On Catalunya
CALENT I SEC
Bones taules per refugiar-se del mal temps tardoral
Toca evitar la terrassa si un no desitja tenir un àpat passat per aigua o assaborir les viandes amb el fresquet de la tardor recorrent-li l’esquena. Aquests set refugis gastronòmics són ideals per albergar aquests menjars pendents amb amics, amigues, família, veïns i companys de feina.
En aquests dies grisos i humits, a Benzina quasi tots demanen pasta a la carbonara, una de les millors de Barcelona
El Margarit és un espai acollidor, desbordant de vida quan s’omple, el refugi perfecte per a un sopar en una nit de pluja
Varias de las creaciones del menú degustación de Brabo. /
Quan el clima no acompanya i la gent surt menys, et serà més fàcil trobar taula per a sis en algun restaurant i celebrar aquest sopar que tenies pendent amb les teves motomamis. Que la pluja no sigui impediment per disfrutar de bona taula i millor companyia. En aquests refugis gastronòmics podràs sopar amb amics i arrecerar-te amb estil si les inclemències creixen. Hi ha de tot: barbacoes comunals, cuina reconfortant, arrossos pantagruèlics, pizzes novaiorqueses... ¡I no t’oblidis del paraigua!
1. BRASA CALENTONA
BARBACOA JAPONESA
Varios cortes de carne en la 'yakiniku', la barbacoa japonesa del restaurante Ah-Un. /
Rialles garantides. Potser alguna cremada, però amb aquest fred sempre va bé escalfar les mans. Ah-Un (Mallorca, 182 / Balmes, 55) és una barbacoa japonesa estil jo m’entenc i ballo sol. Al centre de les taules, una graella encesa en la qual s’han de cuinar les carns selectes. Si busqueu wagyu japonès de veritat, sou a la festa adequada. El que és recomanable és estudiar la llista de combos amb diferents varietats de carn. Els que porten més càrrega de wagyu nipó (hi ha una opció amb wagyu A5) són, evidentment, més cars. També hi ha sushi, des de rolls coloristes a exquisits nigiris de carn. I una esplendorosa selecció d’arrossos amb mantega i all: el de wagyu és una bogeria. Cervesa japonesa i carta apanyada de còctels, per cert. Ressaca a Miyazaki.
2. PLUJA DE PORCIONS
Pizza estil Nova York
Tres platos de pastas de L’Italiano Perso. /
Res reconforta més un dia de pluja que la pizza. ¿Sortida informal amb els teus besties? Millor omplir-te la panxa, davant una possible ingesta de cubates en tuguris diversos. A Trattoria Fidelio (Beethoven, 14) hi ha caloreta i espai per als teus quatre amics i tu. I hi ha una cosa que d’altres no tenen: autèntica pizza estil Nova York. Directa de la ciutat que mai dorm. Fidelio elabora pizzes menys hidratades que les napolitanes. Són més cruixents i aguanten molt millor quan es refreden. La clàssica de pepperoni sembla imprescindible. La de mortadel·la amb burrata és pecat capital. I també hi ha contundents plats de pasta amb el segell de prestigi de l’Italiano Perso (Homer, 18): l’últim que volen és que passeu fred.
3. TAN A GUST
GRÈCIA-CATALUNYA
La entrada del restaurante Margarit. /
Margarit (Margarit, 58) és el hot spot del moment i ben merescut que ho té. És un espai acollidor, candorós, desbordant de vida quan s’omple, el refugi perfecte per a un sopar en nit de pluja. Margarit ha posat la cuina grega al mapa barceloní, buscant en la tradició i les arrels per innovar i trobar la seva pròpia veu. La curiosa carta, segmentada per ingredients, és una simfonia de sabors mediterranis amb personalitat i pòsit ancestral. Stefanos Balis i Jordi Fenoll broden una cuina senzilla, substanciosa, reconfortant i autèntica. Unes temptadores taules-barra per a quatre persones permeten observar les evolucions dels cuiners. T’oblidaràs el paraigua a propòsit per tornar.
