On Catalunya

GASTRONOMiA

Sabors autòctons als peus de Montserrat

La Fira de la Coca i el Mató de Monistrol arriba als 30 anys amb una àmplia oferta de productes artesans i activitats lúdiques

Santa María de Montserrat, Monistrol de Montserrat, Barcelona.

Santa María de Montserrat, Monistrol de Montserrat, Barcelona. / Malena_c / Flickr

2
Es llegeix en minuts
Queralt Casals

La coca, un dolç típic català, i el mató, un formatge fresc elaborat amb llet de cabra o de vaca, són les dues grans estrelles de la fira que té lloc aquest cap de setmana a Monistrol de Montserrat. Els carrers de la localitat s’omplen, des de fa 30 anys, de llocs on es poden comprar i tastar aquests productes locals, d’artesania i alimentació i d’un gran nombre d’activitats lúdiques i culturals.

La Fira de la Coca i el Mató de Monistrol de Montserrat és un esdeveniment gastronòmic i cultural que se celebra anualment en aquesta localitat de la comarca del Bages, als peus de l’emblemàtica muntanya de Montserrat. La fira gira al voltant de dos productes tradicionals molt vinculats a la zona, la coca i el mató, que són protagonistes principals de la jornada i representen el vincle amb la cuina i la tradició del territori. El visitant pot conèixer i tastar la qualitat de la gastronomia de la zona i els seus productes autòctons que donen identitat al territori, com el conegut mató de Montserrat elaborat al municipi de Marganell i les coques artesanes de Monistrol de Montserrat.

Uns 60 llocs d’alimentació i artesania, amb aquests dos productes com a principals protagonistes, faran gran la festa, que celebra el trentè aniversari. Aquesta edició, el certamen consolida els canvis introduïts l’any passat, incrementa el nombre de llocs i amplia la zona de degustació. Les actuacions musicals en directe es potencien i la zona d’atraccions també tindrà més oferta.

Notícies relacionades

La plaça de la Font Gran tornarà a ser el punt neuràlgic del mercat, però l’espai firal continuarà pel passeig de la Canaleta, on hi haurà les parades d’artesania, així com la zona de degustació i l’escenari principal, on es faran els show cookings, els tastos i les actuacions musicals. No hi faltaran les activitats infantils dirigides, i també es manté el Transmató, un servei de minibús gratuït per facilitar l’accés al mercat.

Després de l’èxit de l’any passat, la zona de degustació permetrà de nou provar vins de la DO Pla de Bages. Com és habitual, les entitats i el comerç local seran presents en la fira amb un estand o portant a terme actuacions en directe. La cita arriba a les tres dècades totalment consolidada i en ple creixement, amb més oferta gastronòmica, cultural i lúdica.

Temes:

Montserrat