On Catalunya

Dolç mos

Vuit delicioses joies pastisseres de Barcelona

Si amb uns ‘donettes’ et surten amics per tot arreu, imagina’t amb aquest planàs. Aquí tot és una invitació a mossegar el mos-pecat. La millor pastisseria i brioixeria d’autor de la ciutat. Unes peces de col·leccionista per als que no tenen problema amb el sucre.

A la cafeteria Tos Tao, als baixos de l’hotel Casa Bonay, hi ha el suculent temple de la pastissera Natzumi Mizumoto

El briox de mantega és una icona de Bilbao que hauria de formar part de la vida dels barcelonins

Dark Moon, la luna en miniatura de Hoffman.

Dark Moon, la luna en miniatura de Hoffman. / Instagram

6
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Avui toca concedir-se un caprici. Uns se’n van a Tiffany a buscar una pedrota, però nosaltres ens decantem per una altra mena d’esmorzar amb diamants. Perquè aquestes gemmes pastisseres no tenen res a envejar a les dents d’or del teu raper favorit. Amb aquestes joies tocaràs el cel amb la punta de la llengua. Vuit peces de col·leccionista per a llaminers amb criteri.

1. ‘Canelés’ d’autor (3,50 €)

Mestria i qualitat

Úrsula Pérez Pomar i Cristian Larrosa van ser dels primers a apostar per la filosofia bean to bar, és a dir, per una fabricació honesta i artesanal de la xocolata. La màgia s’esdevé en un obrador al fons de l’ampli local, un espai preciós que és un parèntesi en l’agitada realitat de la dreta de l’Eixample. Però Lot Roasters (Bailèn, 43) no només és el millor laboratori de xocolata de Barcelona, també és una cafeteria i una pastisseria, i en tots dos flancs respon als rigorosos estàndards de qualitat de la casa. En el seu joier destaca l’increïble canelé. N’he provat uns quants a Barcelona; cap se li acosta. Aquesta delícia francesa de forma cilíndrica i vores estriades frega la perfecció en mans del Cristian. Cruixent a morir a l’exterior; suau i sucós a l’interior. A part del clàssic amb vainilla i rom, Lot experimenta amb canelés de sabors bojos: de xocolata fumada i mescal, de massala txai... I si amb aquest dolç no en tens prou, sempre pots demanar el canelé clàssic en forma de cub: orgasme (al) quadrat.

‘Cold brew’ de cacao y café de Lot Roasters. /

OB

2. Flam Morreig (5,50 €)

‘French connection’

És un cercle de massa de croissant que cruix per fases. La qualitat de l’estructura fermentada és sorprenent. Fins i tot els ossos polars sentiran el crunch. A l’interior d’aquest receptacle fullat reposa una profunda bassa d’ambrosia. Cremositat al màxim nivell. Espurnes vainillades. A ull nu sembla una crema pastissera, però viu en una galàxia més llunyana, i té un sabor que voreja el delicte. El flam parisenc de Morreig (Verdi, 25) no és cap broma. En aquesta pastisseria d’autor tot el que descansa al taulell és una invitació al pecat, des dels triangles de croissant fins als brioixos farcits de gelat. Però per sobre de tots, tocant l’Olimp, descansa el sacrosant flam.

El flan Morreig. /

Instagram

3. Els pastissos de Natzumi (5-6 €)

DELICADESA NIPONA

Natzumi Mizumoto és una de les pastisseres més talentoses que he conegut. Els barcelonins tenim la gran sort d’accedir a les seves creacions a la cafeteria d’especialitat Tos Tao, als baixos de l’hotel Casa Bonay (Gran Via, 700). Les joies de la japonesa són demostracions de tècnica, minuciositat, delicadesa i humilitat. Parlem de peces minimalistes que prescindeixen d’estridències Instagram friendly i se centren a oferir una experiència artesana al més alt nivell, sense excessos de sucre. El flam parisenc és un somni, el meu favorit juntament amb el de Morreig. El cremós de matxa hauria d’estar en algun museu. La mousse de vainilla amb xocolata blanca i gerds és una carícia al clatell. I què podem dir del Mont Blanc, un mos addictiu que s’evapora del plat només mirar-lo.

