On Catalunya

Trobades festives

On menjar bé en grup aquest Nadal a Barcelona

Aquests són restaurants ideals per suportar les reunions sorolloses pròpies d’aquestes dates, ja siguin sopars d’empresa, dinars en família o sobretaules interminables amb el cunyat. Bon Nadal i feliç ressaca.

El compromís amb la cuina catalana del Tramendu: el caliu de la brasa, en una masia de la Bordeta, és infrangible 

A Can Culleretes, el restaurant més antic de la capital catalana, es pot mastegar la història de la ciutat

barcelona/CasaLuz2ok.JPG

barcelona/CasaLuz2ok.JPG / Marc Piquer

6
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

L’esperit nadalenc no perdona. Alguna cosa ens passa al desembre, però els barcelonins embogim. Ens agafa per saludar tothom, sortim de casa amb un somriure als llavis i embotim a la nostra agenda dinars i sopars de grup als quals no aniríem mai fora de l’Excel nadalenc. Si vols menjar bé per aquestes dates i treure’t de sobre compromisos, als següents restaurants de Barcelona et faran les obligades reunions més suportables. Bona taula i bona vibra per acabar el 2024 comme il faut. Bon Nadal i feliç ressaca.

CARGOLS AL CEL

Històric amb vistes

La plaça del Doctor Andreu, a les altures de l’avinguda del Tibidabo, és un reducte per a romàntics. De dia o de nit, les vistes panoràmiques sobre Barcelona són sempre embriagadores. Per si això no fos prou, allà trobaràs La Venta (plaça del Doctor Andreu, s/n), un dels restaurants més fiables de tota la ciutat, una finca històrica, embellida per infinits brots de vegetació.

Arroç amb cargols LA VENTA BCN /

HN

Situada a 227 metres sobre el nivell del mar, aquesta àmplia fonda compta amb diferents espais per a grups: des d’una terrassa climatitzada fins a un mirador, passant pel meravellós menjador vintage decorat amb la calidesa d’una estufa de llenya. I la carta no falla mai. La clau de La Venta és el producte, i la filosofia de la casa és deixar que brilli. Cuina tradicional, senzilla, ben feta, pensada per al gaudi col·lectiu.

Excel·lents anxoves. Calamars a la romana molt viciosos. Les carxofes fregides són divines. Una peça de llobarro fresc cuinat al punt perfecte. I, oh, els cargols. Quins cargols. Els pots demanar sols, o, com vaig fer jo, acompanyant i donant personalitat a un arròs antològic: gra desprès, màxim sabor. La millor manera de fugir de Barcelona sense sortir de Barcelona.

GALÍCIA ‘NAVIDADE’

Va de pop

Immens, bulliciós, amb prou espai per a taules superpoblades, el restaurant Can Lampazas (avinguda del Paral·lel, 159) del Poble-sec és el gallec que busques per als dinars o sopars grupals de desembre. Les suculentes racions de pop són llegendàries; és hipnòtic observar com el mestre pulpeiro les prepara i acobla a l’entrada del local amb la precisió d’un robot Tesla.

El pulpo 'a feira' de Can Lampazas. /

OB

Sí, el producte gallec és el rei d’una carta completíssima en la qual no falten bons mariscos i un seductor catàleg de carns de la terra. Si aneu en bandada, podreu escollir entre tres menús per a grups. I el més reconfortant és que, quan l’indicador del combustible estigui sota mínims, podreu recórrer als vins blancs gallecs per omplir el dipòsit a cada pit stop. Això sí, aneu amb compte, és possible que tota la família surti del restaurant amb més accent que Luis Zahera.

BRASA NOSTRADA

Masia a La bordeta

Si vols sopar amb la família sense caure en les tapes nadalenques de sempre o en menús de cinquena gamma que rebutjaria el teu gat, hauries de trucar al més aviat possible al Tramendu: el caliu de la brasa (Parcerisas, 11) i reservar una taula llarga, llarga, llarga per a la teva prole. Aquesta jove masia de la Bordeta va al gra: estovalles de quadres, allioli casolà en petits morters grocs i aroma penetrant de braseria de poble.

