On Catalunya
Santuaris ‘healthy’ a barcelona
Restaurants per superar els excessos nadalencs
És gener, el mes de reaccionar i posar estómacs a l’obra. És hora de passar-se a l’alta cuina vegetal, a l’‘slow good’, als santuaris ‘healthy’. Es tracta de menjar bé amb pocs remordiments
zentauroepp51881407 virens200123122345 /
Ha sigut dur. T’entenem. Has hagut de fer-ho i punt. És tard per lamentar-se de tot el que t’has empassat en les últimes setmanes. No malgastis energies mortificant-te pels dos quilos de torró i panettone que et vas ventilar el cap de setmana. És l’hora de reaccionar i posar estómacs a l’obra. És l’hora de les verdures i els nutrients. L’hora detox. Ningú va dir que el gener seria un mes fàcil, però en aquests restaurants healthy et donaran un cop de mà perquè el superis amb bona salut.
Salut al Gòtic
Fantasia vegetal
No em cansaré mai de recomanar el Rasoterra (Palau, 5). I, més encara, en ple període de contrició gastronòmica, quan només busques digestions plàcides i productes sans. En aquest santuari de l’slow food han aconseguit el que encara semblava més difícil, que la cuina plant-based entusiasmi fins i tot els carnívors de la meva mena. Al Rasoterra hi ha un productarro de proximitat de la més alta qualitat: verdures, llegums, cereals, bolets i el que ofereixi la terra. El Rasoterra es mou amb els cicles de la matèria primera i la seva cuina és fresca com una rosa. Una fantasia healthy que també es recolza en una magnífica carta de vins sense sulfits i refrescos saludables. Alta cuina vegetal perquè la teva rehabilitació de les smash burgers sigui com més saludable i divertida millor. Un centre de curació.
Crema parmentier con setas de Rasoterra. /
Digestió o victòria
Jardí botànic
La proposta botànica del Fronda Pasaje (Banys Vells, 20) demostra que la cuina saludable i digestiva no és incompatible amb el sabor. En les seves preparacions no hi trobaràs carn, i tampoc no en trobaràs a faltar al provar la crinera de lleó a la brasa amb chimichurri de marialluïsa. La creativitat és la bandera d’un restaurant que treballa amb producte vegetal amb la cura d’una joieria i ofereix degustacions tan digestives com suculentes. Oblida’t de fregits fumuts: el foie-gras de tempeh amb figues i pesto de pistatxo és exemple que al Fronda no tenen miraments.
Melena de león (una seta con textura de molleja) con patatas trufadas y chimichurri del restaurante Fronda Pasaje. /
Tapes sanes
‘Tinto de vegano’
Un altre vegà que convenç els devoradors de costelles. El Pötstot (València, 204) pertany a una nova generació de restaurants que no veuen la cuina plant-based com una limitació, sinó com una motivació. Al Pötstot hi trobaràs cuina mediterrània al cent per cent, però sense càrrega de proteïna animal i sense gluten, una carícia per al teu organisme, un plaer per al teu paladar. La sabrosada picant, feta amb moniato, és un hit, però també hi ha arrossos, hummus, ensalada russa, croquetes, amanides verdes, porros confitats, truites (sense ou), burgers vegans o una deliciosa lasanya de verdures amb formatge d’anacards. El millor exorcisme contra la possessió turronera.
Arriba, Ferrero Rocher de WildFood (izqu.), Panipuri del Palace y canelón de Pötstot. Junto a estas líneas, dos imágenes de Oria. /
Sushi vegà
Makis vegetals
El Root & Rolls (Consell de Cent, 401) ha perfeccionat l’art del sushi vegà fins a assolir uns nivells de qualitat molt semblants a the real thing. No és un lloc per a puristes, compte! Aquí s’imposa la informalitat i els rolls arc de Sant Martí. Et podràs inflar a base de taules de sushi fantasia plant-based, sense peix ni carn, només amb verdures, bolets, algues i fruites camuflades. Entre els entrants, el kimtxi i les crestes japoneses veggie semblen opcions obligatòries. Bon lloc per anar en família: a tots o a cap.