Flan parisino y pastel de fresas con nata de Tos Tao. /

Tos Tao

4. ‘Twist’ de canyella (3,50 €)

NUS i DESENLLAÇ

El meu pa favorit es fabrica en aquesta casa, una bogeria, però anem a la festa boja de veritat: el seu apartat de brioixeria. I allà destaca el twist de canyella, una massa de brioix d’altíssima qualitat, impregnada a l’interior amb una canyella elegant, gens embafadora. Sembla un nus mariner. A l’obrador d’Origo Bakery (Milà i Fontanals, 9 / Ronda de Sant Pau, 67) només hi ha masses de llarga fermentació i ingredients ecològics de proximitat. ¿La canyella no és la teva millor amiga? Doncs tenen un twist de cardamom no menys antològic.

Origo Bakery es una de las mejores panaderías de nueva generación de Barcelona. /

OB

5. Brioxe ‘Chantilly’ (2,90 €)

LLAMINERS S.A.

La fleca francesa Pan à Mà (Casp, 39) hauria de quedar entre tu i jo: no volem que se’ls esgoti el brioix, el millor que servidor ha tastat. De fet, em torna boig el seu brioix individual amb chantilly. L’enginy és d’una qualitat suprema i es presenta amb un solc farcit de chantilly, grosso modo, una nata afrancesada que és com clavar una llepada a un núvol. Esponjós, sense passar-se de sucre, cremós, addictiu, el brioix chantilly és una trampa per a llaminers exigents. Solen tenir-lo cada dia, i de vegades en posen a la venda una versió de maduixa que és amor a la primera mossegada.

La 'tropeziénne' de Pan A Mà. /

O. B.

6. Pa de mort (4,50 €)

DOLÇ MÈXIC

L’ambaixada del dolç mexicà a Barcelona és Casa Dulce Bakery (Indústria, 66), una acollidora botiga que sol congregar molts mexicans davant el taulell. La casa treballa molt bé i, pel feedback de la seva clientela, és el més autèntic que trobaràs a BCN. Les esponjoses conchas són obligatòries, però per aquestes dates pròximes al dia dels difunts, cal recomanar fervorosament el pa de mort, un pa dolç cupular molt tou i amb unes protuberàncies que recorden els ossos d’un esquelet. És el millor que trobaràs a Barcelona i pots disfrutar-lo en diversos sabors. M’emporto el clàssic i el Jamaica, amb un punt agredolç i tocs d’hibiscus. Són tan deliciosos i tan reconfortants que em pregunto per què a BCN triomfa el panettone i no aquest dolç mexicà.

Pan de muerto. /

Shutterstock

7. Briox de mantega (2,70 €)

DE BARCELONA A BILBAO

El briox de mantega és una icona de Bilbao que mereix formar part de la vida dels barcelonins. Així ho va entendre el rei del cheesecake, el bilbaí Jon García (Jon Cake), que va decidir apostar per aquesta desconeguda peça de brioixeria l’any passat a Jon Cake & Wines (Gelabert, 42). Pocs plaers poden comparar-se a la companyia del briox de mantega en l’esmorzar. És una pasta suïssa que s’aixeca des dels seus fonaments a l’obrador. Es pinta i s’enforna amb cura, i s’omple amb una crema de mantega elegantíssima. Protocol per consumir-lo: agafes la pasta, l’ofegues al cafè amb llet, te l’emportes a la boca i crides ¡ahivalahostia! amb totes les teves forces.

El corte de la encasada de JonCake. /

Pau Arenós

8. Dark Moon (8,70 €)

Notícies relacionades

LLUNA COMESTIBLE

Es diu Dark Moon i és una lluna en miniatura de Hoffman (Flassaders, 44 / Pau Casals, 5) que enganyaria un selenita. Aquest còdol arribat de l’espai presenta uns components atrevits i exòtics: pasta de sèsam negre cruixent, crema de caramel, vainilla i whisky, mousse de xocolata negra, galeta de cacau i pa de pessic de xocolata. I no temis per la teva dentadura. Malgrat el seu aspecte petri, aquest pastís és d’una finor exemplar. I el més car de la llista (8,70 €), però ningú ha dit que cruspir-se un meteorit fos barat.