On Catalunya

Festa major

Girona honra el seu patró amb festa i cultura

Les Fires de Sant Narcís són una bona ocasió per visitar la ciutat, recórrer els mercats artesanals i gaudir d’una diada castellera

Els Marrecs de Salt descarreguen un 5 de 8 a la Diada Castellera de Sant Narcís

Els Marrecs de Salt descarreguen un 5 de 8 a la Diada Castellera de Sant Narcís / ACN

2
Es llegeix en minuts
David Céspedes

Girona honra, a partir d’avui i fins al 3 de novembre, el seu patró: sant Narcís. És temps de festa a la capital gironina. Les Fires de Sant Narcís es presenten com una oportunitat excel·lent per visitar la ciutat i perdre’s durant unes hores per les múltiples mostres i mercats artesanals que omplen aquests dies molts racons i carrers de la ciutat, especialment del nucli antic.

Durant aquest primer cap de setmana són molts i variats els actes que es portaran a terme. La música, la gastronomia, la diversió i la cultura formen part del programa festiu que començarà avui amb la lectura del pregó des del balcó de l’ajuntament i que protagonitzaran dos cantautors infantils molt populars: Àngel Daban i Jordi Tonietti. Els personatges populars de la ciutat, encapçalats pels gegants i capgrossos, sortiran pels carrers per animar tots els ciutadans i convidar-los a afegir-se a la festa.

Notícies relacionades

Durant aquest primer cap de setmana destaca també el correfoc de demà i la jornada castellera que se celebrarà diumenge. A partir de dos quarts de dotze del matí, la plaça del Vi es convertirà de nou en l’escenari de la diada, que comptarà amb la participació dels Marrecs de Salt, els Minyons de Terrassa i els Capgrossos de Mataró. La plaça i els seus voltants es quedaran petits per allotjar tanta gent que no es vol perdre l’espectacularitat dels castellers.

El dia festiu local a Girona és dimarts, dia 29, la jornada en què es commemora i recorda el seu patró: sant Narcís. Diu la llegenda que el sant va enviar un exèrcit de mosques per fer fora de la ciutat un altre exèrcit, en aquest cas els soldats francesos. Per aquesta raó és freqüent trobar figures de mosques per diferents punts de la ciutat convertides en símbol. Un dels principals atractius són els mercats de tipus artesanal, que es distribueixen per diferents punts de la localitat. Al voltant de l’avinguda de Ramon Folch, a la zona de Correus, s’hi poden trobar parades d’alimentació artesanal amb embotits i pastissos, entre altres productes. Roba i complements artesanals es reuneixen a l’emblemàtic pont de Pedra. Però el dia en què hi ha més moviment a la ciutat i més presència de mercats és l’1 de novembre, festivitat de Tots Sants. Aquell dia Girona s’encongeix per donar cabuda als milers de visitants que arriben a la ciutat per recórrer els seus carrers, visitar els mercats de pintura i antiguitats o degustar la seva gastronomia.