On Catalunya
El 48H Open House obre les portes: 200 edificis per descobrir a l’àrea de Barcelona
El festival explora enguany les característiques d’un espai que són importants per viure per als habitants d’una ciutat
Visitants al festival darquitectura 48H Open House al Palauet Canals i Junyer, antic consolat de Dinamarca, a Vallcarca, a Barcelona. /
El festival d’arquitectura 48H Open House obre les portes aquest cap de setmana de 205 edificis de Barcelona, Badalona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Joan Despí, Sitges i Vilassar de Dalt. La pluja no ha frenat aquest dissabte els centenars de persones que s’han apropat a les diverses propostes, des del Palauet Canals i Junyer, antic consolat de Dinamarca, a Vallcarca, fins als pavellons de la Maternitat, passant per pisos particulars com un àtic de Travessera de les Corts acabat de reformar. “Ens agrada que la gent s’acosti i entri als edificis i tingui una experiència arquitectònica”, diu la directora del festival, Elisenda Bonet. Aquesta edició indaga en les característiques d’un espai que són importants per als habitants d’una ciutat.
El festival, que aquest any arriba a la 15a edició, vol promoure la reflexió sobre allò que és important en arquitectura i donar a conèixer equipaments i patrimoni de les ciutats. En declaracions a l’ACN, la seva directora destaca que s’han convertit en una “festa ciutadana al voltant de l'arquitectura”.
En aquest sentit, Bonet reivindica que el festival permet “escurçar la distància entre arquitectes i ciutadans” i que busquen que els visitants tinguin una ”experiència arquitectònica” en entrar en un edifici i escoltar les explicacions dels guies, molts estudiants d’Arquitectura o els propis arquitectes autors de les reformes. L’any passat, la cita va atraure més de 75.000 visitants i els organitzadors esperen assolir xifres similars.
En aquesta edició, el festival pregunta al públic ‘Com vols viure?’, per reflexionar sobre allò que és important a l’hora de relacionar-se amb els espais d’una ciutat. Els organitzadors volen explorar el valor atribuït a característiques com la lluminositat, la ubicació, l’orientació, la funcionalitat, la bellesa o el confort i reclamar una “arquitectura apropiada per a tothom”. Ara bé, a ningú li passa per alt la crisi d’accés a l’habitatge agreujada a Barcelona i l’àrea metropolitana, així com altres ciutats de l’Estat.
Edificis veïns, però desconeguts
“És bonic entrar als edificis per on has passat per davant tantes vegades però que no avies vist mai per dins”, expressen la Roser i el Gerard, després de passejar per l’interior del pavelló Ave Maria, actual seu del Departament de Salut, al recinte de la Maternitat. Hi viuen a prop i és un parc que es coneixen molt, sobretot per quan les criatures eren petites.
Ells han estat els primers visitants del que va ser un centre d’acollida per a mares i infants, un dels edificis més grans i importants del conjunt de la Maternitat, juntament amb el pavelló de Lactància, just al davant. Construït entre el 1888 i el 1910, és exemple del primer modernisme, amb paredat de pedra combinat amb maó vist i decorat amb elements ceràmics.
El Jorge, estudiant d’Arquitectura i guia en aquet pavelló, ha destacat el terra de vidre i la claraboia i la manera com entra la llum a l’interior de l’edifici, on destaca la funcionalitat del que havia de ser un espai higiènic i ben ventilat per a la cura dels infants.
La reforma d’un pis dels 60 que trenca amb la jerarquia d’espais
Una altra de les propostes d’aquest any és un àtic abat de reformar, en un edifici racionalista de nou plantes del 1964, a travessera de les Corts. Qui hi viu és una parella d’arquitectes que aquest cap de setmana han obert il·lusionats les portes de casa seva, que també ha estat el seu projecte professional en els últims mesos.
En la reforma, van redistribuir de forma radical els espais del pis per trencar amb el model de les estances servidores i servides dels anys 60 i guanyar profunditat visual, amplitud espacial, ventilació creuada i llum natural, integrant la terrassa amb els espais comuns amb grans ventalls.
La proposta ha atret desenes de visitants aquest dissabte, com l’Antonio, que tenia molta curiositat per descobrir les solucions que haurien trobat per a la reforma d’un pis de característiques semblants a casa seva. El terra de microciment, la concepció oberta de l’espai i la incorporació de filtres solars per prescindir de l’aire condicionat i guanyar eficiència energètica és el que més li ha agradat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia