la ruta inclosa i dissenyada pel Consorci de les Vies Verdes. Segons expliquen, el tram ferroviari Sant Joan de les Abadesses-Toralles va funcionar fins al tancament de les mines el 1967. Per la seva banda, el tram Sant Joan de les Abadesses-Ripoll, es va mantenir en actiu fins a l’any del seu centenari, el 1980. Fa un parell d’anys la ruta es va ampliar durant uns quilòmetres més per donar continuïtat a aquesta via verda fins a la població de Sant Pau de Segúries. Des d’aleshores també el camí de Sant Joan de les Abadesses de Toralles ha quedat com una ruta complementària, i es connecta amb Sant Pau de Segúries des de Sant Joan de les Abadesses, segons consta a la web de les Vies Verdes. El tram Ripoll-Sant Joan de les Abadesses-Toralles forma part de la xarxa de Camins Naturals d’Espanya, i s’inclou en el Programa de Camins Naturals desenvolupat des de 1993 pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Les característiques tècniques del traçat indiquen que són en total 18 quilòmetres i que tot l’itinerari està perfectament adaptat a totes les persones. El desnivell és gairebé inapreciable, només un 1%, i la dificultat és també mínima. El paviment que ens trobarem al llarg de la ruta és aglomerat asfàltic. El punt de més altura està fixat a 852 metres corresponents a Sant Pau de Segúries i la mínima, amb 682 metres, a Ripoll, la capital del Ripollès. La ruta disposa de diferents serveis WC amb estacions, una zona de pícnic a Sant Joan de les Abadesses, un centre de BTT també en aquest últim municipi, una àrea per a caravanes a Ripoll, al centre CAT Can Guetes, i a Sant Joan de les Abadesses molt a prop de l’antiga estació del ferrocarril.