4. Diluvi a Sant Antoni
Pasta, còctels i R’n’R
El restaurante Benzina se ha hecho hueco con sus famosas carbonaras /
Quan quedo amb humans al barri de Sant Antoni, sempre proposo visitar el Benzina (Pere Calders, 6). Està protegit en un tranquil passatge i té tots els components per suportar vetllades en grupet. En aquest italià dominen la pasta. I en aquests dies grisos i humits, gairebé tots demanareu la carbonara, per alguna cosa és una de les millors de Barcelona, per alguna cosa porten gairebé 37.000 racions servides. A Benzina hi abunden, a més, els entrants italians. I no falta combustible selecte en forma de còctels d’autor, un altre dels grans actius de la casa. Per a súmmum, la selecció musical és pur rock’n’roll. ¿Qui vol mullar-se amb la que tenen organitzada allà dins?
5. Sobretaula infinita
ARROSSOS I MARISC
El ravioli de pies de cerdo con gamba y 'mi-cuit' del restaurante Lluritu. /
Els arrossos en què Lluritu es va recolzar durant la pandèmia van tenir tant èxit, que s’han convertit en el reclam del seu tercer restaurant, al passeig de Sant Joan. El dia que el visito, n’hi ha tres a la carta: mar i muntanya, negre i un arròs sec amb gambes, sípia i musclos que farà callar tothom. Aquests arrossos cal consumir-los a l’empara de l’amistat. Lluritu 3 (passeig de Sant Joan, 72) és perfecte per a aquest tipus de reunions sense bitllet de tornada. La carta convida al sarau grupal, amb platillos per compartir d’excel·lent peix i marisc. Hi haurà bufetades quan arribin els pedrers de vedella amb cocotxes de bacallà. I el restaurant està obert tot el dia, per si està plovent i ve de gust allargar la sobretaula fins a convertir-la en sopar.
6. MILLOR QUE A CASA
CUINA DE PRODUCTE
Can Saia: cocina casera que podría jugar en la NBA. /
Can Saia (Bruc, 157) no és barat, però és el lloc al qual aniria amb els ulls tancats si volgués quedar bé amb els meus acompanyants. Res pot sortir malament en aquest restaurant: el seu producte ve d’una altra galàxia i a la cuina el tracten amb el respecte reverencial que es mereix, és a dir, el toquen just perquè brilli com una supernova. S’ha de ser molt bo per fer això. Tots els plats exigeixen que siguin compartits: les carns, els peixos, la triperia, les truites, els arrossos, els guisats... La cuina de mercat sense bestieses és l’únic credo d’aquest restaurant familiar d’alta volada: el cau perfecte per a nits tardorals de vent i pluja.
7. TRONS I SUSHI
CUINA JAPONESA
Setas de temporada con panceta de atún y yema curada del restaurante Os-Kuro. /
És un racó amagat i penombrós. Sembla que Os-Kuro (València, 271) no vol cridar l’atenció, cosa que augmenta el seu sex appeal. En aquest jove restaurant japonès estaràs ben resguardat i a sobre descobriràs una cuina fina, elegant i minuciosa. Les gyozas de wagyu són des d’ara mateix les meves favorites de Barcelona: petites, prenyades de sabor, enredades en una crosta infinita. El mestre Brendan Ferrero Cassidy, subcampió d’Espanya de sushi, opera amb precisió de cirurgià a la barra. La trilogia de tonyina (o-toro, akami i madurat) és una fantasia per a addictes a aquest peix. I per emmarcar tots els nigiris que tastem, petites obres d’enginyeria minimalista. It’s raining sushi!
8. FOC AMIC
Notícies relacionadesCARNS A LA BRASA
El tartar ahumado de carne de cerdo gascón del restaurante Brabo. /
Si fa fred, tots al santuari del foc. A Brabo tenen les flames preparades perquè no us falti de res. El projecte de Rafa Panatieri i Jorge Sastre és una experiència que cal viure en grup. És un menjador confortable, relaxant, gairebé hi pots sentir el crepitar del foc. El pa amb mantega i els embotits casolans són increïbles, però les carns a la brasa acaben triomfant: llom baix de vaca frisona, espatlla de xai, un dels millors ànecs que he tastat...