On Catalunya

Ruta per la DO EMPORDÀ

Perelada, temple del vi

El nou i modern celler del grup, firmat pels pritzker RCR, és la màxima expressió de l’arquitectura, la sostenibilitat i la producció vitivinícola

Perelada, temple del vi
2
Es llegeix en minuts
DAVID CÉSPEDES

Esperit amfitrió. Aquest és el lema que presideix el Celler Perelada i amb el qual rep els visitants que s’endinsen a l’interior del territori empordanès per conèixer i fer una ruta per un dels cellers més moderns d’Europa. L’antiga granja situada a l’exterior de la gran finca del castell de Peralada va donar pas al nou celler de la mà del despatx d’arquitectura RCR (Rafael Aranda-Carme Pigem-Ramon Vilalta) d’Olot, guanyadors el 2017 del premi Pritzker, considerat el Nobel de l’arquitectura. La transició ha donat un resultat espectacular i ha significat el naixement d’un celler on conviuen signes de modernitat, sostenibilitat i producció. Tot amb detalls únics i conjugats a la màxima expressió.

Les noves instal·lacions, que es poden visitar, tenen una gran capacitat, poden donar cabuda en cada temporada a 2.700.000 quilos de raïm. El raïm prové de diferents finques ubicades a Colera, Pont de Molins i Garriguella, entre d’altres, i una vegada passades pel seu procés natural es converteixen en una gran varietat de vins. Actualment, es poden fer rutes i visites enfocades a degustacions i una àmplia oferta d’oci.

Delfí Sanahuja, enólogo jefe de Celler Perelada. /

CP

El visitant s’endinsa en un autèntic temple del vi situat sota terra en quatre nivells diferents. L’antic somni de la família Suqué-Mateu s’ha fet realitat en un paratge únic, on es respecta el llegat de la natura, els orígens familiars i la llarga tradició d’elaborar vi. No és estrany, doncs, que tota aquesta filosofia quedi reflectida en una manera de treballar i en una hospitalitat única de cara al visitant. Amfitrió és un concepte en el qual es mouen tots els integrants del grup Perelada i, sincerament, ho aconsegueixen en les seves visites.

La sala de botellas del Celler Perelada. /

hisao suzuki

A més, Amfitrió també s’ha convertit ara en el nom d’un nou vi que es pot assaborir als millors restaurants i en botigues especialitzades. Aquest caràcter de mantenir sempre el convidat en un primer terme s’aconsegueix en cada experiència. L’arquitectura del celler és espectacular. Una de les seves característiques és la coberta, que s’ha convertit en la imatge del celler. Una coberta de 30 metres que podria emular la famosa de la catedral de Girona, de 23 metres. A l’interior hi treballen de manera silenciosa les seves tines i les seves botes de fusta, on reposen els vins fins que veuen la llum anys després. Perelada actua sota la denominació de la DO Empordà. De les 2.000 hectàrees de la DO, 150 es gestionen directament per Perelada, a més de 300 més en col·laboració amb altres productors.

Una de las salas del Celler Perelada. /

Toti Ferrer
Notícies relacionades

Claustre i església

La visita es pot estendre al claustre i a l’església de Peralada, la col·lecció de vidre antic, la biblioteca-arxiu, el Museu del Vi, el Museu del Castell i la col·lecció de vehicles de la marca Hispano Suiza.