Sushi vegano de Roots & Rolls. Nigiris y makis con vegetales, frutas, setas o heura. /
Bols nutritius
Cercle virtuós
És el restaurant verd on he anat més vegades. M’encanta la falta de prejudicis del Bohl (Trafalgar, 47), amb la seva cuina veggie divertida, saborosa, reconfortant, moderna. Els bols de l’esmorzar marquen l’esperit del projecte, però em quedo amb les propostes sòlides a l’hora de dinar. El curri groc amb verdures i arròs és meravellós. Em torna boig la coliflor especiada. I el kimtxi t’hauria d’arribar a la taula tan bon punt t’hi asseguis. Excel·lent llimonada casolana i batuts de fruita, i pastisseria vegana d’altura.
Catálogo verde de Bohl. /
Coliflor de lotus
Verdures i fum
Al Fat Veggies (Bailèn, 81) se centren en els vegetals sense donar tant protagonisme al foc. En la seva cuina de temporada i proximitat no hi ha lloc per a la proteïna animal: no en necessiten. Donen un toc final de foc o fum a algunes preparacions, perquè el protagonisme ara és per al seu producte; per això guanyen entitat els fermentats, adobats i salaons. Té molt mèrit que un dels seus plats més coneguts sigui una coliflor, una peça especiada i acompanyada d’una salsa de coliflor i xocolata blanca molt llaminera. El seu propietari, Juan Martini, destaca la Parmentier d’all negre amb bolets, la carabassa amb capolat de tomàquet sec i la salsa d’anacard. Poques vegades menjaràs tan bé amb tan pocs remordiments.
Uno de los platos de Fat Veggies. /
Verdures d’alta costura
‘TE quiero verde’
Al Virens (Gran Via, 619), menjaràs verdures amb el paladar en mode dress code: etiqueta. El xef Rodrigo La Calle i el seu equip donen tot el protagonisme a l’horta i el bosc. I tot i que no renuncien a la proteïna animal en alguns plats, la seva aposta pel verd és innegociable. Sense fer soroll, picant pedra a cop de creativitat i principis, el Virens s’ha convertit en un referent barceloní de l’alta cuina saludable. Em meravella la seva capacitat per convertir les verdures en explosions de sabor tan agradables. La meva recomanació: tria el menú degustació que s’ajusti més bé als teus gustos i deixa’t portar.
Virens: cocina 'healthy' de alto copete. /
Menús del dia
‘Slow good’
Notícies relacionadesTens un dia de feina horrible i has de recórrer a un menú del dia; però, sorpresa, no fa falta que recorris a fritades o milaneses. Al mateix centre de Barcelona, fa anys que Teresa Carles (Jovellanos, 2) ofereix un dels menús del dia veggies amb més bona relació qualitat-preu. Per 15,50 euros tens entrant, principal i postres, tot i que hi ha opcions més curtes i econòmiques. Cassola de faves, carxofes i bolets. Amanida grega. Crema de carabassa. Guisat de bolets amb arròs integral.
Lentejas del menú del día de esta semana de Teresa Carles. /
Si en canvi busques un menú un xic més elevat en tots els aspectes, al Gat Blau (Comte Borrell, 122) et faran feliç per 27, 95 euros. En aquesta casa, les verdures ecològiques de proximitat són supremes i tenen molta presència en la llista de plats, on també hi ha proteïna animal i sempre trobaràs una peça de peix, per si et ve de gust anar més enllà de l’horta.
zentauroepp49273007 gat blau190801130121 /
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Barcelona, protagonista L’exconsellera Natàlia Mas fitxa per La Farga
- TELEVISIÓ I MAS Una idea. Una
- Així va l’Eurolliga Brizuela desperta el Barça per assaltar el Mònaco a casa seva
- Tennis Badosa afronta un camí difícil per arribar a la final a Austràlia