On Catalunya

TRADICIONS

La bruixeria i l’esoterisme prenen Sant Feliu Sasserra

La població del Bages celebra la 25a edició de la Fira de les Bruixes, amb representacions teatrals, balls tradicionals i productes artesanals

La bruixeria i l’esoterisme prenen Sant Feliu Sasserra

La bruixeria i l’esoterisme prenen Sant Feliu Sasserra

2
Es llegeix en minuts
QUERALT CASALS

Entre els anys 1616 i 1622, unes quatre-centes dones de Catalunya van ser acusades i ajusticiades per ser considerades bruixes. Cada 1 de novembre, des de fa 25 anys, el petit municipi de Sant Feliu Sasserra recorda aquelles dones que van ser acusades i perseguides per la justícia i recrea teatralment uns fets que van tenir lloc fa gairebé quatre segles. La popular Fira de les Bruixes arriba avui a la 25a edició convertida en tot un referent i com a punt de trobada de centenars de visitants de tot Catalunya durant el dia de Tots Sants.

Les representacions teatrals entorn de les dones que van ser acusades i ajusticiades pel fet de ser considerades bruixes són l’eix principal de la fira. Cada any s’explica una història diferent relacionada amb la cacera de bruixes, però que sempre intenta portar el públic a la societat rural del segle XVII. Des del matí i fins a la nit, s’aniran succeint escenificacions de llegendes, converses de taverna i els tradicionals balls de les bruixes, que s’han convertit en la imatge més icònica de la fira. Com de costum, la festa culminarà al capvespre amb la captura, el judici i l’ajusticiament de les bruixes, que es converteix en un homenatge a totes les dones de Catalunya que van ser acusades de bruixeria.

Notícies relacionades

Durant tota la jornada també es podrà disfrutar del mercat amb comerços locals, llocs d’artesans i objectes de tot tipus relacionats amb les bruixes, l’esoterisme, l’astrologia i la invocació de la sort com amulets, minerals i espelmes. Els interessats a conèixer el seu destí poden trobar també tarotistes i vidents que interpreten el futur. En conjunt, aquest esdeveniment transporta els visitants a un món de misteri i tradició i ofereix una oportunitat única per explorar les llegendes i les històries de les bruixes, i disfrutar d’una jornada lúdica a la petita localitat del Bages.

La Fira de les Bruixes es realitza des de fa un quart de segle, tot i que la fira de Tots Sants es remunta a temps immemorials. Demà a la tarda, per celebrar els primers 25 anys, es farà un acte institucional que inclourà la inauguració d’una estàtua d’acer commemorativa amb la figura de mida real d’una dona curandera, una bruixa, que és obra del forjador local Josep Miquel Rodríguez Coma, i que lluirà a la plaça de l’Església.

Temes:

Sants