La parpatana con lechuga de la parrilla de Tramendu. /

Zowy Voeten

El seu compromís amb la cuina catalana popular sotmesa al carbó és infrangible: orella, careta, galta o peus de porc, entrecot, costelles de xai, pollastre de pagès..., receptes senzilles, amb arrels i fonament, perquè te’n vagis a dormir la migdiada calentó. Si reuneixes un equip superior a nou persones, la casa disposa de menús per a grups amb els plats més representatius. Dress code: tovalló sempre a la pitrera.

LLUM NADALENCA

Producte i confort

A Casa Luz (ronda de la Universitat, 1) veuràs la llum. Per a visites en grup, sempre recomano aquest diàfan restaurant amb vistes panoràmiques del centre de Barcelona. A la casa del cuiner i empresari Tomàs Abellan hi ha llum, però també bon menjar i vins naturals d’entitat. I una taula enorme en la qual cabrà fins i tot l’urna amb les cendres de l’avi.

El calamar encebollado de Casa Luz. /

Casa Luz

Com a novetat per a aquest Cap d’Any, Casa Luz ha desplegat un menú especial per 48 euros amb nou plats que canvien en funció de la temporada i la llotja. I a la carta, toparàs amb hits inapel·lables com el tàrtar de tomàquet, el calamar a la brasa, les mandonguilles de pollastre (un dels meus preferits) o el flam casolà. Si vols fumar-te un Cohibas o prendre l’aire, el local té una magnífica terrassa des de la qual podràs marcar-te un DiCaprio i cridar molt fort: ¡Soc el rei del món!

FESTA A SANTA CATERINA

Cuina de Mercat

Si no és dins del mercat de Santa Caterina, poc li falta. Enclavat en un espai gegant, pensat per a taules nombroses, Cuines de Santa Caterina (Francesc Cambó, 16) ho té tot per triomfar en una sortideta grupal. La carta és prou variada perquè tothom pagui la seva part content. Tapes, carn, pasta, arròs i peix ben fets, sense massa tonteria, és impossible que hi hagi queixes.

Cuines de Santa Caterina. /

Instagram

Difícils d’oblidar les contundents braves, l’steak tartare amb patates o el magnífic arròs de muntanya. Cuina de mercat literal, ben manipulada i en formats altament reconeixibles. I si hi aneu a dinar, els amplis finestrals us permetran disfrutar d’un bany de llum reparador.

CANELONS ANCESTRALS

De tota la vida

Pocs llocs com Can Culleretes (Quintana, 5) per disfrutar d’un dinar o sopar caòtic, divertit, llarg i amb platassos tradicionals de cuina catalana d’aquests que rebenten cinturons i primers botons de texans. És el restaurant més antic de Barcelona, cosa que li confereix un encant potentíssim; a Can Culleretes es mastega la història de la ciutat. A més, el seu plat estrella també és el plat estrella d’aquestes dates. Quatre síl·labes: ca-ne-lo-ns.

Interior del restaurante Can Culleretes, que fue fundado en 1786 como una chocolatería. /

OB

Potser no són els més sofisticats de Barcelona, però són els més autèntics, un viatge al Nadal de la teva infància, quan entraves a casa l’àvia i l’aroma de la carn i la beixamel et narcotitzava.

MILLOR QUE A CASA

Xup-Xup en família

Notícies relacionades

Té fins a quatre menús diferents per a grups que van dels 42 als 93 euros. I ofereix un interessant repòquer d’espais per acollir famílies o colles. Es diu Casa de Comidas Buenavista (ronda de Sant Antoni, 84), ocupa un espai històric i, sense fer gaire soroll, s’ha consolidat com una de les propostes més fiables de la zona Raval-Sant Antoni. Foc i cullera són les icones de la seva bandera. La cuina catalana, el seu astrolabi.

Plato de un menú navideño de Casa de Comidas Buenavista. /

Instagram

Vet aquí un restaurant que deixarà més que satisfets els amants del xup-xup i les tapes amb substància. Ideal per a vetllades sorolloses, amb rondes infinites de licors estomacals. Aquest no falla.