On Catalunya

CATA MAYOR

Fer justícia amb un gran menú del dia

L’Artesana es desdobla, amb un segon restaurant a tocar de la Ciutat de la Justícia, la mateixa propietat de tres socis i la voluntat de servir el barri

Héctor Barbero, Romina Reyes y Pau Pons, los socios de las dos LArtesana.

Héctor Barbero, Romina Reyes y Pau Pons, los socios de las dos LArtesana. / Zowy Voeten

3
Es llegeix en minuts
Pau Arenós
Pau Arenós

Coordinador del canal Cata Mayor

Especialista en gastronomia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Barcelona necessita restaurants com L’Artesana, desdoblada des del setembre en dos locals: al del Poblenou s’hi afegeix el de Santa Eulàlia, a l’Hospitalet fronterer amb la capital. El seu fort és el menú amb gràcia a preu de flotador, apartat d’aquest Titanic que són les factures recents. L’horitzó és un iceberg i naufragarem. El que costava 30 en val ara 50; el que era 50, 80 €, i així. Tant de bo la diferència ingressi a la butxaca dels pencaires abusats i no en el dels explotadors que enfosqueixen l’hostaleria.

En les dues Artesanes, tres socis: Pau Pons, Héctor Barbero i Romina Reyes. Els dos últims es mantenen al Poblenou. El Pau i la seva parella, María Carmen Giménez, a Santa Eulàlia. ¿Per què aquí? Perquè són veïns, perquè tenen fills, perquè busquen un altre ritme i deixar de creuar contínuament la metròpolis.

Perquè la Ciutat de la Justícia, a l’altre costat del carrer, sembla un organisme prou potent per despatxar clientela en abundància, amb i sense toga. Perquè creuen en el barri: "Cal donar valor al que no és al centre i fomentar el menú de migdia", explica el Pau.

Els dos restaurants comparteixen societat, proveïdors, filosofia i el color vermell, però l’Héctor decidirà uns plats i el Pau, d’altres: "Jo tiro més al plat tradicional". Els esmorzars de forquilla donen una benvinguda contundent a la jornada.

A les dues cartes, puntals com la papada amb salsa teriyaki i navalles, obertes i tallades, i el rösti amb rovell i brandada, que són del 2007 i que provo una altra vegada i que han sigut reajustats des d’aleshores, el mateix que la croqueta de rostit de pollastre i caldo de pernil, que fa set anys em va semblar tova i, ara, cruixent gràcies al panko.

L'Artesana: Brandada de bacalao,patata y huevo /

OB

Aquest rösti genera desig i record, adaptació d’un apilament de Pierre Koffmann. El Pau ha oblidat si el van veure en un vídeo o on, però la construcció no sembla una referència estel·lar del xef francès. A més, el rösti és una especialitat suïssa. I hi ha alguna cosa en l’aire de bacallà à Brás.

Els de L’Artesana passen la reixeta de patates per la paella i després per la fregidora –cruixent i lleugera, millor que quan van debutar–, la col·loquen sobre la brandada i, com a pinacle, el lluminós rovell només entebionat. Feliç de trobar aquest mecanisme de plaer en un bar. "¡Ha pagat moltes nòmines!", salta el Pau amb franc humor.

La Romina decideix els vins i per aquí ha optat per una selecció "menys radical" que per allà.

Abans d’arriscar vol saber qui són els clients: "Vins de mínima intervenció per a un públic general". El xarel·lo de Mas Candí del 2023 compleix el propòsit, així com el Viern 2014 de Vega Aixalà.

Las albóndigas con sepia de L'Artesana de Santa Eulàlia. /

OB

El menú del dia està escrit en una pissarreta, que passa de taula en taula, amb tres preus: 11,20 (mig), 16,20 (complet) i 22,50 € (tots els plats de la pissarra).

El tovalló de paper desmereix l’altura de la proposta.

Idees amb espurna, com el tàrtar d’hortalisses finament picades i amb ruca, iogurt i curri. O senzillament platets apetitosos, com el pastís de ceba escalfat i cobert amb la liliàcia amb dues textures més: adobada i escalivada, i maionesa d’anet per a una diversió grassa.

Pa del forn Gil sucat amb tomàquet: que bé. Cada vegada és més difícil trobar un pa amb tomàquet de primera. Pa, no coca. Senyor fiscal, alerta amb l’expansió de la coca.

L’arròs, bomba, és caldós, substanciós i amb costella, amb un sofregit en el qual destaca el romaní. La textura de les mandonguilles, tova, tot i que pujades de sal: guisat negre amb sípies i tinta. Sorpresa amb la torrada, un brioix bo fet a la casa, i un suavitzant cremós de xocolata.

Agafo la maça, ordre a la sala, dicto sentència: condemno L’Artesana a estar perpètuament obert.

L’artesana

Aprestadora, 9. L’Hospitalet

Tel.: 934.525.582

Notícies relacionades

Menús de migdia: 11,20, 16,20 i 22,50 €

Preu mitjà (sense vi): 25 €