On Catalunya

AGENDA DE BARCELONA

Barcelona contra la violència masclista

Tradició i activitats en dos esdeveniments imprescindibles a la capital catalana

Els districtes commemoren el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones amb una programació diversa i reivindicativa

Barcelona contra la violència masclista

ELISENDA PONS

4
Es llegeix en minuts
ON CATALUNYA PER A AJUNTAMENT DE BARCELONATEXT Anna Tañà

Nadal als barris: Sagrada Família i Santa Llúcia

El Nadal il·lumina Barcelona amb dues fires emblemàtiques: la Fira de Nadal de la Sagrada Família i la Fira de Santa Llúcia. Totes dues destaquen pel seu encant únic i la seva oferta cultural.

Fira de Santa Llúcia, ayer. /

David Zorrakino / Europa Press

Ubicada davant la basílica de Gaudí, la Fira de la Sagrada Família combina productes tradicionals, com pessebres, amb activitats familiars. Aquest any, amplia la seva programació amb tallers, contacontes i zones interactives per a nens. La màgia del lloc es realça amb música en directe i un entorn il·luminat que convida a disfrutar del Nadal. Per la seva banda, la Fira de Santa Llúcia compta amb més de dos segles d’història, es realitza davant de la Catedral de Barcelona és un viatge a les arrels nadalenques catalanes. Amb més de 280 parades, ofereix des de figures de pessebres fins a arbres i decoracions. A més, inclou tallers, concerts i esdeveniments culturals.

Encesa de llums

A més, el 28 de novembre a les 18 h, se celebrarà l’Encesa de Llums al passeig de Gràcia. L’espectacle comptarà amb 28 intèrprets que es desplaçaran entre cinc escenaris, acompanyats de dansa urbana, rap, pirotècnia, animacions 3D i molt més, creant una experiència immersiva.

Barcelona reafirma aquest 25N el seu compromís per erradicar les violències masclistes. Aquest any, els districtes han preparat una àmplia programació d’activitats per sensibilitzar i promoure el canvi cap a una ciutat més segura i igualitària.

A Sants-Montjuïc, sota el lema Un Sants-Montjuïc sense violències masclistes, s’organitza un mes complet d’activitats que inclouen tallers d’autodefensa feminista, espectacles i accions comunitàries. Aquestes iniciatives tenen per objectiu empoderar les dones i dotar-les d’eines pràctiques davant situacions de risc. Les Corts ofereix una programació extensa amb gairebé 20 activitats, destacant l’exposició Rostres de la violència masclista, que dona veu a les dones supervivents, i tallers de gestió emocional per ajudar les dones que han viscut situacions d’abús.

Per la seva banda, Sarrià-Sant Gervasi s’hi suma amb el lema Sarrià-Sant Gervasi lliure de violències masclistes, destacant un mural col·lectiu on els veïns poden expressar el seu rebuig de les violències masclistes. També se celebren xerrades sobre educació afectiva i sexual, i un acte central amb una performance simbòlica. Sota el lema Gràcia lliure de violències masclistes, aquest districte presenta una programació que barreja cultura, reflexió i acció social. L’activitat més innovadora és la Ruta Gràcia sense masclisme, una caminada pel barri per visibilitzar actituds masclistes. També es realitzaran cine fòrums i una performance a la plaça de la Vila.

Horta-Guinardó s’enfoca en el lema No estàs sola amb tallers terapèutics, espais segurs on les dones puguin compartir experiències i una campanya de sensibilització als carrers amb missatges de suport. El districte busca promoure l’acompanyament i la recuperació de les víctimes. Nou Barris aposta per la solidaritat i la unitat sota el lema Davant les violències masclistes, no estàs sola. Destaquen els tallers per a homes, enfocats en la desconstrucció de rols masclistes, i les taules rodones amb experts en violència de gènere. També es portarà a terme una caminada solidària que recorrerà el districte, promovent la visibilitat de recursos locals de suport.

Relacions saludables

A Sant Martí, la unitat és l’eix central de les activitats. S’organitzen tallers per a joves sobre relacions saludables, espais de debat i projeccions de cine. Una de les activitats més esperades és l’espectacle teatral Veus silenciades, que narra històries reals de dones supervivents. El districte de l’Eixample reafirma el seu compromís amb el lema No estàs sola. Entre les activitats organitzades es troben tallers d’autodefensa, xerrades sobre micromasclismes, exposicions i un concert benèfic els fons del qual es destinaran a associacions que recolzen dones en situació de vulnerabilitat.

El districte de Sant Andreu aposta pel compromís comunitari amb una programació que inclou tallers de sensibilització a les escoles, activitats artístiques participatives i una jornada central a la plaça Orfila. Aquest acte comptarà amb la lectura d’un manifest, una performance teatral i la col·laboració d’entitats feministes locals. A més, es realitzaran taules de diàleg.

Notícies relacionades

Finalment, Ciutat Vella, també s’uneix a la celebració del 25N sota el lema Hola, no estàs sola, ets a Barcelona, i ho fa amb una àmplia programació d’activitats que comptarà, entre altres, amb representacions teatrals, exposicions i lectures dramatitzades, així com diferents xerrades de gènere i taules rodones.

Música i solidaritat

La plataforma Barcelona amb València busca reforçar la connexió cultural, social i econòmica entre Barcelona i València. Aquest projecte promou la col·laboració entre les dues ciutats mediterrànies, destacant els seus valors compartits: innovació, sostenibilitat i riquesa cultural.El pròxim 29 de novembre, la plataforma organitza un concert solidari al Palau Sant Jordi en benefici de les persones afectades per la Dana. La recaptació íntegra de la venda d’entrades anirà destinada a la Creu Roja. Les entrades del concert ja estan a la venda, amb un cartell que compta amb Joan Manuel Serrat, Andrea Motis, Judit Neddermann, Lucía Fumero i Estopa. Tota la informació del concert i de la donació a la pàgina web barcelonaambvalencia.cat